新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: MM622

[喇叭線] Tara labs The One VS Inakustik LS-1603

This cable is very hot recently
回復

MM622 發表於 2013-7-12 17:06
對LS-1603我試咗大概1個幾鐘, 一開始用舊缐Neotech NES-3005聽同一首歌3, 4次再換上LS-1603,呢首歌係端典 ...

Ching
想問下3005既特色,厚聲?低頻多唔多?

Thanks
回復

MM622 發表於 2013-7-12 17:06
對LS-1603我試咗大概1個幾鐘, 一開始用舊缐Neotech NES-3005聽同一首歌3, 4次再換上LS-1603,呢首歌係端典 ...

Ching
   已經有超過100 鐘, 同當初分別係點 ?
回復

我用緊, 話你知。。。。。。三個字

高清左!!!

因而產生煩惱, 因為聽所有野要重新適應。

以前D WARM。。甜。。好似無哂。   (我相信係條線將糸統既本性反應左出黎)

可能要攪攪前面至得了。
回復

Tara Labs 既線俾我既感覺係加強左空氣和空間感,人聲厚、暖、甜,而且順滑,少毛邊,底頻有量有線條,三頻非常平衡
回復

justcccc 發表於 2013-10-3 04:16
我用緊, 話你知。。。。。。三個字

高清左!!!  

你話3005?
回復

1603 ....!!!  
回復

MM622 發表於 2013-7-11 17:55
本想買二手The One, 但等咗好耐都揾唔到條合適 (唔係就唔就人快手), 另外我感到有好多牌子都係賣名氣, 一條 ...

我最近在友X二間問過,二條線係同價,只是list price the one 比較高。我都唔知信唔信得過!有人話1603只要15-16k, 及比the one 冇咁好,我都唔知去邊買會有得試這二條線及可以比到多D信心唔好又比人Cheat
回復

tonyw1hk 發表於 2014-3-12 20:50
我最近在友X二間問過,二條線係同價,只是list price the one 比較高。我都唔知信唔信得過!有人話1603只 ...

The One 喇叭線一定比LS-1603貴 (而且貴好多), 二手價都要比LS-1603新線貴,唔係我一早買咗 The One la, see this:

http://app.audiogon.com/listings ... 14-cables-singapore

回復

no ar, the one is $19.8k (list $27.8k) but ls-1603 is around $22k x 0.9 = $20k.
回復

tonyw1hk 發表於 2014-3-13 13:30
no ar, the one is $19.8k (list $27.8k) but ls-1603 is around $22k x 0.9 = $20k.

no ar, I bought my LS-1603 last year was $14K行貨  (8 Ft).
回復

if so, that salesman is really bad then, when he said 10% off from 22k, i said, "it is still too high, i thought it is only $16k", he said, no way, we can't off this price to you, this cable is popular and good now....
回復

MM622 發表於 2014-3-13 13:39
no ar, I bought my LS-1603 last year was $14K行貨  (8 Ft).

行貨有8 Ft嗎 ? Thx
回復

krell 發表於 2014-3-13 16:08
行貨有8 Ft嗎 ? Thx

標準 3M 起 .
回復

問過話行只來3M , 所以未聽見有8 Ft
回復

teeteetun 發表於 2013-10-2 23:44
Ching
想問下3005既特色,厚聲?低頻多唔多?

3005 用家代樓主答
高低頻寬阔。 音場闊  
唔算厚。中性  低頻多線條感好唔肥
但音色U型分佈  中頻凹
價錢㴝講扺玩
回復

krell 發表於 2014-3-13 17:53
問過話行只來3M , 所以未聽見有8 Ft

Maybe it is 3M, I forgot, need to look at the packaging (box).
回復

MM622 師兄, 時間兩年, 1603 觀感有無改變
回復

brahms 發表於 2015-9-7 22:57
MM622 師兄, 時間兩年, 1603 觀感有無改變

用咗LS-1603 差不多兩年, 我對呢對線觀感無改變, 抵玩, 最好 Amp to Speaker 亦配 NF-1603, 中低頻好勁, 動態强,
但缐身太硬, 喇叭後面要有足夠地方比佢. LS-2404 比 1605更硬, 自問地方有限,所以而家唔會考慮 LS-2404 或 NF-2404住
回復

MM622 發表於 2015-9-8 12:21
用咗LS-1603 差不多兩年, 我對呢對線觀感無改變, 抵玩, 最好 Amp to Speaker 亦配 NF-1603, 中低頻好勁,  ...

多謝MM C兄回覆, 其實我同師兄情況好似, 早兩日由 NEOTECH 3003 轉到1603.... 不過"未煲"真係覺得進步好少, 如師兄說5%..甚至4%....就我個系統 / 情況, 就算水貨價對比起舊線都唔敢講係抵玩....絕對無其他師兄開箱聽到會飛的感覺

只希望未煲好, 望有大空間進展
回復