新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16889|回復: 50

[兩聲道] 令我十分陶醉的音響組合

尋尋覓覓. 周圍試聽. 左換右轉. 終於都搵齊腳. 成套音響組合可能係好多人眼中好貴. 又或者一文不值. 但係此刻真係令我十分陶醉.

CD機 - emm labs XDS1
這是emm labs最新出品的合併機. 用上了最新設計的解碼DAC. 同極低Jitter的內置鐘. 最特別係用上Esoteric 的VOSP盤. 襟用程度大大提高. 呢部機最靚聲係SACD部份. 特點係聲音自然. 高分析力, 定位準確. 我之前用了好幾部CD機. 到最後先明白, CD機最重要既野就係最基本既野.. 分析力, 定位, 音場. 其他濃厚肥甜清既味最好唔好出現係CD機身上. 因為一有味, 夾機上就有好高難度. 特別係分析力不足既CD機, 點配搭都做唔到好聲. 搵云咁多部. 得Esoteric同emm labs能夠滿足到呢個要求. 最後覺得分析力上esoteric可以話係地球上最高既CD機. 加埋個原子鐘. 我諗宇宙間都無乜邊部係對手. 但係都比emm labs個種自然流露既聲音吸引住...

Pre Amp - McIntosh C500T
Pre Amp 我選擇了麥景圖的C500T 膽前. 新麥景圖的聲底同以往好唔同. 聲音比較明快, 略帶少少膽味. 我自己覺得調味方面再前級做係最適當. 能夠因認個人喜好調教自己愛的聲音. C500T分開左2舊. 1舊係供電, 另一舊就係主力做前級.

麥景圖既Design又係令一個吸引我既地方. 玩膽機都係望到D膽會開心d.. {:5_102:}

Power Amp - McIntosh MC75 monoblock 60週年紀念版
後級用上了同牌子的mono block MC75..這部兩支KT88既膽後係無辦法估到能夠出到驚天地既能量. 這部60週年紀念版一定要連埋佢個部C22 前級一齊買. 咁岩有朋友對部前級有興趣. 可以大家share.

少有純膽後有Balance輸入. 咁當然合我心意黎..我對XLR情有獨鍾.

不過擺位上有d考功夫. 因為要前後插線. 好徙位下.

喇叭 - Focal JMLabs Scala
Focal JMLabs既喇叭一直都係我至愛. 由第二代Utopia 用到而家Utopia 第三代. 佢既高音真係無乜喇叭可以做得到. 傳神得黎又高清. Scala 係第三代Utopia 馬豪退休之作. 不單止繼續Focal既聲底, 亦都改善要高音薄聲同低音線條. 令到對喇叭更加全面. 聲音比以往JMLab都定好多. 分隔度大幅提高.

高中低三路分音. 每個單元都有獨立音箱

外型真係令我日日都望唔厭

係喇叭背部有得比人調較高低音既大少.

線材
線材方面, 我自己偏愛銀或者金銀線. 貪佢分析力高, 有華麗感覺. 而Taralabs亦都係我很喜歡既線材. 由其係Taralabs The One LE XLR. 音場壯闊. Siltech Rubyhill同佢個條balance能夠令到

Power Cord因為monoblock的關係..一定要兩條一模一樣. 暫時用了Acrolink 6N-PC6100.

要有時間執靚D線... {:5_112:}

Kharma拖板又係另一令我讚嘆的東西.. 力水大而分析力強.

如果新改動..我會繼續係呢個post更新.請大家多多黎參觀..

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

師兄,夜麻麻咁放毒呀{:5_98:}
我現場聽過後,真係對竹己套野無乜興趣..
回復

夜麻麻咁放毒呀......有機會都想上去聽吓.........:)
回復

你轉晒位喎............
靚{:5_111:}
回復

夜麻麻咁放毒呀......有機會都想上去聽吓.........
kleehkg 發表於 Tue-Jun-2010 02:08

join隊{:5_98:}
回復

師兄, 你套機真係正到......{:5_191:}
回復

師兄...勁呀....{:5_153:}..可以安排音響XX家訪呀...
回復

個speaker直頭係my dream~~~
回復

個speaker直頭係my dream~~~
JanHau 發表於 Tue-Jun-2010 10:44

價錢重............:dizzy:
回復

你話有米幾好呢
回復

回復

我聽過ka chow
兄套組合, 一個字"正....
回復

尋尋覓覓. 周圍試聽. 左換右轉. 終於都搵齊腳. 成套音響組合可能係好多人眼中好貴. 又或者一文不值. 但係此 ...
kachow 發表於 2010-6-29 01:41

C Hing 你好幸福呀
回復

實在令人羨mo既頂級組合~~~
回復

kachow hing~
siltech吾用網會好好多~
你即刻除泥聽下就知~
回復

kachow hing~
siltech吾用網會好好多~
你即刻除泥聽下就知~
JanHau 發表於 2010-6-29 22:48

AGREE, 除網聲音靚好多.分析力再高D
回復

好..等我聽日除左佢再試試hehe..
回復

wooo.........   師兄我都好鍾意妳D器材{:5_234:}
回復

wooo.........   師兄我都好鍾意妳D器材
BOY 發表於 2010-6-30 12:03

難度各下就係Tomboy兄?..{:5_102:}  高興係度見到你.快d post你既全家福黎喇...
回復

回復