新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 大草

[其他] 你對2013 原音精選的聽後感和意見

Organ Symphony (Track 14)有幾處突然細聲左, 以1:13最明顯
回復

simontong 發表於 2013-8-13 13:43
Carmina Burana就算和原裝美版CD比較,動態亦有所壓抑,當扭大聲時高中明顯搶耳勞嘈,低頻卻失踪了!相 ...

幾年前手痕痕將LP錄CD、搵咗部Tascam recorder嚟玩下, Sheffield Lab Amanda McBroom 隻Rose 攪來攪去都唔掂, 原因係起初齋唱一段異常平靜, 一定要推高電平先有啲聲, 但到激昂一段就爆哂, 唯有推返落就住就住, 效果當然 ,  部Tascam雖然Mickey mouse, 但原來dub 隻歌仔都可以咁鬼難!
回復

nicknick 發表於 2013-8-12 22:44
打從試音室有機會聽到試版的CD時,我已經很喜歡今次的曲目,很期待從視聽展手拿一隻回家播放的一天。

與過 ...

Nick兄,

大草哥選歌相信一定有感情注入,尤其是 Shenandoah 一曲,已是三度入選;回想這歌是中學時期音樂課唱的歌,一聽便令我想起上音樂課的情境。正如今年行音展突然聽到滕田惠美的 Down by the Sally Garden,又是兒時常唱的歌,為了這隻歌,二話不說便買了這隻CD。所以音樂一定是和情感有絕對關係的。
回復

請各大大註明是聽LPCD或SACD為參考. 若祇說CD時,便不懂那個制式. 大草哥很難了解.

評分

查看全部評分

回復

leoking 發表於 2013-8-14 09:59
幾年前手痕痕將LP錄CD、搵咗部Tascam recorder嚟玩下, Sheffield Lab Amanda McBroom 隻Rose 攪來攪去都 ...

所以統一電平是不切實際的,應原版照錄!反而歌曲的次序可編排o下,差不多電平的擺埋一齊,如人聲一堆、爆棚又一堆!
回復

nicknick 發表於 2013-8-12 22:44
打從試音室有機會聽到試版的CD時,我已經很喜歡今次的曲目,很期待從視聽展手拿一隻回家播放的一天。

與過 ...

對不起! 演譯家可以投放大量個人風格和感情落専輯, 但身份為producer、需顧及大衆丶公司丶演譯者三方面利益, 小弟想大草兄並沒有放太多私人感情(對曲目情感另計)去制作此碟。如果真的freely抒發感情去選曲,最少一部份曲目唔會好似現在咁迎合大家口味。
回復

fishfish 發表於 2013-8-14 10:55
請各大大註明是聽LPCD或SACD為參考. 若祇說CD時,便不懂那個制式. 大草哥很難了解. ...

小弟用SACD
回復

jmbean 發表於 2013-8-12 16:47
刚才初听一次
感觉叶振棠的歌声很有听头
是不是后期制作的原因呢

題外話,
買了葉振棠AQCD,聲正好多。
但葉振棠就只能是現在的葉振棠,歲月不留人!
回復

先講少少原音精選的功能和用途, 好似2012的原音精選就正如我之前說過是一隻好好的Guideline給我們去選購心怡的原曲大碟和拿去作試音的用途去試自己想買的器材.

今次這隻2013原音精選既封面是抽像水墨畫而圖案好似有把樂器如結他或小提琴感覺幾清新特別. 而錄音方面一如以往錄音很不錯,而曲目亦是好多元化大概分了有人聲-(男和女), 古典,中樂-(場面,動態,分析力) 和Jazz&其他-(音樂感) 選曲亦是非常之正, 又係有suprise! 特別係Jocelyn B. Smith的”When I Need You” 好似舊年2012”My Way”的延續篇, 上次只得約1分鐘巳被她的聲音打動了而今次的”When I Need You”更感動,先長達2分鐘的前奏再加6分鐘的精彩演唱! 至於電平方面盡量平衡不太失原味便可,好似好多Hi-end品牌出的音樂精選也有此情況.

一些小建議, 如果原音精選每次也可做到好似有延續性的上下集或有一個主題再用曲目去盡量配合主題,這原音精選就變得有人性化和加強了樂迷的期待感!
歌曲方面可以把曲目分類,好似人聲一group, 古典一group… etc, 這樣感覺上較整齊和有系统, 聽起來也方便些. 我知這CD曲目安排上已是經過編排的但這純自己的個人感覺. 另外希望來年的原音精選可以有1首的純結他演奏, 如 Jan Akkerman, Don Ross這類.

題外話: 多謝大草兄在AVShow - Dynaudio Show Room的精彩音樂分享會, 不但選曲正, 氣芬好, 仲有你的私人珍藏-玻璃CD不但讓我大飽耳福還讓我和父親過了非常愉快的1小時, 等了50分鐘也是值得的, 正到差啲連肚餓都唔記得!
回復

其實,葉振棠會唔會考慮做幕後,說真雖說唱工應該唔會太因年紀degrade. 但氣會。
回復

Bill888 發表於 2013-8-14 13:10
先講少少原音精選的功能和用途, 好似2012的原音精選就正如我之前說過是一隻好好的Guideline給我們去選購心 ...

為了聽我主持的音樂會要你花費了一小時五十分鐘的寶貴觀展時間,實在有點過意不去,不過我為了這個聚會的確做足了功課,務求所有進場朋友都聽得開心,也會有一點得著那就於願足矣。
回復

說上來,大家覺唔覺今年這張碟“易播”了。

主要是指張開LPCD. 今年第一次買 LPCD 版,也是先聽到LPCD. 唔知是不是先入為主,感覺到LPCD 版比較sacd Layer 重好聽小小。

但有時拍貨比貨,唔信比下午track 6 同時 AQCD track 3. 奇怪在兩track 長度有分別。
回復

如果2013原音精選的CAMINA發現有問題的話,咁FIM新出的CAMINA大家有無買及聽過呢?好想知! (補充:我平日係用我套入門級器材聽TELARC的CAMINA原版黑膠,而暫時仍未聽過今年的原音精選SACD)。

80元可以買到隻SACD,又可以入場睇吓嘢聽吓嘢,好正!如果明年優化賣入場票的方案咁就更加無得頂!
回復

聽的是SACD板的CD層

2013 曲目不錯,很多首的旋律都易吸引人細聽

作為入場贈品,自己是認為曲目貴精不貴多, 8-10首其實都可以,若能和CD封面配合來挑選會更易讓入場者留下印象

而個人感覺今次原音2013整體錄音偏陰柔,聽男聲時尤其明顯

可能是舊年2012 CD被人話難播得好,所以今次mastering時改走柔和路線

回復

聽的是SACD碟的SACD層,2013的曲目可說是相當不錯,全碟的曲目感覺相當配合,旋律由喜悅、憂怨已至激昂都通通有齊,當中好像是想表達一個故事,引人細聽!

原音精選最值得稱讚的地方就是自己不用刻意去購買一些不太感興趣的唱碟,但這些一直都不太感興趣的唱碟裡面原來也有些不錯的曲目,例如今年這一隻原音精選內第六首由葉振棠主唱的"抱緊眼前人",由葉振棠來演譯這首歌原來又有另一種味道。而第九首陳百強的"一生何求"音色相當之不俗,亦是我手上的陳百強SACD Collection中所欠奉。而第八首"Shenandoah" 水準一流,有一種令放輕鬆的感覺,聽後令人感到心擴神怡,完全忙記了日間上班的忙碌與緊張,心裡想為何這首歌會那麼短呢。而第十二首"國樂飛揚",動態凌厲、氣勢磅礡、量感十足,亦是我的所愛之一。

如果將來的原音精選能夠加入一些New Age的曲目就更好了,例如 Kitaro、姬神、Enigma、Enya等等...。另外如果當中部份嘅曲目可以於SACD層加入Multi-Channel的元素就更加Perfect了。
回復

我用NAIM CD 機.
Track 14 似乎對新系統要求幾高,我聽到背後的管風琴聲好亂. 聽到想熄機.
我用CD X2, TEDDY XPS, NAIT XS, HI CAP, HARBETH P3ESER

有冇師兄分享下
回復

SACD的CD layer感覺動態有少少壓縮.
回復

如果再没有新的意見那我就完結這帖啦。
回復

呢隻sacd,除左係比入場觀眾的一份紀念品
仲係提供比場內參展商試音之用(因為版權問題,唔係想播咩就咩)
技術方面我冇咩意見,事關我套lo end都唔可以當係標準

但響選曲同編排上,我有以下意見:
1. 因為係試音碟,十幾首曲目一定要樣樣齊,男聲,女聲,管弦,jazz......以滿足場內的示範需要,所以每樣一首都差唔多啦!今年葉振棠同陳百強,個人認為有d重疊
2. 每年選十幾隻歌做一隻精選碟,其實係有d頭痕,又要顧及曲目,錄音質素,版權問題......取捨方面真係好困難,結果某d曲目隔幾年又重覆左......如果,每一年的精選碟都定一個「主題」,然後再照單執藥,難度上會唔會降低d呢?例如,呢一年玩愛情做主題,頭炮有「小玩意」,男聲有「抱緊眼前人」,再加「費加羅的婚禮」.......等等,咁曲目上就統一好多,也增強左玩家收藏的意欲
3. 仲有一個心願,希望可以響隨cd附送的小冊子上,草爺可以分享下呢隻碟的選曲,編排過程,選曲的原因等等,一來可以同大家分享下製作的苦與樂,也是一個同大眾交流的機會

諗到的係咁多,謝謝草爺比我地一個發表意見的機會
回復

我聽SACD, 我最怕聽精選碟就因為電平要比較接近, 所以比原版差亦可理解。

今次有將電平提高的提醒, 即放寬了電平及動態限制,建議用家主動調整音量以獲得更佳效果。

想問問大草對原音精選的方向是一張音樂精選, 展會記念品還是一張試機考牌碟, 對我來說是一張common standards, 發燒友與發燒友間口味各異,但原音精選定必人手一張, 必有一cut喜愛及熟悉, 可在別的燒友家中播放作參考, 同分cut播放多於由頭播到尾。

所以如果不是當坊間的一般的精選, 統一電平意思就不大, 應盡量保留原錄音的動態泛圍, 第一cut 作 reference level, 加上音量+/-dB作建議,動態越後越大, 就算由頭播到尾也不會因為突然巨響嚇壞及損及器材。
回復