新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[CD播放機] 二手40-50K BUDGET, 尋找純CDP

火.. [複製鏈接]
DP90+DC91 & DP75V都係我既首選. 但我又想試埋DP510既威力喎.
racewong 發表於 2010-12-29 09:54

阿二度聽過,510比500有大幅度改善,尤其係分析力方面
回復

我想比較一下喎...HEHE

我係咪好仆街呢?! 哈哈.
回復

我想比較一下喎...HEHE

我係咪好仆街呢?! 哈哈.
racewong 發表於 2010-12-29 10:08

依家點比較呢?
回復

等我搵到部DP75V返黎後, 可以拎去超牛兄屋企試試.

OR 超牛兄拎部DP510過黎試試.
回復

等我搵到部DP75V返黎後, 可以拎去超牛兄屋企試試.

OR 超牛兄拎部DP510過黎試試. ...
racewong 發表於 2010-12-29 10:26

DP75V我都好想聽
回復

如果行Biwire相信已經升左一級
回復

如果行Biwire相信已經升左一級
ac486 發表於 2010-12-29 10:40

師兄講緊對B&W嗎?>
回復

DP75V我都好想聽
shadam 發表於 2010-12-29 10:38

去六叔屋企老苙佢部DP75V咪得囉....
回復

去六叔屋企老苙佢部DP75V咪得囉....
racewong 發表於 2010-12-29 11:28

邊位六叔
回復

師兄講緊對B&W嗎?>
racewong 發表於 2010-12-29 11:27

JMLAB同埋喇叭線靚會明顯D,我自己的經驗,Biwire之後中音多左d同通透d
回復

邊位六叔
shadam 發表於 2010-12-29 11:55

R33果個[SIX], 咪係六叔囉...

之前惠康果度有部DP75V, 當時我仲諗緊UP唔UPGRADE部CDP既時侯, 已比六叔搬左返屋企LU...
回復

JMLAB同埋喇叭線靚會明顯D,我自己的經驗,Biwire之後中音多左d同通透d
ac486 發表於 2010-12-29 12:06

但JMLAB既UTOPIA系列都係得SIGNAL WIRE咋喎.
回復

只得Signal wire無偈,如果換喇叭我覺得horn同大口徑低音喇叭會好好多,horn嘴有力像真度高有原音之感,尤其金屬的樂器,horn就出到金屬味,而低音喇叭好似15寸果d低音喇叭,細細地level都好有比例的低音感,唔會細口徑唔覺唔覺,又唔會好似谷出黎咁,玩兩聲道唔係玩重低音,講求音質質素像真,horn同大口徑低音,比較可以做得到,低音我就起碼15寸,以前聽12寸,聽左15寸之後就番唔到轉頭,我聽喇叭的感覺就係咁
回復

只得Signal wire無偈,如果換喇叭我覺得horn同大口徑低音喇叭會好好多,horn嘴有力像真度高有原音之感,尤其金 ...
ac486 發表於 2010-12-29 18:06

我一直都好想試horn + 大口徑低音既效果, 但坊間難尋...ching有冇地方可以提供呢?
回復

我一直都好想試horn + 大口徑低音既效果, 但坊間難尋...ching有冇地方可以提供呢? ...
avmilk 發表於 2010-12-29 19:14

我咪用緊大屎忽JBL4430,15寸加horn嘴,
入黎睇睇,
如果黎緊星期六得閒有興趣可以過黎聽下
回復

我咪用緊大屎忽JBL4430,15寸加horn嘴,

如果黎緊星期六得閒有興趣可以過黎聽下 ...
ac486 發表於 2010-12-29 19:47

thanks, but星期六要家庭日ar...
回復

thanks, but星期六要家庭日ar...
avmilk 發表於 2010-12-29 20:22

呵,星期日都可以,如果加埋你就有4個人,可以分兩日,咁就鬆動好多,唔洗迫埋迫埋...
回復

bi-wire係好, 中高清晰立體好多, 不過我犯賤, 成set機分析力太多, 想減返d走, 唸住用返single wire

評分

查看全部評分

回復

二手40-50K BUDGET, 尋找純CDP
有40k我覺得換喇叭重好重實際,我無銀用炸,如果係我,換番對JBL4344就無敵,你的地方好適合4344,review33好多時都有二手,兩三皮野,我選喇叭一定係JBL大野,貪佢像真高,我依家用緊4430,如果我換喇叭,上一級就係4344,再上就係JBL的K2-9800,講像真度高的話,在我來講JB的大野係首選,其它的都唔洗睇,但我的地方頂晒都只可用到4344,K2就用唔上...
回復

二手40-50K BUDGET, 尋找純CDP
有40k我覺得換喇叭重好重實際,我無銀用炸,如果係我,換番對JBL4344就無敵,你 ...
ac486 發表於 2010-12-30 02:45

486兄, 有冇聽過s4600?
回復