新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17409|回復: 15

[喇叭] Focal 9系 新喇叭

Ken sir,
我地系影音展覽睇到新既Focal 9系列喇叭,請問香港有現貨未呀?如果沒有,大約幾時會有呢?
謝謝。
Dear 師兄,
估計可望在 9月尾至 10 月頭大軍到步,但現在尚未有很詳細、確實的銷售資料呢
回復

thank you.
回復

Dear 師兄,
不用客氣呢,謝謝你的支持

法國製造
Focal ARIA 900 系列,是採用了Focal 最新革命性之自家研究製造的 "F Cone " high-quality flax fibers core  ,即麻質纖維錐體振動盆,其高科技聲學性能柔合了原始設計的概念,可說是能比美旗艦的 "W Cone " 之規格,同樣是以三文治的高階製作,但又卻比較為經際實惠。
flax-cone.jpg img2-flax-en0.jpg flax-field.jpg
"F Cone " 花上了五年以上的研究和嚴謹測試,通過工程師們的 R & D 鑑定,high-quality flax fibers 現在可以正式完美製作成 Focal 喇叭單元部件 "F Cone "。其聲音特性自然,音染極低,在中、中低及極低頻應上有豐富的再生能力,用料環保而且亦穩定耐用,相信 "F Cone " 將會在來日 Focal 中檔級別揚聲器產品之上的最新力柱。
回復

上星期去旺角搵過, 可惜仲未有
回復

kenho 發表於 2013-9-4 11:20
Dear 師兄,
不用客氣呢,謝謝你的支持

Ken sir,我地對9系好有興趣
請問有無大軍到港確實日期呀?
唔該嗮。
回復

keekee 發表於 2013-10-7 09:46
Ken sir,我地對9系好有興趣
請問有無大軍到港確實日期呀?
唔該嗮。 ...

Dear 師兄,
Sorry Sorry 官方暫無實質公告,估計 Focal 的 新 900系列可能在明年的新年假期後才有望到港,小弟也很祈待呢
回復

即新f cone級別會在Wcone之上定下?
回復

nelson2448 發表於 2013-11-18 00:49
即新f cone級別會在Wcone之上定下?

Dear 師兄,
是在之下呢。
回復

Ken sir,
唔知同w corn有幾大分別呢?同埋F corn 同W corn大家既特性可否介紹下啊?
回復

lamfatlun 發表於 2014-1-15 13:25
Ken sir,
唔知同w corn有幾大分別呢?同埋F corn 同W corn大家既特性可否介紹下啊? ...

法國製造的 Focal ARIA 900 系列,是採用了Focal 最新革命性之自家研究製造的 "F Cone " high-quality flax fibers core  ,即麻質纖維錐體振動盆,其高科技聲學性能柔合了原始設計的概念,可說是能比美旗艦的 "W Cone " 之規格,同樣是以三文治的高階製作,構造上的確十分相似,但又卻比 W Cone 較為經際實惠,可以喻為平民版的 W Cone
過當然在整體數據上不及於 W Cone 的表現好,而 Focal 廠方亦同意地認為暫時亦找不出有比 W Cone 更完美的振盆質料設計,可以說是現今最理想之中、低音單元振盆素材了。
post-2-093042200 1283706319_thumb.jpg
"F Cone " 花上了五年以上的研究和嚴謹測試,通過工程師們的 R & D 鑑定,high-quality flax fibers 現在可以正式完美製作成 Focal 喇叭單元部件 "F Cone "。其聲音特性自然,音染極低,在中、中低及極低頻應上有豐富的再生能力,用料環保而且亦穩定耐用,相信 "F Cone " 將會在來日 Focal 中檔級別揚聲器產品之上的最新力柱,雖則不及貴價錢的 W Cone 強,但又當然比玻璃沙面的 V 版紙盆單元優勝得很多呢。

至於聽感之上,遺憾的是小弟還未有緣一聽比較,暫時說不出分別,敬請師兄多多見諒呢
回復

我以為9系是代替8系,原來是低一級
回復

kenho 發表於 2014-1-20 17:51
法國製造的 Focal ARIA 900 系列,是採用了Focal 最新革命性之自家研究製造的 "F Cone " high-quality f ...

Ken sir,

好多謝你個回應!非常長盡既資料,實在太正喇!
不過好多時都只見倒單元震盤既比較,但唔知有冇比較過個單元既分音之類(其實我唔識的…)!
麻煩Ken Sir指教一下!
回復

lamfatlun 發表於 2014-1-20 21:03
Ken sir,

好多謝你個回應!非常長盡既資料,實在太正喇!

Dear 師兄,
當然不能比較,因為分頻器線路只是因應個別不同的喇叭單元之工所特性,為其度身訂造,有效控制其工作範圍與配合其他不同單元運作,因此實不是可作 A 、B 比較呢。
回復

去年十一月底已經買入了 906.
但為何等了又等都仲未有 900 賣
回復

fatkie 發表於 2014-2-27 17:47
去年十一月底已經買入了 906.
但為何等了又等都仲未有 900 賣

Dear 師兄,
不啊,在旺角我們的分銷於月前已有售了,但可能第一水的關係,貨量太少連我們 Show Room 也分不到貨來陳列 ,不過大家請放心,很快又會再返到現貨的,謝謝支持呢。
回復