新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 30379|回復: 65

[接線(RCA/ XLR)] 狗狗奇遇記- VOVOX textura fortis⋯⋯下回

近半年更換了數樣器材也沒時間出post分享,有因為工作忙碌,也因為陸續換馬需點時間配撘和調教,現階段也算滿意,再加上今個星期遇上一條頗有驚喜嘅訊號線,故忍不住手動筆(手指)分享下。

事緣今年音響展踫上狗狗線配搭全線soulution,原來兩家瑞士牌子合作開發新產品,並於早前德國音展獲TAS推介為最好音效房間之一(借用相片)。

好奇下問代理呢條新旗艦Fortis訊號線索價如何,老實講比個答案嚇左一條 ! 雖然未至於天價神綫級數,但相比textura系列⋯乜狗狗吾再親民?

代理解釋此系列為狗狗全新向高階開發之作,並非代替Textura,不同處為單結晶銅線身上鍍上銠白金,再用上古河靚頭。 但心裡疑問就咁就可以升上高階?

為釋疑慮當然要親身比較佢有幾多斤両,近排有幸比較幾條神線,無錯分析力,密度,質感通通非常嚇人毒性甚高,但每當講到索價不菲就令自己異常猶豫,故久久不敢下手。 直至遇上呢條Fortis才令我見到一線龧光。

比較沿用中旗艦RCA銀線,也許Fortis接上XLR於增益稍大下,整體音場尺寸和深度也増長頗明顯,而特別驚喜嘅係分析力,線條幼細和分隔度也更高,吾敢講佢去到先前嘅神線級數,但去倒九成功力而三分一價錢也算有交待吧!

重播隻Danse Macabre,分析力層次感樂器質感也令我眼前一亮,速度和爆炸力也很好。
轉播隻Ricci名琴,好有質感和音樂感嘅弦樂,並帶絲絲甜意但不濃厚,或許這是瑞士牌子獨有嘅醉人音色。
播隻Eric Clapton unplugged,重沒留意這現場錄音原來如此靚聲,現場氣氛很好,最吸引係結他嘅彈跳力很立體,另同場各友好同聲讚歎此碟如此好聽!
再播Live in Paris,Diana Krall把非常磁性聲音既有感情也很有感染力,一首A case of you令人平息靜氣去欣賞歌者每一句深情演繹。

總括說Fortis屬於高分析力,平衡度佳,帶點甜美音色,並且有速度和彈跳力,缺點係初步開聲有點偏硬可能煲練需時,但整體表現係令我有驚喜並和Soulution非常合拍,眾同場友好雖然對狗狗線於此價位有點抗拒,但親身比較後也和我一樣有所改觀並認同此線值得留低⋯

咁結果當然係⋯

四個月後嘅下回⋯⋯⋯⋯
經過四個多月嘅煲練,條狗狗已經踏入穩定期,如上述佢比倒我細緻和平衡度高嘅音色,真係無乜投訴可以慢慢欣賞音樂

耐何發燒友可有安份守己之徒呢⋯⋯
幾個月來經多番友好來訪並帶同各種名線來比拼之下,老實說比狗狗更高能耐嘅大有線在,但要全面ko狗狗兼能響我射程範圍內嘅的確未出現過⋯⋯但後圍症卻挑起我揾條更好嘅接線比前級去後級⋯⋯

要ko我沿用緊嘅平價接線係無甚難度,但都係同一問題,是否有狗狗般嘅高性價比呢?

比較過價位相約嘅品牌也無得着,忽然諗起點解唔夾多一條狗狗比前去後呢?

就係咁⋯⋯

相比一對狗狗,相管齊下嘅效果係更能突出狗狗高分析力嘅強項,音場分隔度也提升了。
睇來又要花多點時間去培育下呢隻狗狗才再下定論了

評分

查看全部評分

Pm price please,  thanks
回復

幾時比我聽下呀
回復

Soulution 701 推Eventus Neo 今年出show 有顯著進步,除咗Neo調得好之外、換上狗狗線材亦幫手不少,至於701、個人認為仍待証明是否真的超越700。

評分

查看全部評分

回復

唔聲唔聲,嚇你一驚
回復

會唔會試吓其他配搭,睇吓隻狗係咪真係跑得
回復

我都有幸聽過依對狗狗, 真係好吸引
回復

公起,我都在找信號線呀
回復

Law記 發表於 2013-8-24 11:23

煲練好就可以比較下。
回復

Law記 發表於 2013-8-24 11:23

羅師兄好似對狗狗嘅能耐有所保留喎
回復

dt825 發表於 2013-8-24 14:43
煲練好就可以比較下。

期待
回復

ncwah 發表於 2013-8-24 15:02
羅師兄好似對狗狗嘅能耐有所保留喎

咪老屈 我都係狗狗Textura sc用家黎,想知新老頂正幾多
回復

supercow 發表於 2013-8-24 11:43
公起,我都在找信號線呀

狗狗都應該啱你喎
回復

dt825 發表於 2013-8-24 17:14
狗狗都應該啱你喎

有無得試下呀?...同你條公主點比呀?....如果放通知聲我呀..
回復

Law記 發表於 2013-8-24 16:40
咪老屈 我都係狗狗Textura sc用家黎,想知新老頂正幾多

咁你講清楚嘛
回復

pm price please x2
回復

下次小心D囉
回復

乖啦
回復

精彩文章!多謝報告狗狗新旗艦嘅特色。咁同條公主比,除音色外,分析力、低頻、同埋音場,又邊條優勝啲呢?
回復

supercow 發表於 2013-8-24 17:16
有無得試下呀?...同你條公主點比呀?....如果放通知聲我呀..

你開句聲東哥即安排啦
回復