新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: alex123

[喇叭線] Jenson 單枝純銀喇叭線

同係單支銀,點可以唔試 Oceilia!
回復

老闆話AUDIO NOTE最好,但要萬幾二萬喎。
回復

mike1981 發表於 2013-8-27 20:59
jensen好線也
我也認識另一位前輩用
後來我帶來了一條0.5mm x 3 一條既純銀線

除左喇叭線 ,我重用1.5mm做左對xlr線,又係無難度地FIGHT低左我條neotech sahara xlr。
回復

alex123 發表於 2013-8-27 22:32
除左喇叭線 ,我重用1.5mm做左對xlr線,又係無難度地FIGHT低左我條neotech sahara xlr。  ...

我整左條duelund 0.5 自套teflon + 繃帶 + teflon RCA
不過無用來pk
回復

alex123 發表於 2013-8-27 22:32
除左喇叭線 ,我重用1.5mm做左對xlr線,又係無難度地FIGHT低左我條neotech sahara xlr。  ...

不出奇..!我用0.3mm*2.5mm(負)x1(正)x1三料合金線芯(地)用0.45*0.454N方芯純銀
又係無難度地FIGHT低左neotexx 頂級amazxx xlr 不是我說的
報告:唔使三千元的闊面形三料合金線
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... 359&pid=1534259
回復

玩過這些高質素的DIY線,真係唔會再望果D名牌線。
回復

alex123 發表於 2013-8-27 23:39
玩過這些高質素的DIY線,真係唔會再望果D名牌線。

名牌線也有它的獨特味道和價値
DIY線也要識得点樣做先最好聲、例如響响衰聲物料盡量不用
回復

轉用埋 WBT 頭更加可怕!!!!

試下負極用單晶銅..... 更加全面
回復

WBT 銀頭要成千銀喎
回復

mike1981 發表於 2013-8-27 20:59
jensen好線也
我也認識另一位前輩用
後來我帶來了一條0.5mm x 3 一條既純銀線

你記錯了,是用1.5MM,不是1MM

然後那位前輩賣了Jenson 純銀喇叭線

事實上你同我都聽過Jenson 純銀喇叭線,某不說名字的純銀0.5mm x 3做一芯,同最後1.5MM一芯既喇叭線,同SETTING既比較吧
應該沒記錯吧,至少我真的完整的聽了三對線的比較

回復

kelvin2517 發表於 2013-8-29 00:04
你記錯了,是用1.5MM,不是1MM

然後那位前輩賣了Jenson 純銀喇叭線

你岩
打個陣我都有諗, 是1.0mm 同1.5mm

不過我覺得1.5mm有一點不協調所以沒考慮
回復

alex123 發表於 2013-8-27 17:56
聽講是per kg計,所以HIFI鋪由大代理處取貨,再報價。自己應該買唔到,除非您買好多。 ...

秋記有
回復

diy ... $7xxx ..................
回復

mike1981 發表於 2013-8-29 08:12
你岩
打個陣我都有諗, 是1.0mm 同1.5mm

有什麼不協調?
回復

體形有一點過大
回復

micmic123 發表於 2013-8-29 08:31
diy ... $7xxx ..................

AP BIG SILVER都過萬啦,質量還低過GENSON幾條街喎,真係算好底。
唔係話名牌線唔好,但要再高質素,最少都要去到兩、三萬果D啦。
回復

不過1.5mm 較易討好人,個種華麗及甜潤度,係0.5mm x 3 比不上,其他野另計^^
否則前輩都唔會急急腳賣走條Jenson喇叭線,換依條1.5MM喎
當然Jenson一定係好線啦,唔係都唔會用左幾年。
回復

2/1.5/1/0.5/ 4條我都做過喇叭線
最平衡係 1.5mm .....  2mm 又貴效果同1.5mm 差唔多, 但多一點粗氣
1mm 底音不算好, 要用銅做負極先可以發揮應有實力
0.5mm 用來做地線好了.....
回復

kelvin2517 發表於 2013-8-29 10:29
不過1.5mm 較易討好人,個種華麗及甜潤度,係0.5mm x 3 比不上,其他野另計^^
否則前輩都唔會急急腳賣走 ...

我對浮誇的事比較有戒心

那份華麗我覺得over 左
偶然聽可以 但用來做自己的reference就不好了

太美的女人我都會避
尤如barbie 樣的更不是我杯茶 假了一點

雖然0.5 x 3 厚度是欠一點 但動態 低音彈性更好
回復

alex123 發表於 2013-8-28 21:45
WBT 銀頭要成千銀喎

但真係好聲好多.... 想平d用 star 銀插都唔錯....
回復