新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: alex123

[喇叭線] Jenson 單枝純銀喇叭線

ilccmcf 發表於 2013-8-29 10:41
2/1.5/1/0.5/ 4條我都做過喇叭線
最平衡係 1.5mm .....  2mm 又貴效果同1.5mm 差唔多, 但多一點粗氣
1mm 底 ...

還是要看你用多少芯吧?

織線結構也有影響 太空泛條件下很難說那樣好

0.5 x 3 當初好多diyer 都質疑動態同bass 量 試完後大家就沉默了
回復

mike1981 發表於 2013-8-29 10:45
還是要看你用多少芯吧?

織線結構也有影響 太空泛條件下很難說那樣好

咁就要睇點整了
我問你.... 3條0.5織線完套入1條粗TF筒 , 定係3條獨立0.5一條TF筒. 之後先織線, 再用粗TF筒入???
因為兩種玩法會出到唔同既聲出來

我常常題到負極加一條銅線.... 真係可以試下 !!! 用CAT5 都得 , 會有好得意既效果
回復

現在玩法, 加1.5mm銀做負極, 本身喇叭線係7N銅納米電鍍銀, 所以已經有銅係入面, 所以負極加銀試下
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 10:52
咁就要睇點整了
我問你.... 3條0.5織線完套入1條粗TF筒 , 定係3條獨立0.5一條TF筒. 之後先織線, 再用粗TF ...

兩姐都不是

6 條0.5 分3 pair
然後織, 再係分X 位先再出番3條一組
穿水冷喉, 灌幼少增加MECHANICAL DAMPING

3條0.5 獨立織我也試過
低音量感同我以上的少很多

沒有DAMPING都試過, 聲音會較浮

然後duelund 0.5 的兩條穿SILK, 油浸再穿水冷喉既也試過
同0.5 x 3 PK 過,
係音場高度同深度0.5 X 3更好, 但中音同樂器就DUELUND 贏哂
然後0.5 X 3 做負, DUELUND 0.5 做正試了一次
最後0.5 X 3 DOUBLE RUN, DUELUND 0.5 DOUBLE RUN又試了一次

我先最後選擇0.5 X 3 DOUBLE RUN, DUELUND 0.5 DOUBLE RUN

評分

查看全部評分

回復

mike1981 發表於 2013-8-29 11:00
兩姐都不是

6 條0.5 分3 pair

好方法.... 下次我都試下先 !!!!
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 11:00
現在玩法, 加1.5mm銀做負極, 本身喇叭線係7N銅納米電鍍銀, 所以已經有銅係入面, 所以負極加銀試下
...

這個有點似GROUND LOOP 既玩法
CHING你都可以試下

我自己初初都好愛, 不過耐左發覺GROUND LOOP 人聲推前了一點
感覺上不喜歡

如用PROAC 呢類SMILE RESPONSE 喇叭可能又絕配
回復

mike1981 發表於 2013-8-29 11:14
這個有點似GROUND LOOP 既玩法
CHING你都可以試下

明白~~~ 不過下次玩我會用"門多福" 金銀線
超高分析力之外有甜美既中音, 依樣野係好多人都好想愛既野
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 11:25
...

門多福 ? MUNDORF?
岩岩加左三成價,早兩星期
回復

CHING 們真係利害,最利害係好似唔洗錢
我現在這麼簡單都唔平。
回復

alex123 發表於 2013-8-29 11:59
我現在這麼簡單都唔平。

我就是無錢玩廠牌純銀先自己DIY
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 11:25
...

mundorf 同duelund我都有用
建議你試左先

兩者風格各異
回復

我現在這麼簡單都唔平。

做出來後既成功感好大

最重要係人地廠線賣緊10萬8萬出來同你條差唔多..... 好滿足的

當然..... 交學費在所難免
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 12:25
做出來後既成功感好大

最重要係人地廠線賣緊10萬8萬出來同你條差唔多..... 好滿足的

Yes, Sir.
回復

mike1981 發表於 2013-8-29 12:02
我就是無錢玩廠牌純銀先自己DIY

咪係囉~~~~ 6位數字架 !!! 唔係人人買得起

正所謂刀仔鋸大樹..... 鋸得幾多得幾多
回復

我現在這麼簡單都唔平。

NONO,如果你Jenson 剩線要7千幾計
玩mundorf或玩duelund double run都唔夠你貴
又或mundorf 配 duelund雜交,都仲係平d
玩得DIY純銀,就係貪平,買不起廠牌
回復

剛做完SPK 同 XLR 線,暫時唔改住,但就想做條銀電源線比部電視試吓,CHING們有冇建議?
回復

alex123 發表於 2013-8-29 12:29
剛做完SPK 同 XLR 線,暫時唔改住,但就想做條銀電源線比部電視試吓,CHING們有冇建議? ...

個人問題,唔見意用來做PC
回復

alex123 發表於 2013-8-29 12:29
剛做完SPK 同 XLR 線,暫時唔改住,但就想做條銀電源線比部電視試吓,CHING們有冇建議? ...

TV 拎幾多電?
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 13:17
個人問題,唔見意用來做PC

願閒其詳。
我聽過用鍍銀做HDMI及電源,有什麼問題?
回復

ilccmcf 發表於 2013-8-29 10:41
2/1.5/1/0.5/ 4條我都做過喇叭線
最平衡係 1.5mm .....  2mm 又貴效果同1.5mm 差唔多, 但多一點粗氣
1mm 底 ...

師兄,邊隻銅綫做負極好呢?我都想試試。
回復