新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6881|回復: 18

[其他] 好失望

今晚去左上工聯會的"真空管 (胆機)知識入門", 浪費左3/4個小時(連埋等開課).
個導師唔多夠班, 特別係對CD的認識, 唔知係我孤陋寡聞, 我真係頂唔順佢嘅膠論 , 乜有"DSD" label 的CD好聲D, 令膽機能夠同石機再比較云云 . 我真係唔知佢講乜... 同埋, 呢個同教膽機原理有乜關係呢? 全課兩個多小時, 花左20分鐘講AC/DC, 但佢自己都好似唔知乜係AC/DC, 又花半小時講佢的CD為何好聲論(但最後係無交代CD用左DSD做mastering 跟胆機好聲有何關係 好似只有半小時講三極管... 早知自己上WIKI都快過佢.
睇嚟都係要自學了, 真係 no pain no gain...
工聯會搵得都係老師傅
呢個世代進步咁快
即識裝修超級老師傅,未必識用智能家居同裝指紋門鎖
回復

sealteam4 發表於 2013-9-5 23:56
工聯會搵得都係老師傅
呢個世代進步咁快
即識裝修超級老師傅,未必識用智能家居同裝指紋門鎖

我同意, 但唔關課程的其實可以少講, 無人想知住, 教好要教的有空佢再吹水吧.
回復

反而以前我去公主道果間勞工子弟中學上工聯會教整車的, 果做真係識教學的師父, 懂得深入淺出. 又有精彩詳盡嘅notes... 今晚的只有一張 note, 一面印左張circuit diagram(但全堂無解說過), 另一面所滿音響店的卡片, 佢仲教大家如何去買老番CD, 呢D唔知算唔算"誤人子弟"呢?
回復

多謝 ching 報料, 前排都諗住報名, 照咁睇可以慳返...

工聯會的課程好參差, 以前學電腦個 D 都覺得好 outdate... 反而工科就教得好好, 好實用.
回復

obee 發表於 2013-9-6 00:02
反而以前我去公主道果間勞工子弟中學上工聯會教整車的, 果做真係識教學的師父, 懂得深入淺出. 又有精彩詳盡 ...

上課教人買老番CD,真係誤人子弟,
回復

go to the library or the internet la ~
回復

都係自學把啦!
回復

似企圖夯生意多過有心教
回復

版主,既然有要求,不如HIENDY 辨一兩堂啦!
回復

正正經經去讀個電子工程學位啦
回復

教膽機又叫人買老番CD,個師父真係呃鐘。
回復

定係上下diy 膽機班有用d?
回復

obee hing,

你可以 去中無(NGO), 他們有Tube amp 的基本班, push pull 班,  有時會開845 班(小心裝, 高壓)和Speaker Building 班,  
他們會分析線路的.

Cheers!
Blau
回復

blau.vol 發表於 2013-9-7 10:22
obee hing,

你可以 去中無(NGO), 他們有Tube amp 的基本班, push pull 班,  有時會開845 班(小心裝, 高壓) ...

ching講既中無NGO姐系邊度?
回復

Ching,

中華業餘無線電研究會網站
http://www.carsc.org/

Course detail in Q4:
http://www.carsc.org/167-new-cources-2013q4.html

it is a Non profit making organization.

Cheers!
Blau

評分

查看全部評分

回復

blau.vol 發表於 2013-9-7 13:42
Ching,

中華業餘無線電研究會網站

好有用嘅資料,師兄!
回復

obee 發表於 2013-9-6 00:02
反而以前我去公主道果間勞工子弟中學上工聯會教整車的, 果做真係識教學的師父, 懂得深入淺出. 又有精彩詳盡 ...

嘩! 亂Q咁嚟! 我諗我上半個鐘忍唔住就走咗
回復

不如我係呢度開個帖回答胆問題好過啦
回復