新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: DAX

[分享] ※鑽石迷情※

整返粒玩吓!絕冇老點!我已經先後毒咗三個人買咗!

評分

查看全部評分

回復

神一般的組合啊!

評分

查看全部評分

回復

DAX兄、鑽石組合!無得頂!!

我的未来目標其中之一也是Avalon(低型号)

希望能早日達成!

評分

查看全部評分

回復

非常好的分享。

評分

查看全部評分

回復

DAX 發表於 2013-10-18 15:25

Dax兄, 八卦一問, 請問對光悅入門唱頭如Rosewood及Black有咩評價?

評分

查看全部評分

回復

DAX 發表於 2013-10-18 15:25

DAX兄,好好的分享。
陈海川篇专访,2012,4月。
己超过1年,如今換上鉆石㸝,恭喜晒。
我有Innovation,SME.5号臂
Air.Tight P3头
请问你唱人声,同Jazz.不唱古典。
光悦头有什么好推介?谢。

評分

查看全部評分

回復

恭喜晒DAX兄更上一層樓

評分

查看全部評分

回復

carpediem 發表於 2013-10-20 23:13
Dax兄, 八卦一問, 請問對光悅入門唱頭如Rosewood及Black有咩評價?

而家嘅 Black Goldline 未聽過,至於 Rosewood Signature 則屬情懷之選,兩極申延一般,着重中頻韻味,迅變、動態皆一般。Rosewood Signature Platnium 會較迎合現今標準及口味。

評分

查看全部評分

回復

法国明 發表於 2013-10-21 08:33
DAX兄,好好的分享。
陈海川篇专访,2012,4月。
己超过1年,如今換上鉆石㸝,恭喜晒。

法國明兄,
想不到你亦有留意到該篇專訪,當日與 River 及Sam 兄都有談及有關換喇叭之考慮,礙於小弟性格多慮,故思前想後,擾攘一年多方成事!  最後還是情歸 Avalon,購入 Time。
至於唱頭方面,光悦的話還是推薦一系列 Platnium 石頭,如 Jade Platnium、Onyx Platnium......等。Diamond 版當然更佳!
如真的完全不沾古典,主攻Jazz,則 Shelter Harmony 亦為一個上上之選!
回復

DAX 發表於 2013-10-22 00:19
法國明兄,
想不到你亦有留意到該篇專訪,當日與 River 及Sam 兄都有談及有關換喇叭之考慮,礙於小弟性格 ...

多谢Dax兄推介。谢

評分

查看全部評分

回復

太正的分享,懂得玩,捨得玩,有錢玩。一等一的發燒友。
回復

DAX兄

聽你講選 Time果時都有考慮 Wilson Audio Alexia, 請問你覺得Avalon d聲同 Wilson Audio 比點睇?
另外點解你最後冇選Alexia?  THX.
回復

MM622 發表於 2014-5-12 12:04
DAX兄

聽你講選 Time果時都有考慮 Wilson Audio Alexia, 請問你覺得Avalon d聲同 Wilson Audio 比點睇?

唔好意思,一段時間冇上 Hiendy, 所以咁遲先覆你。
選擇 Avalon 主要係基於個人口味同喜歡嘅音樂類型。Avalon Time 於古典音樂嘅重播較合小弟心水。

評分

查看全部評分

回復

請問師兄有冇試比較Time v Tidal Contriva Diacera ?
回復

tst123 發表於 2014-5-27 00:28
請問師兄有冇試比較Time v Tidal Contriva Diacera ?

TST 兄,
冇同場A-B比較過,但分别喺不同地方、組合聽過。

評分

查看全部評分

回復

DAX 發表於 2014-5-27 00:45
TST 兄,

omg呢句冇答案已經係有答案。。勁
回復

DAX 發表於 2014-5-27 00:45
TST 兄,

師兄很有耳福,Avalon Time 是絕對一等一喇叭,不知為什麼Avalon 近年聲勢下滑,也知它絕對夾Jeff Rowland 。但老闆較為喜歡Tidal 的外形,可惜Contriva 現在代理都冇貨,未有得到試。借問師兄兩對於音色音效上有什麼顯住的分別?謝謝
回復

DAX 發表於 2013-10-22 00:19
法國明兄,
想不到你亦有留意到該篇專訪,當日與 River 及Sam 兄都有談及有關換喇叭之考慮,礙於小弟性格 ...

DAX兄, 想問好耐嘅問題,你N年前係咪響"的色屋"藝康版果邊玩嘅呢?
回復