新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: smalltiger

[品牌] ¤ 源出於始Playback, emmLabs & Meitner同好會@_@

batxball 發表於 2016-10-10 00:18
小虎兄推介,打個招呼先
已用MPS5多年,對他的聲音表現無投訴。

師兄,有用USB Box 嗎?是行光纖還時電腦線?
回復

frankiechun 發表於 2016-10-10 15:20
師兄,有用USB Box 嗎?是行光纖還時電腦線?

我無玩CAS,所以無加USB BOX。現在可以RIP到SACD,遲下可能會加。
這是MPS5的好處,個DAC一D都唔落後,如果個Disc Driver瓜左無得整,可以用個affordable Oppo player加原廠D/D kit就得。
回復

batxball 發表於 2016-10-10 17:05
我無玩CAS,所以無加USB BOX。現在可以RIP到SACD,遲下可能會加。
這是MPS5的好處,個DAC一D都唔落後,如 ...

師兄用甚麼rip sacd?
回復

未試過,oppo 應該得,睇下面條link

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... ighlight=Rip%2BSACD
回復

batxball 發表於 2016-10-10 17:05
這是MPS5的好處,個DAC一D都唔落後,如 ...

師兄,可否詳細點說甚麼disk driver,另外如果換是內置?
回復

frankiechun 發表於 2016-10-10 20:49
師兄,可否詳細點說甚麼disk driver,另外如果換是內置?

唔好意思之前講得唔清楚,MPS5用esoteric轉盤,雖然精密穩定,但機械會損耗。PB老細對他的DAC(MPS5的精髓)有信心,可靠及有前瞻性,如果esoteric轉盤唔再support都有外置的Oppo+D/D kit方法代替內置轉盤部分。
回復

batxball 發表於 2016-10-11 00:35
唔好意思之前講得唔清楚,MPS5用esoteric轉盤,雖然精密穩定,但機械會損耗。PB老細對他的DAC(MPS5的精髓 ...

多謝師兄詳細解說的!
回復

batxball 發表於 2016-10-11 00:35
唔好意思之前講得唔清楚,MPS5用esoteric轉盤,雖然精密穩定,但機械會損耗。PB老細對他的DAC(MPS5的精髓 ...

請問oppo 個 kit,是否行光纖的,因看中那部mps 5那usb box 是行 電腦插的。其實跟行光纖有甚麼分別?

感謝!
回復

frankiechun 發表於 2016-10-19 08:32
請問oppo 個 kit,是否行光纖的,因看中那部mps 5那usb box 是行 電腦插的。其實跟行光纖有甚麼分別?

...

請睇Playback條link,.....行optical PLink.

http://www.playbackdesigns.com/d ... k-designs-OpBox.pdf

回復

PB官方網站發布了新的USB-XIII盒; 支持SACD ripping, 4x dsd, 兼容MPS系列。真可惜, MPS系列亦正式停產。

評分

查看全部評分

回復

kmhung 發表於 2016-11-1 12:13
PB官方網站發布了新的USB-XIII盒; 支持SACD ripping, 4x dsd, 兼容MPS系列。真可惜, MPS系列亦正式停產。 ...

謝謝分享
回復

見張相 新usbx 好似同前兩代唔同, 要另外供電?

評分

查看全部評分

回復

里克1 發表於 2016-11-2 11:47
見張相 新usbx 好似同前兩代唔同, 要另外供電?

冇錯,我都見到有DC in插座
回復

smalltiger 發表於 2016-11-2 12:30
冇錯,我都見到有DC in插座

使用手册cap圖

評分

查看全部評分

回復

謝謝km兄更詳細的圖象作分享
回復

你好,我是emm labs 新手 想問下如買 cdsa se 二手 , 係咪要後期(serial number 要幾多)及金屬remote才穩定。現在   cdsa se已停產多年,一部好狀態的 cdsa se 可以玩到幾多年。

或買二手DAC2+TSDX    或 CDSD 又有什應要留意。謝謝各位 。

評分

查看全部評分

回復

calvin815 發表於 2017-5-2 19:05
你好,我是emm labs 新手 想問下如買 cdsa se 二手 , 係咪要後期(serial number 要幾多)及金屬remote才穩 ...

如果預算許可,當然是分體型,特別是TSDX的Esoteric穩定很多
回復

小虎兄

咁 haha 剛入手對speaker budget 有效,唸住入 luxman d06u
路經此地,就像香港竟還找到400萬的三房優質單位, 就深深彼她吸引
budget 只有 3-5萬,有冇可能入到可靠 emm labs cd player 。唸住一用就有多十年了。可能大貪了點。

評分

查看全部評分

回復

我見有師兄放 emm labs 雙柱板 什麼是雙柱板。 想問雙柱板讀cd 及sacd 是否穩定? 有沒有讀不到sacd 情況。 thanks

評分

查看全部評分

回復

calvin815 發表於 2017-5-3 17:28
我見有師兄放 emm labs 雙柱板 什麼是雙柱板。 想問雙柱板讀cd 及sacd 是否穩定? 有沒有讀不到sacd 情況。 ...

雙柱版金屬遥控是最尾期,轉盤最穩定
回復