新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: smalltiger

[品牌] ¤ 源出於始Playback, emmLabs & Meitner同好會@_@

smalltiger 發表於 2013-10-29 19:56
小Ga兄你好 ,俱別中階段期CDSA SE可從承碟盆伸出來時分別,如看見該盆左右有2條金屬圓柱作支 ...

閱畢小虎兄的解說對不同時期的型號頓時清楚了很多,將來要入會可有個參考了

回復

小Ga 發表於 2013-10-29 20:08
閱畢小虎兄的解說對不同時期的型號頓時清楚了很多,將來要入會可有個參考了

...

歡迎小Ga兄多些入來交流和買机後入會。
回復

雖然禾畝用emmLabs,但亦知是巧野!支持! X 2

評分

查看全部評分

回復

ma73 發表於 2013-10-30 16:55
雖然禾畝用emmLabs,但亦知是巧野!支持! X 2

thx Q. ma兄支持。
回復

鬼仔七 發表於 2013-10-26 21:23
報到,訂咗部XDS1 V2,但未到港

7兄晚上好 ,幾時有開箱文睇呀 ?!好心急呀。
回復

dt825 發表於 2013-10-27 01:01
由cdsa se, 加埋MA-1, 到依家xds1, 非常喜歡emmLabs嘅細緻及純和音色

dt兄晚安 ,小虎想知XDS1的轉盆用了二嫂的VOSP後反應是否快㨗,另外有否random play這功能。和你舊的CDSA SE比較性能和音質方面有那方面明顯進步 ,因小虎也想知道和看是否值得升級呢?先謝。
回復

小弟都係用EMM LAB CDSA

評分

查看全部評分

回復

Leslie8 發表於 2013-10-30 21:23
小弟都係用EMM LAB CDSA

歡迎Leslie兄入會 ,我地又多一位成員,請多些到來分享和交流 。師兄有冇睇小虎介紹怎樣分SACD SE期數呀! 那你的是那期机呢?
回復

smalltiger 發表於 2013-10-30 22:24
歡迎Leslie兄入會 ,我地又多一位成員,請多些到來分享和交流 。師兄有冇睇小虎介紹 ...

我估應該係中後期,因有金屬搖控

評分

查看全部評分

回復

想問大家用什麼電原線呢?
回復

smalltiger 發表於 2013-10-30 19:33
7兄晚上好 ,幾時有開箱文睇呀 ?!好心急呀。   ...

未有消息呀! 我估十一月內會到港
回復

Leslie8 發表於 2013-10-30 22:26
我估應該係中後期,因有金屬搖控

Leslie師兄的有金屬遙控,應是中後期了。 小虎原先用跟機Kimber線,很不錯,表現平衡,後來改用了自已D|Y的單枝純銀電源線,在平衡音色上,中高音更清秀和華麗,分析力和細節更好。師兄現用那一條電源線呀?!
回復

鬼仔七 發表於 2013-10-30 22:30
未有消息呀! 我估十一月內會到港

7兄是從香港代理訂的嗎 ?價值可否相告,和談談你選擇的過程 。因市場上同價位的名牌很多,結果点解是XDS1呢?
回復

小虎兄,
我之前都是用跟機線,後來入了條kimber pk10 Palladian.
中高柔順及靈靜,聲音細緻。
回復

回復

Leslie兄這條好像是PK10系列條老頂電源線,屬高價格比線,約10K,小虎曾聽說很合適給emmLabs机用,師兄可否分享多些用在CDSA SE机的表現?
回復

Leslie8 發表於 2013-10-30 22:51
小虎兄,
我之前都是用跟機線,後來入了條kimber pk10 Palladian.
中高柔順及靈靜,聲音細緻。 ...

回復

歡迎師兄以後多些來分享,下次小虎會講吓自已的系統的試音碟。小虎要閃了,byebye!
回復

smalltiger 發表於 2013-10-30 22:49
7兄是從香港代理訂的嗎 ?價值可否相告,和談談你選擇的過程 。因市場上同價位的名牌 ...

小虎兄,小弟部機係旺角阿X訂,佢地都係向極品攞貨的(當然亦係行貨啦)。
話說舊年小弟初入毒海,一路唸source應該玩CAS定係CD,上過西毒個白駝山莊聽完佢部emmLabs後,毒癮一發不可收拾 ,但一唸起要玩分體兩部,屋企冇位擺又要玩多條PC,即時打退堂鼓 。再同啲老友研究下好唔好買部解碼加MBP玩CAS就算數 於是我就開始留意市場上嘅DAC,得知emmLabs老闆Ed Meitner 用自己名字出咗部Ma 1解碼,功力都有番咁上下,唔駛唸就入咗部二手ma 1玩下。玩咗大半年一路都好滿意,但係開始覺得要rip cd再聽都幾麻煩 咁岩XDS1又出咗部v2,可以玩sacd之餘又可以玩USB in繼續玩file射兩邊

評分

查看全部評分

回復

鬼仔七 發表於 2013-10-31 12:07
小虎兄,小弟部機係旺角阿X訂,佢地都係向極品攞貨的(當然亦係行貨啦)。
話說舊年小弟初入毒海,一路唸 ...

7兄在西毒兄處有否比較xds1和ma1之分別 ,價錢分別很大,但機器內部解碼部份又好像差不多.
回復