新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15593|回復: 39

[分享] 新鏡入屋 Canon EF24-70 f/2.8L USM

已經係第三支紅圈鏡. 呢支真係考慮左一段時間. 因為我自己已經有支24-105L f/4. 再買24-70真係有d重疊. 加上呢支鏡真係重d, 又無防震IS. 但係最後都係忍痛買落黎..

最初用kit鏡24-105L..用係5D2好地地.... 點知一同Andy版主一夕話後...真係出事...

首先我自己心儀好耐既定焦王50L f1.2, 雖然唔係最頂級個隻85/f1.2, 不過50mm既距離已經有d難度. 如果85mm可能同老婆影張相可能要打電話比佢擺Post..  同埋玩FF機唔玩定焦,個感覺就好似玩Hifi唔玩黑膠咁..有d玩唔盡...

光圈既野..真係無乜事就唔好試..一試就死得.. F1.2大光圈出黎既效果唔洗講喇..加埋定焦鏡... 即刻覺得支24-105有d距離.. 跟住就同Andy版主傾左成晚. 佢大大話話介紹左3-4支鏡, 我去玩第一支24-70就中晒毒. 跟住就搵d再大d光圈既鏡. 睇來睇去變焦都係得大三元. 本來去到係諗住買70-200/f2.8. 但係真係心理同身理上負擔唔起個重量. 加上都係影人+境既相多. 所以最後都係買支中距變焦王會實用d. 雖然同24-105或者50/f1.2有d重疊. 不過一影就知.F4.0就係F4.0, 2.8就係2.8, 1.2就係1.2, 3種唔同級數既效果. 我好驚有一日會入埋其餘兩支F2.8變焦鏡..
35 1.4都好值得買
回復

加周兄,有冇考慮埋支 85 大湯碗 ?
回復

加周兄,有冇考慮埋支 85 大湯碗 ?
mr1010 發表於 2011-1-5 22:44

其實個陣買50/1.2都有諗過直接去85. 因為差2-3K左右. 不過有兩點接受唔到. 一個就係影人真係要企得好遠影. 第二就係對焦既速度. 食電都無所謂. 但係見佢每對焦一下都好辛苦咁. 呢件野真係一件藝術品咁..要好有耐性去影一幅相... 所以最後都係50/1.2算. 不過我多數影我老婆或者影景..如果企定定就定焦最好...一時又話影呢度一時又話影個度...變焦鏡又係唔少得...
回復

ching, 85mm係公認同model溝通最佳距離,所以至被稱人像鏡!=)
回復

ching, 85mm係公認同model溝通最佳距離,所以至被稱人像鏡!=)
teddymok 發表於 2011-1-5 11:44 PM

FF用的85mm應該同aps-c用50mm一樣
回復

已經係第三支紅圈鏡. 呢支真係考慮左一段時間. 因為我自己已經有支24-105L f/4. 再買24-70真係有d重疊. 加 ...
kachow 發表於 2011-1-5 22:26

老友 你好似3支都重叠焦距喎 買咗24-105同 50.2 就唔好買24-70先啦 要買都16-35先  如買咗24-70先就唔好買50.2 上85.2  依家咁就好似少咗焦段選擇 但錢又駛咗 雖則話三支唔同用法 但....我睇見有d
回復

老友 你好似3支都重叠焦距喎 買咗24-105同 50.2 就唔好買24-70先啦 要買都16-35先  如買咗24-70先就 ...
andy88 發表於 2011-1-6 01:38

其實係...   長遠會放左支24-105. 入返大三元...   定焦打死都唔會放..
回復

其實係...   長遠會放左支24-105. 入返大三元...   定焦打死都唔會放.. ...
kachow 發表於 2011-1-6 01:53

24-105去旅行好好用嫁24-70太重喇用足一日真係想死
回復

點解KACHOW兄買鏡頭買得咁輕鬆,
但我連買隻鏡頭杯都要考慮成個月o架...

回復

真係引死人~
回復

...
pepsiman 發表於 2011-1-6 09:11

我連鏡頭杯都未買過
回復

我連鏡頭杯都未買過
peter 發表於 2011-1-6 09:34

我都未買o架...
回復

回復 3# mr1010

加周兄近期似乎是較專注於攝影~
回復

我考慮左半年先入部 D90 -KIT ....  
回復

...
pepsiman 發表於 2011-1-6 09:11

我都諗左成半年都買唔落手
回復

你地放晒d資源落hifi度姐.. 求其用部amp既價錢落相機度已經可以旗艦級喇.. . 不過相機就個人技術同經驗要多d. 器材只係一部份.. 構圖, 美感, 內容最重要... 呢個真係有排練習.. 可能第二時你見到旺角街頭影緊靚模有我份練習緊..
回復

但影相要成日出街,老婆會諗 .....

支 16-35 II 真係幾正,但覺得佢四角失光又好似比同級多一點點。
回復

17-40都正架, 平成半又輕巧!
回復

你地放晒d資源落hifi度姐..  求其用部amp既價錢落相機度已經可以旗艦級喇.. . 不過相機 ...
kachow 發表於 2011-1-6 10:51

你好似放落hifi嘅資源仲多喎.........

評分

查看全部評分

回復