新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: freeman062

[測試報告] 南瓜大作戰

冇諗過南瓜可以夾dartzeel,重以為dartzeel一定要自己一set ,有機會一定要去聽下啦!!
回復

Jacky200969 發表於 2013-10-29 16:07
冇諗過南瓜可以夾dartzeel,重以為dartzeel一定要自己一set ,有機會一定要去聽下啦!!
...

Dartzeel 未有自家前级時也建議客人用Nagra

回復

德根的两端延伸一般,建议试试飞利浦(吹喇叭)的斜d环 x7.
大盾的t7,要早期的方环才好,t7能用马可尼的更好。
飞利浦搭大盾蛮好,搭马可尼就更好咯!
回復

小弟也新買PLL,未用夠100小時,不覺得高音硬,低音濛。不過高低音伸延的確不夠,當時是与Jeff Rowland Corus 及NBS前級比。但這方面換Linear Power Supply可得到改善。因完至不懂膽,所以不敢試玩。廠方也說可用電池直接供電給PLL,這相信是音質升級的平靚正之選。期待師兄的試後心得。
回復

報告非常詳細⋯值得加分 !

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2013-10-29 18:20
小弟也新買PLL,未用夠100小時,不覺得高音硬,低音濛。不過高低音伸延的確不夠,當時是与Jeff Rowland Cor ...

http://www.6moons.com/audioreviews/kingrex3/slap.html
回復

AS881 發表於 2013-10-29 10:12
但若是新機,樓主會唔會太心急"玩嘢" 呢

此機不是新機, 祗是用了段短時間便被收藏起來, 所以內外如新, 狀態很好罷了.
因無用一段時間, 故需再翻煲一下.
回復

瑞士機一向產量不多, 自從PLL停產後, 後續機 jazz又未見有大突破,
但價錢又貴了一大節, 故PLL的價錢就被炒高了.
現在PLL市場小見, 我都是用高價向友人炒回來的
回復

tst123 發表於 2013-10-29 18:20
小弟也新買PLL,未用夠100小時,不覺得高音硬,低音濛。不過高低音伸延的確不夠,當時是与Jeff Rowland Cor ...

PLL當然不會如此, 祇是換了胆之前後比較, 報告是測試後才寫成的,
當你換上了合適的靚胆, 便會有同感的了.
通常胆機友都是將跟機胆作為煲機之用, 當真正聽歌都會換上靚胆.
換胆的改善一定比換牛大, 因原裝牛也不算太差,
當你將兩支EH的X7換到Telefunken ECC803s便知差別會有多大  
回復

AS881 發表於 2013-10-29 13:31
Nagra 真係好,俾我地有咁多創作空間

其實胆機好玩原因之一就係比石機有更多創作空間
回復

Jacky200969 發表於 2013-10-29 15:40
freeman師兄,
      南瓜前夾Dartzeel後ok ma?呢個組合幾特別!

其實都試過多部前級夾Dartzeel後, 一直未如理想,
唔同牌子前後,除音色外,阻抗及增益匹配尤其重要,
一般美國高級機都會用平衡放大, 但一般瑞士機又唔係,
變咗選擇空間小了, 睇文章見達簫老細都話配南瓜聲音甜美,
故此一試, 當然一套達簫西裝係最好,
但係六合彩又未中.......................
回復

vifone 發表於 2013-10-29 16:49
德根的两端延伸一般,建议试试飞利浦(吹喇叭)的斜d环 x7.
大盾的t7,要早期的方环才好,t7能用马可尼的更 ...

依家揾胆難, 又貴又多假!!!
今晚試咗支60年代Mullard大盾黄字T7, 正!
依D先係胆尼架嗎!

回復

freeman062 發表於 2013-10-30 03:42
PLL當然不會如此, 祇是換了胆之前後比較, 報告是測試後才寫成的,
當你換上了合適的靚胆, 便會有同感的了. ...

小弟對膽一無所知,而且又怕買到假野,所以身痕也不敢試。
回復

freeman062 發表於 2013-10-29 04:03
火牛篇:
見咁多師兄都換上別的供電器, 應可從供電着手搞好D聲, 拆開原裝火牛研究一下,
內裹裝有一隻環牛及 ...

Nagra 啲机一個model 出成10年8年先轉款,但內部零件果然不時update, power supply 比以前唔同了,牛唔同咗,cap 以前用Rubycon
回復

AS881 發表於 2013-10-30 10:03
Nagra 啲机一個model 出成10年8年先轉款,但內部零件果然不時update, power supply 比以前唔同了,牛唔同 ...

Nagra 啲机一個model 出成10年8年先轉款 = Classic
回復

feellikecyber 發表於 2013-10-30 11:05
Nagra 啲机一個model 出成10年8年先轉款 = Classic

就係鐘意佢咁

評分

查看全部評分

回復

feellikecyber 發表於 2013-10-30 11:05

Classic = 經典

評分

查看全部評分

回復

Pll,換胆是太難,1支T7,2支x7。
T7選擇不多,又不是大貴。想平均D,用德仔801S,樣樣有,空氣感一流。但簿聲组合,未必適合。
GEC A2900 三雲母方環,比801S,高密度,甜,底音潛得下,多一下超底。人聲真實,喉底聲,細節高。如组合密度不足,及底音不夠,或音場飘及質感不夠,此胆個人認為首選。
Brimar 大黄T,三雲母,黑屏 T7,雖沒有801S的強烈空氣感,但它有光輝,生氣。質感,底音,我都覺得好過801S,而比GEC,只欠一些超底及punch。這三支T7,都試過本人的PLL及PLP身上。
反而x7,我只用過valvo 45度長屏及brimar長屏,黑毛方環。所以未能有太多意見。
我都好想試下803S。

評分

查看全部評分

回復

原來咁多師兄有玩膽心得,希望能有机會帶机互訪交流,感受不同配搭的效果
回復

w4waiki 發表於 2013-10-30 22:26
Pll,換胆是太難,1支T7,2支x7。
T7選擇不多,又不是大貴。想平均D,用德仔801S,樣樣有,空氣感一流。但 ...

近日試了多支T7,
德仔ECC81, 分柝力高, 空氣感不錯,平衡,但可能前面己用德仔,故整體表現較理性, 人聲肉地唔夠.
貓乸黄字T7, 人聲一流,感情豐富甜美, 但整體低頻較柔, 播場面野時稍欠氣勢.
確如師兄所言,GEC A2900 三雲母方環,高密度及平衡,確是比機首選。
希望師兄日後能多些分享,讓我等可多些資料參考
回復