新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[擴音機] Nuforce AVP-18 同好會

on90on 發表於 2014-3-31 02:56
2150-1957 代理電話

Thx!!!!!!
回復

各位司兄好!我用了AVP18都有四,個五月了。從不知這裏有這麽好的平台,和交流心得,也幫我解決了一部份難題!多謝fishbone8822 司兄的精彩介紹,我從中得到靈感!我是用XTZ room analyzer Pro II (一套)+ A/D 轉換器之後光簽入AVP18.........解決了,多謝。

我之前是用Onkyo5509 與 AVP18, 在我的系統分別是硬橋硬馬與有聽音响之分。

其实還有很多地方吾明白,請各司兄指教:什麼是flat EQ ? 部机是否一隻一隻喇叽調教,有冇整條(全部喇叭)一次过調教呢?

會否大家出來飲茶交流一下.............就最好了!㊣
回復

fitfitfinish 發表於 2014-4-15 18:20
各位司兄好!我用了AVP18都有四,個五月了。從不知這裏有這麽好的平台,和交流心得,也幫我解決了一部份難 ...

flat EQ  = 無EQ, 但又唔同DIRECT, 會有NUFORCE的味精

小骨是一隻一隻咁調較EQ, 如果有其他師兄同樣用依個方法..就會發現18有個怪現象

fitfitfinish 兄多D來交流分享下
回復

明白了,thanks 小骨兄。等我也一隻隻調下先!
回復

新手一名,但多得各方人士出手相助,先可以順利建構這套新玩具。歷時足足搞左成年!
係度要多謝骨骨教路,唔係我想都會行好多冤枉

評分

查看全部評分

回復

陳衍龍@FB 發表於 2014-7-18 23:38
新手一名,但多得各方人士出手相助,先可以順利建構這套新玩具。歷時足足搞左成年!
係度要多謝fishbone882 ...

係時候要加多隻十烏化
回復

兩隻sub是常識!
回復

早兩日updated firmware, 就拎左隻calibrated mic 出嚟做auto room EQ. 發現兩個怪現象:

1. auto Room EQ 前set左Front L/R size=small, 但係做完auto Room EQ自動變左做 large
2. 做完auto Room EQ喺result page見到 subwoofer noise level +5.5db, 之後去番Parameter page度睇變左-5.5db ,其他speaker都有同樣情況.....

各位師兄有無同樣情況??

Auto Room EQ result

Auto Room EQ result

Parameter page

Parameter page
回復

skyjack 發表於 2014-8-8 19:35
早兩日updated firmware, 就拎左隻calibrated mic 出嚟做auto room EQ. 發現兩個怪現象:

1. auto Room EQ  ...

試過唔怕, 或者你試試先RESET部機, 再做一次AUTO TUNE
回復

試左重裝firmware都係咁, 問左nuforce嗰邊, 不過答案好奇怪, 等我問清楚先
回復

AVP18 Pro 報到, 聖誕大特價買的

評分

查看全部評分

回復

EDWINCWLAM 發表於 2014-12-30 11:12
AVP18 Pro 報到, 聖誕大特價買的

公起有新玩具....
回復

多謝兩位CHING 加分,  玩左部機幾日, 相當滿意, 可能我之前未用過有HD解碼嘅AV AMP, 我之前用DENON 嘅古董機 AVC-A11XV, 係果時我只可以話係7隻喇叭一齊有聲, 講唔上咩環繞聲, 而且部機全無力水, 後來部DVD機壞左, 而BLURAY大行其道, 所以就買左部OPPO93, 因為部機冇HD解碼, 我只有用BDP個LPCM輸出比部AV AMP, 果時已經覺得換左一個景畀, 聲音畫質全面跳級提升, 再後來聽朋友講有部平靚正嘅AV前級, AVP18, 果時興趣都未有咁大, 後來聽朋友講已經出左新款 AVP18 PRO, 而且仲做緊聖誕PROMO, 非常抵玩, 於是撩起左條引, 因為部AVC-A11又未壞, 唔想換左佢, 我又冇後級, 忽然想起, 就攞番成呎厚同封晒塵嘅說明書睇下, 確定可以將部A11當後級用, 於是扑槌, 而接線就用你地推介嘅GOTHAM 11001, 駁好線, 開機, 嘩 !!!! 嚇死人, 我部A11好似變左身咁 好勁, D環繞聲係我屋企係未試過有咁嘅效果, 其實, 部機我咩都冇SET過, 已經可以咁, 等我再玩耐D先再用個MIC去SET下佢, 到時可能又另外一個景地 ( 其實可能我之前D野太屎, 所以先有咁大分別 ), 以後要多多向各位CHING請教好多野先得, 多多拜託

評分

查看全部評分

回復

奧圖碼表名,不會爲所有舊代理過保自動死機提供免費支援服務.
回復

請問有冇師兄試過部AV-18 Display出現 "upgrade main cpu"
跟住陪機就反應,關機再開一樣冇反應
請高人指點,謝謝
回復

Thanks.....
回復