新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[擴音機] Nuforce AVP-18 同好會

bigpun1975 發表於 2013-11-27 11:10
你應該要入menu度選last就可以

我返去再試試先~
回復

JKC710 發表於 2013-11-27 11:29
MANUAL話最好再FACTORY DEFAULT (RESET)之後再CAL過.

我上AVS FORUM印象中佢地會

會再cal cal
回復

Yes. If reset, AVP-18 will test and suggest crossover point for all speakers.
回復

ballgor 發表於 2013-11-27 12:43
Yes. If reset, AVP-18 will test and suggest crossover point for all speakers.

師兄又係nuforce fans 腡
回復

回復

好野
回復

bigpun1975 發表於 2013-11-27 15:37
師兄又係nuforce fans 腡

Yes! Absolutely!
回復

bigpun1975 發表於 2013-11-27 11:10
你應該要入menu度選last就可以

今晚再試不同既訊源, 包括dd / dd ture hd / dts / dts-hd / pcm 2.0
發現原來dts / dts-hd既訊源揀返所對應既surround mode even個source得5.1, 佢都會自動extend埋去surround back聲道, 即係唔駛用ddIIz mode都可以出齊7.1

但係dd / dd ture hd訊源就唔會自動extend, 要揀ddIIz mode先出得齊, 當然dd ture hd 7.1就無問題啦.

回復

bob師兄, 有無入埋條fuse?
回復

今日買左個hdmi splitter $138, 如果唔駛同步輸出兩個output仲唔駛插火牛添, 正常使用中, 係要用多條hdmi咁解.

用百零蚊就解決左個問題, 除左iphone / android remote apps之外, 部avp-18已經做返9成以前部2067既功能, 係仲差個色差轉hdmi box俾我插返d舊device.

而USB方面, 其實各位師兄都見MENU入面已有BLUETOOTH INPUT選項, 只要等日後廠方出返個藍芽接收就攪掂.

評分

查看全部評分

回復

JKC710 發表於 2013-11-28 01:44
今晚再試不同既訊源, 包括dd / dd ture hd / dts / dts-hd / pcm 2.0
發現原來dts / dts-hd既訊源揀返所 ...

無得頂
回復

JKC710 發表於 2013-11-28 01:44
發現原來dts / dts-hd既訊源揀返所 ...

但係如果true hd 選IIX 先再轉DIRECT MODE, 會否5.1 的訊源變7.1呢
回復

JKC710 發表於 2013-11-28 01:45
bob師兄, 有無入埋條fuse?

條fuse琴晚插左開聲,原來avp 18 夾我部膽機聽歌都吾錯,fuse 不同方向分別暫時不太大,依你所插的方向音場窄小小,冇咁開揚,髙音延伸都爭D,但個低比較實淨,倒轉插就剛剛相反,高音延伸較好,開揚,但中低好似散散地,依家開著個機頂盒不停煲部前級及fuse,過幾日再試下邊面好D
回復

bigpun1975 發表於 2013-11-28 10:31
條fuse琴晚插左開聲,原來avp 18 夾我部膽機聽歌都吾錯,fuse 不同方向分別暫時不太大,依你所插的方向音 ...

牆插有冇位?直入牆插㡳音靚好多
回復

bigpun1975 發表於 2013-11-28 10:31
條fuse琴晚插左開聲,原來avp 18 夾我部膽機聽歌都吾錯,fuse 不同方向分別暫時不太大,依你所插的方向音 ...

就算用排插,最好用單支銅排插
回復

JKC710 發表於 2013-11-28 01:53
今日買左個hdmi splitter $138, 如果唔駛同步輸出兩個output仲唔駛插火牛添, 正常使用中, 係要用多條hdmi咁 ...

May I know where to buy the hdmi splitter and what brand is it ? Thanks.
回復

pangling 發表於 2013-11-28 12:26
May I know where to buy the hdmi splitter and what brand is it ? Thanks.

YAHOO 拍賣, 應該係無牌子既土炮.
打HDMI分屏器就會搵到.

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2013-11-28 10:20
但係如果true hd 選IIX 先再轉DIRECT MODE, 會否5.1 的訊源變7.1呢

應該DD / PCM都唔得, 今晚再CONFIRM

評分

查看全部評分

回復

JKC710 發表於 2013-11-28 12:43
YAHOO 拍賣, 應該係無牌子既土炮.
打HDMI分屏器就會搵到.

Thanks. Does it have any bad effect on the audio or video quality ?
回復

on90on 發表於 2013-11-28 11:42
牆插有冇位?直入牆插㡳音靚好多

我直入牆插, 你地用咩PC?

我用緊NORTHWIRE 18A DOUBLE RUN, 有D粗聲.
回復