新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] Nordost Sort Fut Isolation Footers

LEGO 發表於 2014-1-4 16:53
係咪唔駛用釘墊?會否整花木地板?

應該唔會
回復

鑽兄,知唔知腳是硬or軟?
如果是硬,都驚“un“凹木地板...
回復

chowhwk 發表於 2014-1-4 15:13
這一套大概用了換掉喇叭原來釘腳最有效。

相信和以前FE 給B&W 的一套差不多,只是價錢更貴。

我最估唔到依套仲貴過666...

hifi器材附件, 再咁貴落去, 我真係會..........
回復

remychiu 發表於 2014-1-4 13:19
鎗王兄果然係練武奇才!

估計啫, 不過好多時都會中.
回復

水平技巧

評分

查看全部評分

回復

此钉值得入手!
回復

唔好再毒我喇
回復

有冇話可以承起幾重嘅嗽叭呢?
回復

Ching, 可唔可以分享吓用左之後既聽感?
回復

andy 兄,請問用什麼釘墊? thx.
回復

我只用此钉对比了跟机的铸铁钉,有些胜之不武,简单讲一下此钉的特点。
高频有Nordost的特色,亮而不吵,滑得很,很好听!
声音细腻,定位清晰、准确、不会飘,密度好,分离度佳。
低频弹行十足,力量强,不是松容一类,对于怕驻波的房间应是不错的选择,普通铸铁钉没法比,全面胜出是必然的事,还未发现缺点。
在未垫钉垫时(HARMONIX 999 MKII),直接落石板地其实已经胜过了跟机钉+木内和夫垫的组合,主要是细腻度好,低频沉的多些(但有点硬),高频也明显胜出。加了木内垫,音场更开阔,声音更和谐。但是再移动喇叭位置就很困难了,加了钉垫,再想推就困难了,喇叭象长在地上一样,所以放上后就没再取下来,听下来觉得这个组合没什么问题,新钉的优点也被完整保留下来,听多几张熟悉的CD更加刺激。。(以前我试过FE的大钉垫喇叭,虽说都是陶瓷珠,但是声音几乎完全不同,FE没听2支曲子已经取下来了,而Nordost这个钉听了一晚只好乖乖付钱,权当圣诞礼物,够毒!)
这个钉设计得很合理,适合大型喇叭摆上去,结构紧固,调整方便,很稳定,就是高了些,看上去不太舒服!
回復

Andyhe 發表於 2014-1-6 21:59
我只用此钉对比了跟机的铸铁钉,有些胜之不武,简单讲一下此钉的特点。
高频有Nordost的特色,亮而不吵,滑 ...

謝謝分享!

好在我對屏風唔啱用. 毒我唔到!
回復

裝了在我的新丹拿C4簽名版上,嘩,好勁,本來用緊一部Burmester 911推,好似變左用兩部咁,唔知點解會咁,有料到,用得過。
回復

leslie611 發表於 2014-1-6 23:37
裝了在我的新丹拿C4簽名版上,嘩,好勁,本來用緊一部Burmester 911推,好似變左用兩部咁,唔知點解會咁, ...

hi, leslie, 你最終換左C4S?!

有無相片分享一下?!
回復

racewong 發表於 2014-1-7 09:35
hi, leslie, 你最終換左C4S?!

有無相片分享一下?!

Hi 師兄真好記性, C4 Sign已換了3個月有多, 整體比用開的30週年好,尤其是低頻和氣勢,雖然有排煲,但已經收貨,謝謝。
回復

leslie611 發表於 2014-1-7 16:19
Hi 師兄真好記性, C4 Sign已換了3個月有多, 整體比用開的30週年好,尤其是低頻和氣勢,雖然有排煲,但 ...

c4s再加fut footer, 會唔會高過頭?!
回復

racewong 發表於 2014-1-7 16:27
c4s再加fut footer, 會唔會高過頭?!

本來以為會,但落了後好神奇,音場、定位好準,居然一D都唔會高
回復

嘩,有毒!快閃,千祈唔好俾佢拮到我喇叭
回復

leslie611 發表於 2014-1-7 16:41
本來以為會,但落了後好神奇,音場、定位好準,居然一D都唔會高

其實nordost係咪建議fut footer直接落地. 唔用墊?
回復

racewong 發表於 2014-1-7 17:40
其實nordost係咪建議fut footer直接落地. 唔用墊?

是的,唔需要墊,它的釘尖不太硬,我直接放地板,不會損壞地板之餘也不會滑,設計很好

評分

查看全部評分

回復