新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13923|回復: 53

[分享] 全新系列 Anthem AV 擴音器

記得上一代 ANTHEM MRX-700/500/300 合併AV擴音器襲港時,HIENDY 網站掀起一股加拿大妹潮,其高分析力以及包圍感,令很多高級日系擴音器都汗顏。小弟曾經有幸借來MRX700和MRX300回家一試,都一度被她迷倒,其吸引力可見一斑,加上她的賣價,令很多日系用家都轉投她的懷抱。

最近;AV Consultant (Int’l) Ltd.再次引入這個楓葉國佳麗,初步有 MRX-710和MRX-510兩個型號。單看其外表比上一代來得簡約,據 AV Consultant 負責人 Alan Lee 所講,是次系列面板設計由 ANTHEM 公司親自執筆,可以更配合其公司的風格。而新型號採用全新開發的ARC1M電腦調校系統,效果敢稱合併機中天下第一,不論是走位及包圍感都極之突出,尤其是處理房間駐波問題,效果無出其右,絕對是鑽石型空間的殺星。

發佈會當日,Alan Lee 準備了一套 Monitor audio (前置 Gold GX300 、中置 Gold GXC150 和 超低音 GXW15) 和 DALI 環繞聲喇叭組合。先播放一套大家都耳熟能詳的 M:I:4 風沙暴一段,最吸引筆者就是老湯走過小鎮時,四隻環繞聲傳來的細緻雜跌撞聲,非常清脆,定位亦非常準確。之後到鐵金鋼007,室內的對話人聲很有肉地,是種很耐聽的聲音。最後播放Katherine jenkins "believe live from the o2" 演唱會,始終是楓葉國產品,音樂感很好,人聲甜美,一首幾分鐘的歌曲,彷彿不消一秒就聽完,這當然是有賴 Katherine jenkins 的精彩演繹啦!

DSC_0236.JPG 機身比一般日系機種淺,方便用家擺放

DSC_0235.JPG 用家可因應自己喜好更換電源線調味

DSC_0237.JPG 鍍金喇叭插座

DSC_0238.JPG 今代設有8組HDMI輸入和2組HDMI輸出,更迎合同時使用薄屏和投影機的用家,超快HDMI訊號選擇亦是最新功能,當然支援4K和 2K>4K升頻及3D呢。而光纖及同軸輪入可直接輸出Zone 2 ,是本系列的獨家功能

DSC_0229.JPG 全新版本ARC1M調校系統 (連咪及咪架, 可列印調校前後效果)

新一代系列確實能幫助到用家更輕易地設定來享受電影和音樂,不過若讀者是屬筆者般重口味,相信一定要親手調校了,因為自動設定效果比較斯文,未必適合拳拳到肉的用家們呢?至於大家最關心的賣價呢?雖然萬物騰貴,但仍能維持上一代售價,真是有良心的店舖呢!

最後;給大家看看經全新版本ARC1M調校系統調校後的圖表
MRX 710 - Sample Reference-2.jpg

MRX 710 - Sample Reference-3.jpg

MRX 710 - Sample Reference-4.jpg

MRX 710 - Sample Reference-5.jpg

註:MRX310只有五聲道擴音和PRE-OUT功能

評分

查看全部評分

710 好似只係皮六⋯幾低玩喎!
回復

唔知同AVP-18又點比呢?????
回復

皮六
回復

功能唔錯喎
回復

KITCHAN 發表於 2014-1-11 16:42

我都好想知
回復

是否跟上代一樣要連接電腦cal 機?
回復

Lunchbox360 發表於 2014-1-11 19:54
是否跟上代一樣要連接電腦cal 機?

好似話用lan缐上網去佢哋嗰網站到cal喎 有錯唔好打!
回復

睇支咪外型,好似好堅料咁
回復

兩位師兄夾份買部,之後交俾Hiendy評機員。
我相信佢地好樂意幫手評測一番
回復

ivanchan 發表於 2014-1-11 16:23
710 好似只係皮六⋯幾低玩喎!

係呀, Alan 話標價即係實價,費事你估估下
回復

冇得比,因為18係前級
回復

取向完全唔同, anthem玩既係線性, auto cal 出嚟既效果比較斯文, 但細節多及整體連貫性強. 而NUFORCE我去過兩個地方聽過, 感覺強調中下居多, 尤其超低頻大家各走不同路線. 如果用日系擴音器作比喻, 相當於早十年前YAMAHA與天龍既表現. 如果你喜歡舒舒服服去欣賞一套電影, anthem絕對係你杯茶...

評分

查看全部評分

回復

尋日去個Friend度幫佢setup 部710,玩左三個半鐘,先用到個ARC programme 同up 上部amp 度。但之後部機syn 唔度103D 個 HDMI  
回復

ming2002 發表於 2014-1-12 16:18
尋日去個Friend度幫佢setup 部710,玩左三個半鐘,先用到個ARC programme 同up 上部amp 度。但之後部機syn  ...

鬼佬野HDMI 特別多bug , 等半年好D, 唔做白老鼠啦
回復

bigpun1975 發表於 2014-1-12 08:50
冇得比,因為18係前級

我應該講310當av pre out同avp-18(同價位計)比姐,身痕想換pre姐
回復

pepsiman 發表於 2014-1-12 10:58
取向完全唔同, anthem玩既係線性, auto cal 出嚟既效果比較斯文, 但細節多及整體連貫性強. 而NUFORCE我去 ...

thx ,有機會去試下兩部先
回復

KITCHAN 發表於 2014-1-13 10:01
我應該講310當av pre out同avp-18(同價位計)比姐,身痕想換pre姐

正正經經玩純前啦,D2v啱你 我覺得ARC強好多
回復

bigpun1975 發表於 2014-1-13 10:23
正正經經玩純前啦,D2v啱你 我覺得ARC強好多

dvv!out哂筆直啦
回復

ming2002 發表於 2014-1-12 16:18
尋日去個Friend度幫佢setup 部710,玩左三個半鐘,先用到個ARC programme 同up 上部amp 度。但之後部機syn  ...

我都玩過部710同103D, 一插就得, 用左deep color 36bit 都得呀
回復