新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[品牌] CH Precision 同好會

Audiophilelp 發表於 2014-5-17 23:07
恭喜師兄!

果然快手!

問左你咁多料,難得揀到心頭好,行動最實際。
回復

Bubble 發表於 2014-5-17 23:18
問左你咁多料,難得揀到心頭好,行動最實際。

希望你張Ethernet card快啲到!

Oppo經coaxial入c1感覺點?

不過我仲未訂Ethernet card,玩住先!
回復

感覺已經好夠班,但層次、線條待加上Ethernet card後應該可再改善。

Coaxial audio in有冇做clocking?
回復

剛購入D1+C1, Streaming Card 訂購中.
CH D1 C1.jpg

評分

查看全部評分

回復

TangYiuChun@FB 發表於 2014-5-19 16:39
剛購入D1+C1, Streaming Card 訂購中.

勁呀師兄!
回復

回復

请教Audio Note M6 MK3与CH的A1配吗?我的音源是CH的D1,音箱是天朗肯得堡的GR版
回復

Join the club with a C1 with USB board
回復

最近看到ch有新Firmware version 3.5
不知道有沒有師兄更新左?同埋唔知有咩改變?
回復

不知有沒有CHing用CH + Esoteric SACD. 合得嗎?
回復

r002 發表於 2015-6-5 07:30
最近看到ch有新Firmware version 3.5
不知道有沒有師兄更新左?同埋唔知有咩改變? ...

3.5 Update 左,但沒有音色上的分別,唔覺有新 Function,website 又冇講 update 左乜。但 Streaming Screen has "Ready" displayed when C1 is turned on but not playing. 之前好似冇。I did not check the menu for other difference though, 唔知有冇加 Filter.
回復

New C1 Firmware 3.6 available for update along with Android control app v1.2.1.

The new C1 firmware has a very useful auto dimming display feature
回復

chuck 發表於 2016-1-31 13:39
New C1 Firmware 3.6 available for update along with Android control app v1.2.1.

The new C1 firmwar ...

謝謝chuck兄告知,不知音色有沒有改變,有時間更新看看
可惜CH的control app只有Android,一直都沒有ios版本...
另外CH每次更新都沒說明更新了什麼= =
回復

音色似乎沒有改變。Andriod control app 比較穩定一啲,少啲 crash. 我亦有用 IOS plug player. 間中 detect 唔到 C1. 而且沒有 Andriod control 咁多 Function.
回復

這次更新似乎只是提高軟體穩定性,IOS下其實SongBook HD 的介面&功能比較完善一點,但最大問題是穩定性比plug player更差,就算是付費的選擇也不多
回復

r002 發表於 2016-2-1 19:36
這次更新似乎只是提高軟體穩定性,IOS下其實SongBook HD 的介面&功能比較完善一點,但最大問題是穩定性比plug ...

始終 CH android control 是宮方產品,所以我都放棄左IOS apps.
回復

USB卡 有新固件更新
PCM 同DSD 採樣率都提升一倍,不知聲音有沒有提升
回復

r002 發表於 2016-4-22 19:27
USB卡 有新固件更新
PCM 同DSD 採樣率都提升一倍,不知聲音有沒有提升

我雖然有 USB board 但好少用了,新 USB firmware update 安裝好似有啲繁覆,一定要有 windows os. 我就冇,加上我又沒有 DSD 128 file 或 DXD file. 所以我都唔打算裝。我相信音式方面在USB firmware update 應該不會有提升,只是 format 支援。
回復

chuck 發表於 2016-4-25 16:22
我雖然有 USB board 但好少用了,新 USB firmware update 安裝好似有啲繁覆,一定要有 windows os. 我就 ...

感謝chuck兄回覆,小弟沒有USB 卡,所以想知道更新後對聲音有沒有幫助
本身用緊Optical 同Ethernet ,之前都有用過HYDRA Z介界經AES作輸入,但不知什麼原因使用Ethernet input感覺唔好聲
已用緊PPA Audio Switch +光電轉換+Kenneth兄LPS,假如USB卡效果理想,比Optical好,可能轉投USB....

另外還想請教chuck兄有沒有比較過平衡同單端輸出效果?哪個比較好?
因為CH 比較少人討論,不好意思,太多問題
回復

我最初是用 USB + MacBook Air + Audirvana Plus. 後來再轉用 Auralic Aries. 再後來用 Ethernet streaming ,每一皆段都有音式上的進步,但 Ethernet Streaming + NAS 這樣 setup 就要花多少啲時間和成本,但出來嘅效果是最靚聲的。

我有留意這裡有人用 optical Ethernet. 但不知道實際上有幾好,其實在 CAS / NAS 最重要是 Jitter reduction, transmission speed and stability. 我對 optical Ethernet 要將訊號再轉換成 optical signal 又再轉回Ethernet 是有一定程度造成 jitter.

因我已經放棄了 CD , 所以 AES/EBU 或 Coaxial 都冇用過,但據我瞭解,一般 AES/EBU 都會好聲過 RCA coaxial.
回復