新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Lamkamsang

[喇叭] Vivid同好會

chuck 發表於 2014-5-27 10:11
講起 upgrade k1 我就想,不過價錢好甘, giya 4 重貴,頂唔順。

如果夠位放置,又就得到向後的兩個低音單元,K1真是很正。
回復

各位吸緊Vivid毒概師兄,你地用緊乜amp呢?  對Vivid大約點放?洗唔洗離前牆/側牆好多?  
回復

有無師兄用Devialet推Vivid呢?佢個設計師Lawence Dickie 都喜歡這部all in one.
回復

Ustortoise 發表於 2014-5-27 14:18
各位吸緊Vivid毒概師兄,你地用緊乜amp呢?  對Vivid大約點放?洗唔洗離前牆/側牆好多?   ...

因 b1 有後bass 單元,最好要後離2呎,邊離2呎,就最穩陣,香港環境狹窄,總之擺到唔 boom 就算數。
回復

但後面嗰個只係用來做cabinet 嘅cancellation 咋喎,
而唔係做一個普通bass unit
回復

AS881 發表於 2014-5-29 14:23
但後面嗰個只係用來做cabinet 嘅cancellation 咋喎,
而唔係做一個普通bass unit  ...

後面那個都是有音圈的低音單元,不是沒音圈輔助單元,兩個均是同型號,就算是輔助單元,也一樣會發聲及須要離牆。

如果後面那個喇叭是沒有音圈的輔助單元,要依靠前面單元發聲才令輔助單元有動作的話,就沒有 Reaction Cancelling 的作用了。

Reaction Cancelling 是用一條長螺絲把兩個喇叭背對背鎖上,令兩個喇叭振動時把作用力互相抵消。
回復

chuck 發表於 2014-5-29 11:40
因 b1 有後bass 單元,最好要後離2呎,邊離2呎,就最穩陣,香港環境狹窄,總之擺到唔 boom 就算數。 ...

隻1.5真係幾好聲,暫時無boom,試緊唔同綫材同擺位...就係高音差dd...有d 位唔夠detail... 唔知係綫材配搭,定係喇叭腳釘問題....
回復

Ustortoise 發表於 2014-5-29 15:58
隻1.5真係幾好聲,暫時無boom,試緊唔同綫材同擺位...就係高音差dd...有d 位唔夠detail... 唔知係綫材配 ...

無理由喎,啲高音通透無比,又圓又滑流,細節及分析力非常之好。
回復

sunny14148 發表於 2014-5-29 16:30
無理由喎,啲高音通透無比,又圓又滑流,細節及分析力非常之好。

咪臭係 ! 肯定係我有耳屎未清!

用夏韶聲諳2,結他低泣時開頭的木結他solo黎測試,木結他尾音同手指"卒"條弦概聲好弱...我估可能係條 Gotham AES 唔夠班,或者係唔知邊Q度D墊材有問題....  除此以外,我對v1.5非常滿意,聽live.....真係好開揚....  當然,如果間屋大d...用高級概Vivid重好.....  
回復

Ustortoise 發表於 2014-5-29 16:51
咪臭係 ! 肯定係我有耳屎未清!

用夏韶聲諳2,結他低泣時開頭的木結他solo黎測試,木結他尾音同 ...

夏韶聲諳我都一隻,不過忘記了一定2,不過就很少聽,今晚回家試試先至得。
{木結他尾音同手指"卒"條弦概聲好弱}不過小弟對木耳未必聽得到如此細節喎!!!
回復

看來多名師兄會抵受不住由V1.5上B1,B1上K1或者G
回復

Vivid....真係幾正...算易推...好natural...爽快..幾容易用綫材去加顏色....loving it!
回復

我夾Diablo声音高貴通透
2014-03-10 11.57.18.jpg

評分

查看全部評分

回復

Lamkamsang 發表於 2014-5-30 08:16

Nice setup !
回復

Lamkamsang 發表於 2014-5-30 08:16

Ching....好器材,好環境!  V1.5..細細隻低音單元,但估唔到d bass 都幾punchy!
回復

ConstantK 發表於 2014-5-29 19:52
看來多名師兄會抵受不住由V1.5上B1,B1上K1或者G

係呀,鍾意到暈,你幾時參加呀?
回復

Ustortoise 發表於 2014-5-30 09:40
Ching....好器材,好環境!  V1.5..細細隻低音單元,但估唔到d bass 都幾punchy!  ...

V1.5 都好好喇,價錢十分合理, B1 整體全頻更加完美,音場豐滿闊大。
回復

Ustortoise 發表於 2014-5-30 09:40
Ching....好器材,好環境!  V1.5..細細隻低音單元,但估唔到d bass 都幾punchy!  ...

有 punchy 兼不會打心口,寬鬆宏大,像在大會堂演奏廳聽管弦樂,打大鼓時所發出來的感覺,清晰有層次。
回復

chuck 發表於 2014-5-30 09:49
係呀,鍾意到暈,你幾時參加呀?

我大想頭,地方細細如去馬,應玩細細佬,但好想上B1。真係煩惱自尋。在適當時候會積極考慮入手二手ViVid。自己喜歡管弦樂大棚嘢。
回復

ConstantK 發表於 2014-5-31 01:02
我大想頭,地方細細如去馬,應玩細細佬,但好想上B1。真係煩惱自尋。在適當時候會積極考慮入手 ...

不如考慮2手v1.5 頂住先啦。
回復