新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21349|回復: 35

[公告] 有關近日的非官方試聽會事宜

Hiendy影音俱樂部一向提倡會員間之技術交流和經驗分享,亦不時舉辦各類型的影音活動讓會員參加,務求達致『獨樂樂不如眾樂樂』的願景。而網站中亦見有不少會員自發地開帖邀請同好到其家中互相切磋交流心得,事後更會在網站中開帖討論與分享,這正正就是我們網站的核心價值。不過;近日我們收到不少查詢有關於由會員舉辦而選址在音響公司的試聽活動,詢問是否由Hiendy和會員協辦,因他們擔心這些試聽會可能涉及商業行為而有欠中立性,或甚蒙受損失和個人資料外洩。固此;為保障會員的福祉,我們謝絕於本網站中發放會員與任何機構聯合舉辦的公開活動。如有疑問,歡迎直接聯絡我們查詢,謝謝!

評分

查看全部評分

本人並不贊同
回復

good for Hiendy, understand & agree
回復

我是初級發燒用戶,越多資訊就越能令行業發展蓬勃。
商業行為是正常的,重點在其質持份者之質素,如貴台因恐懼持份者質素而封殺同行,只會讓消費者越來越少,也對貴台做成長遠不利因素,萬望三思!

評分

查看全部評分

回復

The orgaizator  must declare their interest
回復

我認為不應該禁止...商業試聽會其實係對音響器材認識既一個CHANNEL..有好多人其實未聽過真正高級音響...呢D 試聽會令會員有更多機會之外...亦會增加人氣....
以前既AV-FORUMS 音響技術交流一流大家都認同...就係因為人氣關係既收檔...我覺得聯同音響公司搞試聽會百利而無一害, 至於SELL OR 與否, 又何必咁介壞...只要係關於音響便可以了
回復

我什至認為如果個個星期都有就PREFECT...又有高級野聽...又唔使一個人衝入去SHOWROOM 感覺怪怪的...我乜知幾鍾意呢D 試聽會
回復

"入屋叫人, 入廟拜神", 係人地個場搞非私人活動或產品推廣活動, 事先同場主單聲至去做都係一種尊重. 呢度都好多代理或本地品牌做宣傳推廣, 都冇問題喎!
回復

有壓力,要減壓
回復

嘅然係公開平台,又沒有不法推廣,為何要打招呼,莫非要先留下買路錢?
唔通我用facebook同whatsapps都要同佢打招呼?
回復

如果hiendy能夠做到facebook同whatapps咁普及,版主一定成為另一超級富豪,音響業就一定已經好蓬勃喇!
回復

激戰快將展開
回復

sigh...巳經開火
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-20 14:44
嘅然係公開平台,又沒有不法推廣,為何要打招呼,莫非要先留下買路錢?
唔通我用facebook同whatsapps都要同 ...

師兄!你是否太天真,太傻……

冇俾錢都想搞甘多野?你估真係造福天下hifi友咩?算la!平常心吧!大家其實心中有數,個D咩試聽會同器材報告,唔係廣告商?揾你寫囉……

當音響技術本書甘睇la!

從另一角度睇,除左錢之外……如果試聽會有咩事發生,甘hiendy也可能需負任的,所以hiendy作出此動作,都好合情合理的!
回復

師兄,你話我天真同傻都無所謂,我俾意見hiendy,佢可以唔接納,或者係佢自身利益問題。

依你所講,如果係whatapps約人去街,發生意外,咁又要求whatapps負責?可能梁振英都要負責?
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-20 18:23
師兄,你話我天真同傻都無所謂,我俾意見hiendy,佢可以唔接納,或者係佢自身利益問題。

依你所講,如果係 ...

師兄!我理解你意思!不過個平台始終係人地的,也沒法子嘛!^ ^

如果你有留意好多資深會員也離開了,就係因為太商業了……

但人家没有逼你係到!喜歡的,可來看看,不喜歡的,可去其他,非常自由!

其實呢個hiendy都有優點的,超碼自由發言,就算講D甘嘅野,也不會比人cut,已經好好,世事很難十全十美,只要自己過濾下D報告便可
回復

一個平台最重要是公信力。
如果能將商業訊息及客觀評論,真實個人意見分開,那應該沒有問題。

評分

查看全部評分

回復

正如你所講,喜歡的,可來看看,我都係因為喜歡,所以來發表一下,享受一下發表自由。

原來小小一問題,已可被形容成開戰,難怪香港峰煙處處!

看來ken ching應該係資深又不常發聲的會員,上hiendy三個月,絶無留意有資深會員離開,亦不知他們怎離開?

如果這個平台不容納其他人意見,咁未走囉!
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-20 19:05
正如你所講,喜歡的,可來看看,我都係因為喜歡,所以來發表一下,享受一下發表自由。

原來小小一問題,已 ...

係hiendy……自己不是高手,又不是超級器材,邊敢發言,所以一向做cd rom(齌讀),如果唔係刀兄,我都唔會出聲……

我估版主都會參考你意見嘅,唔好太在意他人說話吧!
回復

Ken ching,如果我太在意,已經同你鬧緊交啦。

以我玩hifi四個月,點可能係高手,但祇想問多D,知多D,同求真,試聽會絕對是我們消費者最實際求真的地方。希望版主多多考慮我們消費者想法!

評分

查看全部評分

回復