新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: admin

[公告] 有關近日的非官方試聽會事宜

我覺得...禁與不禁...其實在於版主想將HIENDY 變做點....商業化我認為HIENDY 係最不商業化的那個...你看看76就知比HIENDY 商業很多...
人地寫報告, 借出器材...當然就係代理想推廣LA..但我認為沒有什麼不好...人地借出器材...有人寫報告...等多D 人知道呢樣野...呢D 係資訊流動..我認為沒有什麼不好..至於搞活動怕出事...嗯..你搞到一個公開論壇..就係公開既事...商唔商業睇你點睇...你以為搞個論壇易呀...化不化時間..心力個D...有D 商業元素令到更加多野係論壇到沒什麼不好...你睇睇FB..佢當初都係私人用途而已...再者怕搞活動出事..UM..多做多錯..少做少錯..唔做唔錯TIM...收埋個論壇呀不如....我覺得既然你要搞...自然有風險...到時面對問題就要解決...至於條路點行..就睇你地睇法...如果你地係想搞大佢...總之活躍用戶愈多愈好...咁試一試LOL..如果禁佐既話用戶反而多到..咁我又冇所謂...岩者則合不岩者退而已...沒有什麼絕對
回復

有不少會員已離開(或變成read only )是事實

我們這班讀者追求中性報導是事實

但在資本社會下很難有中性媒體也是事實

評分

查看全部評分

回復

Audiophilelp 發表於 2014-2-20 20:37
有不少會員已離開(或變成read only )是事實

我們這班讀者追求中性報導是事實

you are right!
I am transiting to RO mode too.
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-20 19:05
正如你所講,喜歡的,可來看看,我都係因為喜歡,所以來發表一下,享受一下發表自由。

原來小小一問題,已 ...
原來小小一問題,已可被形容成開戰,難怪香港峰煙處處!

回復

obee 發表於 2014-2-20 20:41
you are right!
I am transiting to RO mode too.

Obee Hing!

Don't become read-only! Your posts are very constructive and clearly from user aspect!

Anyway, tell us the link if you found a platform or we can read your blog!
回復

唔好意思, 表達得唔清楚.  我指的開火是指試聽會那個post那邊.

小弟兩年前開始上hiendy.  差唔多毎晚都上.  不過唔多出聲, 都幾CD rom.   但試聽會就常參加.  尤其是之前攪的blind test.  是真做褔會員.  能夠讓會員同場體驗不同的hiend 產品, 實在難得.  亦見到各版主十分落力準備和付出.

hiendy 漸漸打出名堂, 見證會員人數迅速增長.

近期亦留意到hiendy 多了廣告, 明白在香港商業社會唔一定係壞事(維持個網應該總有點開支吧).

真心希望hiendy能決心繼續保持中立.  "如果能將商業訊息及客觀評論,真實個人意見分開,那應該沒有問題。"

亦希望各會員用此平台時也能做到這點.

評分

查看全部評分

回復

小弟不同意亦對hiendy今次作出既決定感到失望。
大前提係眾樂樂,有會員自發舉辦試聽會絕對可以為各會員提供一次可以一齊認識更多音響牌子及交流音響技術既一次好好既機會。不過條件係要舉辦者事先利申左先,聲明是次活動只純粹試聽及交流會。
講真呢D試聽會無可能唔泄及商業性質,我可以講就算hiendy自己攪既試聽會都好有商業性,難免會多少介紹或強調是次器材的強項或獨特性。 但係,我相信在hiendy既玩家或用家都好,大家都有責任或者能力去自己判斷某些器材是否適合自己,玩得hiendy都有返咁上下年紀啦講真!
至於是否有會員會損失個人資料,老實講,小弟又無見到有關舉辦人士有提及要攞D咩個人資料,post 裏面連話要攞出席者既電話都無。

評分

查看全部評分

回復

回復

我同意先利申好重要。  之前亦參加過這裡一些個人或機構攪的試聽會, 不是hiendy 官方活動。 主辦人立場明確, 有問必答,不論是私人活動, 商業活動或私人商業活動都表達清楚。 清楚先報名,毫不含糊。

評分

查看全部評分

回復

而家就係有人問個活動係唔係HIENDY攪,
HIENDY想叫人地申報咁都有問題?
又唔係唔比人攪,咁HIENDY都要保障自己掛
官方還官方,私人還私人分清楚最好
回復

baki1105 發表於 2014-2-21 12:49
而家就係有人問個活動係唔係HIENDY攪,
HIENDY想叫人地申報咁都有問題?
又唔係唔比人攪,咁HIENDY都要保障自 ...

Baki師兄,請重看版主的主題,版主是拒絕而不是要人申報呀!
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-21 12:58
Baki師兄,請重看版主的主題,版主是拒絕而不是要人申報呀!

Sorry 冇睇清楚, 我不認同不過HIENDY都係商業決定我地冇得反對
在HIENDY立場佢地冇錯, 對普通用家緊係損失
回復

其實好簡單姐,黑心D諗
坨地同音響公司攪坨地有錢收, 你一個member仔同音響公司攪, 吾知你有無錢收,不過坨地一定無.

有比錢無比錢都有得攪咁比黎做咩, 吾係hiendy問題, 因為個個西都係咁
回復

唔好乜都諗自己, 都要諗下其他人。

有商戶付費登廣告, 咁有商戶搞私幫活動, 會有唔公平現象。

對管理者係一個難題。

唔係乜野都言理自由大晒既, 有冇油水撈一睇就知。

網主賺錢冇可厚非, 但冇理由自己付水人地捉魚掛?

回復

as matter of fact, i agree with it as long as it was report to HIENDY.
回復

Raymondcheng888 發表於 2014-2-20 18:23
師兄,你話我天真同傻都無所謂,我俾意見hiendy,佢可以唔接納,或者係佢自身利益問題。

依你所講,如果係 ...

CHING,其實你講個D都系道理 , 如果以我來說我喜歡來就來囖, 吾來都無咩所謂,所以我都可以選擇!甘我都有我道理WOR。 不過這都是對你我而言,如果每個人都只系考慮自己的話,甘又好似唔系好好WOR! Hiendy 唔俾人私下搞試聽會,好實在,一句“我們不歡迎非HIENDY舉辦的視聽會”,就這麼簡單。 根本不需要解釋,如果解釋也是尊重大家知情權。 說真的,他也算是一個公眾平臺,所以它可以設定平臺守則。 換句話算,既然要搞點解不直接讓“音響公司”跟HIENDY聯繫,反而是要這種不尊重對方,而又天經地義的做法呢? 打個招呼就OK了。 點解釋都是一種通過平臺進行的非單對單公開招攬活動,應該要小心D既。或許76可能很歡迎架。

然而,你知啦,HIENDY始終不是whatsapp丫嘛,你講咩得你同你個friend知,或你N個TARGET知。 如果我中左寶藥党,甘我都無理由告我部手提電話家嘛,right? 甘HIENDY又唔同wor, 好說都系會員制科林, 如果一個topic 你一句,你個friend 又一句。。。甘好可能會影響到HIENDY既立場。 甘HIEDNY 選擇多一事不如少一事,都無可厚非既。

其實如果知道有D咩會員想同HIFI鋪搞試聽的話,不如鼓勵他們正正經經聯繫HIENDY做搞手啦,甘都系做福大家!最好個個禮拜都有呀! 拿。。。以家這個途徑應該不錯了掛!大家都合皮!
回復