新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9491|回復: 16

[流行曲] Sandy Lam Re:WorkZ [SACD]

包裝冇毛, 正常大小的盒子.

小弟木耳, 音色留待其他兄評價.

都估到會出sacd
回復

最近環球出碟都係首先出特別版,跟住出普通版,最後出SACD 或 HQ 限量版。我覺得有掠水之嚴。之前李克勤,張敬軒都是這樣。
回復

chuck 發表於 2014-3-15 03:01
最近環球出碟都係首先出特別版,跟住出普通版,最後出SACD 或 HQ 限量版。我覺得有掠水之嚴。之前李克勤, ...

所以小弟等到SACD出先入手
回復

有friend話,這隻碟演繹得麻麻,你覺得呢?我未買呀。
回復

chuck 發表於 2014-3-16 02:01
有friend話,這隻碟演繹得麻麻,你覺得呢?我未買呀。

小弟另一個Post度回過相似問題,純個人見解。隻碟係買配樂多於Sandy,好多段都係音樂大過人聲。
回復

andy3210 發表於 2014-3-16 06:48
小弟另一個Post度回過相似問題,純個人見解。隻碟係買配樂多於Sandy,好多段都係音樂大過人聲。 ...

我也是買了sacd,聽了1次,人聲真的好細。
回復

nikond400 發表於 2014-3-17 09:23
我也是買了sacd,聽了1次,人聲真的好細。

多謝有位老實師兄証實, 好在對BS403高音無壞.

伏了.........
回復

這是這張專輯的特色, 如果喜歡發燒女聲如陳潔麗那類型, 相信大家便會失望, 但本人十分喜歡, 很有在 band 房或錄音室的現場感, 但不容易播得好聲, 好考器材的功力!

評分

查看全部評分

回復

已買了 SACD 版但未聽!
如果喜歡發燒女聲如陳潔麗那類型, 相信大家便會失望, 但本人十分喜歡, 很有在 band 房或錄音室的現場感, 但不容易播得好聲, 好考器材的功力!

評分

查看全部評分

回復

alanlovecat 發表於 2014-3-18 07:21
已買了 SACD 版但未聽!
如果喜歡發燒女聲如陳潔麗那類型, 相信大家便會失望, 但本人十分喜歡, 很有在 band  ...

絕對應同呀. 因為係KEF 到聽是很好聽的. 如果用headphone 亦可以聽到更細膩效果.....

已買了 SACD 版但未聽!x 2

如果喜歡發燒女聲如陳潔麗那類型, 相信大家便會失望, 但本人十分喜歡, 很有在 band 房或錄音室的現場感, 但不容易播得好聲, 好考器材的功力! x 2
回復

已聽了, SACD 版, 但不感考器材的功力(因為我的系統聽也不感有問題).

但是如果 LIKE 原曲, 新版的感覺也是比較奇怪的. 音樂和唱的節奏有是分離得太長, 雖然至後會合返, 但就是有DD 玩過了火的之感覺.

回復

今日終於有機會開隻SACD,果然好唔錯,Soundstage闊了,樂器定位更好,但人聲好似冇CD有感情及厚暖,整體好似爽快啲!
回復

t1174 發表於 2014-3-18 14:29
已聽了, SACD 版, 但不感考器材的功力(因為我的系統聽也不感有問題).

但是如果 LIKE 原曲, 新版的感覺也是 ...

是Ching的器材上乘吧!
回復

alanlovecat 發表於 2014-3-18 00:09
這是這張專輯的特色, 如果喜歡發燒女聲如陳潔麗那類型, 相信大家便會失望, 但本人十分喜歡, 很有在 band 房 ...

敢問用乜器材可以播得好呢?比小弟參考下都好
回復

Sandy藝高人膽大,對自己三十年演藝生涯來一次顛覆。《RE Workz》專門為一群懂音樂的歌迷而設,敢於技術與藝術上做減法,生成如此精緻的小品。果然是盛名之下水準之上!
回復

Reworkz俾我印象就係首首歌只能聽到鼓聲,有時會蓋過人聲,識左個鼓手男友都唔係咁樣做音樂!
我真的無言了, 非常失望, 本來好期待下雨天的,還好我有下雨天當年3吋CD

回復