新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: nickif

[測試報告] CH Precision C1 DA/Controller 非官方測試報告

magidyna 發表於 2018-2-23 21:38
本人是CH L1新用家,請教樓主有沒有對比過CH的sacd player的解碼和C1的分別?本來想入一部CH C1作為前級兼 ...

magidyna兄,
D1 的確是可以 插入一張 stereo-DAC card 或 插入兩張 mono-DAC cards 而變成一部 sacd player。
但聲效真的和 D1+C1 有一大段距離呢。  
而用單一都 C1 作 dac+passive preamp 也和 C1+L1 有一大段距離。  

一分錢一分貨是永恆的道理呀。  
回復

CKKeung 發表於 2018-2-23 22:16
magidyna兄,
D1 的確是可以 插入一張 stereo-DAC card 或 插入兩張 mono-DAC cards 而變成一部 sacd pla ...

多謝師兄教路,小弟英文係幼稚園級數,說明書看得好辛苦。請問下載了CH的apps之後如何遙控CH器材?係唔係部L1一定要接網線?因為我見唔到部前級有WiFi設定喔。原來師兄用MagicoS5,小弟本來在Magico S3二代和dynaudio C4 鉑金版之間選擇,後來卻選了B&W800D3……主要是預算問題,否則上了MagicoS5二代了。Magidyna名字就係Magico和Dynaudio的組合而來。

評分

查看全部評分

回復

magidyna 發表於 2018-2-23 21:38
本人是CH L1新用家,請教樓主有沒有對比過CH的sacd player的解碼和C1的分別?本來想入一部CH C1作為前級兼 ...

我一向的觀點是:如果D1,C1預算只能選一,請先買C1。因為它才是CH聲的靈魂!

評分

查看全部評分

回復

nickif 發表於 2018-2-24 01:31
我一向的觀點是:如果D1,C1預算只能選一,請先買C1。因為它才是CH聲的靈魂! ...

明白!現在夜深1:30am,我還在聽,簡直不敢想象今後如果加入C1會有什麼效(後)果。CH L1加入了我的系統不過半個月但真係“好聽到暈”,極度高貴細緻的音色、夏季閃電一般的動態卻又毫無壓迫感,音場深度寬度無可挑剔而且樂隊竟然被“層層分解”出各個聲部……,我覺得那是被落了“麻藥”的感覺。

評分

查看全部評分

回復

magidyna 發表於 2018-2-23 22:43
多謝師兄教路,小弟英文係幼稚園級數,說明書看得好辛苦。請問下載了CH的apps之後如何遙控CH器材?係唔係 ...

你部 L1 ethernet socket 駁咗落你的 home network 未呢?   

不過用 smartphone/tablet 遙控 L1 雖然方便,但 home network 內的 noise 或多或少是一定會進入咗 L1 的。
最好咪用啦。
回復

CKKeung 發表於 2018-2-24 08:10
你部 L1 ethernet socket 駁咗落你的 home network 未呢?   

不過用 smartphone/tablet 遙控 ...

仲未去試啊!因為唔熟悉部機,唔敢亂搞。今日聽了你意見,甘就唔多事啦,仲係聲音第一就算。謝謝樓主的意見。
回復

magidyna 發表於 2018-2-24 10:23
仲未去試啊!因為唔熟悉部機,唔敢亂搞。今日聽了你意見,甘就唔多事啦,仲係聲音第一就算謝謝樓主的意見 ...

Magidyna兄,
L1 preamp 的 manuals 要細讀,內裹有很多 settings,是會影響表現的!
回復

CKKeung 發表於 2018-2-24 10:27
Magidyna兄,
L1 preamp 的 manuals 要細讀,內裹有很多 settings,是會影響表現的!
  ...

一定一定,問題係我的幼稚園水平英文——只有靠翻譯軟件。樓主如果有重要提醒或者心得,記得分享俾小弟。等我玩多幾日,有唔明白的第一時間請教你,希望你唔覺得煩就好。
回復