新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15883|回復: 31

[線材] 平衡同单端師兄你 like邊個多D阿

一直以來好鬼迷信平衡來台pathos又一直用緊PAD Elementa Advance 連cd,但是最近連續幾位毒友話兩個箱太近用單端好D哦,最近見幾位伯父級人馬幾百萬全平衡吳用平衡用單端何以有此癖好呢?
單選投票, 共有 105 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

回復

買得平衡機當然要用平衡
回復

喇叭係SE,所以始終要轉SE,祇不過係嚮邉度轉姐。CD機、前級、或者後級都可以轉,毎部機電源唔同、轉换電路唔同,當然就唔同聲。轉换都有好多種方法,慣常大多数機用Opamp,亦有用獨立元件電路,如Marantz HDAM、或者PS Audio。最古老技術係用音頻牛轉换,如AudioNote。更可以唔轉直入PP膽機,到最後輸出牛先至轉,比如Mcintosh。所以,重係睇你鍾意邊穜聲。

評分

查看全部評分

回復

JackieEason 發表於 2014-4-24 09:09
喇叭係SE,所以始終要轉SE,祇不過係嚮邉度轉姐。CD機、前級、或者後級都可以轉,毎部機電源唔同、轉换電路 ...

ching 我是初哥咩叫SE呢
回復

Bcbjbb 發表於 2014-4-24 09:24
ching 我是初哥咩叫SE呢

SE - single end,單端
回復

JackieEason 發表於 2014-4-24 09:09
喇叭係SE,所以始終要轉SE,祇不過係嚮邉度轉姐。CD機、前級、或者後級都可以轉,毎部機電源唔同、轉换電路 ...

但如果實用性看. 平衡是不需要的. 平衡的設計是令訊號損耗低些, 但換來代價是更複雜的硬件. 複雜的硬件有幾個問題, 當中, 硬件的價錢會比單端貴, 和維修的機率也會大增(全平衡每聲度用兩份)
是不同聲, 看口味和看有沒有足夠財力時間去玩.
回復

我估黎明果句: Just to say Hi
回復

obee 發表於 2014-4-24 09:49
但如果實用性看. 平衡是不需要的. 平衡的設計是令訊號損耗低些, 但換來代價是更複雜的硬件. 複雜的硬件有 ...

Soga 如果我部pathos logos斋用单端会吾会襟捞D呢
回復

obee 發表於 2014-4-24 09:49
但如果實用性看. 平衡是不需要的. 平衡的設計是令訊號損耗低些, 但換來代價是更複雜的硬件. 複雜的硬件有 ...

以前source係SE的,所以要平衡,就要先将SE轉balance,source電路多咗步,係复雑咗。
現今幾乎全部新的DAC chip都係balance out,反而DAC或者CD機用balance out會少一步,不過會係AMP度补番。
我都係呢個意思,用乜嘢線唔重要,闗鍵係你鐘意邊部機轉SE喞聲音多D。
回復

if your m/c have balance, that means the money is already put in there, you should use it & try to produce a good sound or a sound you like , by other means like change wire, etc..
回復

最近見幾位伯父級人馬幾百萬全平衡吳用平衡用單端何以有此癖好呢 they have too much time & too much money.
回復

And everybody's tatse change from time to time, may be someday they change back & say balance is better.
回復

平衡機輸出大,聲音會行一些,如果你部全平衡機有增益調校,可以慢慢調較的。
回復

乜喇叭有分單端、平衡嗎?小弟以為只有正相及反相添。
回復

jackt 發表於 2014-4-24 12:58
乜喇叭有分單端、平衡嗎?小弟以為只有正相及反相添。

喇叭我就冇見過有平衡,不過 headphone 就有平衡。
回復

好簡單,邊個好聲用邊個。  
回復

obee 發表於 2014-4-24 09:50
我估黎明果句: Just to say Hi

回復

XLR cables 啲声劲d,高voltage 啲。

Tonearm to phono amp to preamp, I use RCA cables.
回復