新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15544|回復: 80

[其他] 如果換前後級的話...............

小弟決定放棄入膠(因為冇時間, 等我退休先再諗), 但身痕的小弟想只換前後級, 組合如下, 其他野不變(包括線材), 聽人聲為主,請問各位師兄有何賜教? 心中印像較好的後級為PASS LAB X350.5, 但想繼續玩BI-AMP, 所以前級一定要有兩組輸出, 而且最好為膽前, 價錢最好為65K以下, 敬請各位賜教, 謝謝!
Metronome CD8T+Stealth Dream V12;
VDH Mc Silver MK III;
McIntosh C2200+Stealth Dream V12;
Stealth Indra V10;
McIntosh MC275 40th+NBS BL III(BI-AMP);
VDH The Cumulus 3T;
JBL 4365
請問師兄對你現用組合有咩不滿?想改善咩?
回復

Dee 發表於 2014-4-28 16:50
請問師兄對你現用組合有咩不滿?想改善咩?

太慢, 太"淋", 冇爆發力, 好易聽到瞓著, 高低延伸都唔係太夠等, 但我又想人聲靚同厚, 謝謝!
回復

"太慢, 太"淋", 冇爆發力" 不就是 McIntosh 的賣點嗎? 至少這是我在 showroom 的聽感.

即是想換走紅色的兩台McIntosh啦.

評分

查看全部評分

回復

obee 發表於 2014-4-28 17:30
"太慢, 太"淋", 冇爆發力" 不就是 McIntosh 的賣點嗎? 至少這是我在 showroom 的聽感.

即是想換走紅色的兩 ...

BINGO!
回復

睇下我簽名啦.
回復

我之前都係用mcintosh c2200 + mc275x2
由於c2200太重視表現以前那種費城舊美國味道,真係比較懶懶行,鬆軟滋柔
我有朋友用c2300再加mc275, 速度感正常好多。

我覺得師兄未必要換後級住
如果仲想用mcintosh, 可以升級c2300

我那時唔想再煩搵靚膽,所以前級去搵部厚聲石機
最後轉用貴豐前級

一轉用貴豐前級,木耳太太立即感到分別:高控制力,依舊厚聲,低音結實 (那時仲用緊mc275)

我記得師兄手頭仲有靚膽,可以保留後級玩住先
回復

先謝謝!其實我都想請教版主當時你的arc r5se+pass lab的效果如何?而為何又轉用Bryston 7B sst?還有arc r5se與arc r5有何不同?謝謝!
回復

mingson 發表於 2014-4-28 19:52
我之前都係用mcintosh c2200 + mc275x2
由於c2200太重視表現以前那種費城舊美國味道,真係比較懶懶行, ...

謝謝師兄,其實我都有諗過用返老麥的c2300或c2500+mc452,但友人又說此組合沒有驚喜,如要轉就轉得徹底一點,令組合重生。謝謝!
回復

dick2005 發表於 2014-4-28 20:06
謝謝師兄,其實我都有諗過用返老麥的c2300或c2500+mc452,但友人又說此組合沒有驚喜,如要轉就轉得徹底一 ...

所以最後我前後級都轉左冇用mcintosh...
回復

dick2005 發表於 2014-4-28 19:55
先謝謝!其實我都想請教版主當時你的arc r5se+pass lab的效果如何?而為何又轉用Bryston 7B sst?還有arc ...

推屏風, 用bryston比較夾聲.

ARC 前後級一套就最好. 如你既喇叭唔係太大食, 一部REF150都夠推晒中小型喇叭.

REF5 & REF5SE分別在於微動態與穩定度.
回復

$65k
回復

65k格硬左D羅,pass Xp10+XA30.5,仲有一套吳使65k添就是Ayre k-5xeMP+V-5xe 46k有成交夠曬快就好似葉問咁短小快勁。
回復

Bcbjbb 發表於 2014-4-28 23:40
65k格硬左D羅,pass Xp10+XA30.5,仲有一套吳使65k添就是Ayre k-5xeMP+V-5xe 46k有成交夠曬快就好似葉 ...

先謝謝,唔意思,我所指65k只是前級
回復

racewong 發表於 2014-4-28 20:37
推屏風, 用bryston比較夾聲.

ARC 前後級一套就最好. 如你既喇叭唔係太大食, 一部REF150都夠推晒中小型喇 ...

謝謝版主, 小弟想再問, 如用ARC前後級一套, R5SE+REF150*2(BI-AMP)與R5SE+PASS 350.5*2(BI-AMP), 推JBL4365, 那分別又會是怎樣呢? 請賜教

P.S.為其麼咁鍾意玩BI-AMP, 原因有兩個, 1.本身玩開, 覺得好正, 感覺好充裕; 2. 本身玩開, 所以基本上線材都夠用。謝謝!
回復

70k 左右胆前有兩组Output可考慮EAR912,屬較為輕快、有现代感前级.
回復

dick2005 發表於 2014-4-29 10:03
謝謝版主, 小弟想再問, 如用ARC前後級一套, R5SE+REF150*2(BI-AMP)與R5SE+PASS 350.5*2(BI-AMP), 推JBL43 ...

一定係原廠最配夾.

但如一定要石後既話, 我會用兩部XA (CLASS A)推JBL.

個人喜好, 我都係鍾意PASS既CLASS A.
回復

dick2005 發表於 2014-4-29 00:21
先謝謝,唔意思,我所指65k只是前級

睇你既線材都知道你所指既65K係前級啦....
回復

dick2005 發表於 2014-4-28 19:55
先謝謝!其實我都想請教版主當時你的arc r5se+pass lab的效果如何?而為何又轉用Bryston 7B sst?還有arc ...

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;kw=audio+research
回復

dick2005 發表於 2014-4-29 10:03
謝謝版主, 小弟想再問, 如用ARC前後級一套, R5SE+REF150*2(BI-AMP)與R5SE+PASS 350.5*2(BI-AMP), 推JBL43 ...

按道理前後級實是西裝一套夾啦,但是如果換是我我就好似槍王兄咁揀pass 啦!用pass Xp20搭一對XA 60.5啦
回復