新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dick2005

[其他] 如果換前後級的話...............

灰太狼 發表於 2014-5-7 10:27
PASS一套西裝從未聽過話唔夾聲,夠境試真未啊???

我很贊同!
回復

jj338 發表於 2014-5-7 20:50
重有要多謝版主Racewong兄當日比我家訪試真ARC先至敢入局,ARC真係好啱聽,謝謝!

...

唔好咁客氣啦. 大家話晒由r33識到依家lu.
回復

jj338 發表於 2014-5-7 20:01
ARC夾Acapella我覺得真係唔錯,對喇叭好有挑戰性,唯一要檀就對喇叭未完全熟透,信呢對嘢可以玩到好耐。
...

等你對喇叭煲熟d, 先約個時間去你家家訪..
回復

回復

多謝大家的寶貴意見, 而所給的意見亦非常中肯, 小弟現正吸收各位的意見, 再加以分析及考慮, 然後去聽試各個組合, 希望找到我杯茶, 再一次多謝各位的每個建議, 謝謝!
回復

今天聽了金仔e600推4365,發覺不是我杯茶,我終於明白我鍾意老麥甚麼了,佢那種厚聲真的好正,可能我喜歡重口味,不過速度問題仍是要解決的,所以我的目標會是c2300+mc452,要搵日去聽聽先,再一次感謝各位。
回復

dick2005 發表於 2014-5-8 22:17
今天聽了金仔e600推4365,發覺不是我杯茶,我終於明白我鍾意老麥甚麼了,佢那種厚聲真的好正,可能我喜歡重 ...

師兄,可能用mc501 mono仲對你皮胃
回復

mingson 發表於 2014-5-8 22:35
師兄,可能用mc501 mono仲對你皮胃

師兄,願聞其詳,我諗mc452的原因,是最終我都係想玩bi-amp
回復

dick2005 發表於 2014-5-8 23:58
師兄,願聞其詳,我諗mc452的原因,是最終我都係想玩bi-amp

聽過mc501 mono block, 比舊款mc275快聲,爆得爽D勁D,人聲依舊濃味,一樣小小肥膩。當然唔會係一部快機,喜歡與否就見仁見智。
回復

轉吓口味玩PASS啦,速度比老麥快,動態會更強
回復

dick2005 發表於 2014-5-8 22:17
今天聽了金仔e600推4365,發覺不是我杯茶,我終於明白我鍾意老麥甚麼了,佢那種厚聲真的好正,可能我喜歡重 ...

想知邊道有得試聽e600+4365 ?
回復

澳門萬哥
回復

ARC vs Accuphase

評分

查看全部評分

回復

jj338 發表於 2014-5-6 11:50
我以前玩4365時都曾經用pass xp20 +160.5,不過唔怕話你知,佢地係完全唔夾聲,後來買咗部ARC 5se夾160.5試 ...

現在諗緊ACCUPHASE C3800+A200推4365, 師兄, 請問可否再給意見, 謝謝!
回復

dick2005 發表於 2014-6-5 17:45
現在諗緊ACCUPHASE C3800+A200推4365, 師兄, 請問可否再給意見, 謝謝!

師兄好矛盾丫, 之前明明話唔喜歡金仔配JBL, 和喜歡老麥的厚聲.
咁點解唔在老麥著手呢, 仲考慮金仔做什麼
回復

比我自己就會用biamp,兩部A65或A46
回復

jj338 發表於 2014-6-5 20:58
dick兄,

我唔噤講A200唔好聲,但如果夾4365的話,大瓦數未必一定有jetso,如果比我揀的話,會玩細一點 ...

先謝謝師兄, 有點唔係好明, 可否再講多一點, 感謝!
回復

kinghero 發表於 2014-6-5 21:15
師兄好矛盾丫, 之前明明話唔喜歡金仔配JBL, 和喜歡老麥的厚聲.
咁點解唔在老麥著手呢, 仲考慮 ...

確實好矛盾, 那天我聽的e600推4365是兩者都未開聲, 當中確實有很多不足的地方, 跟住反復思量, 只是自已聽了十多年的一種慣性, 所以希望可以重新出發, 謝謝!
回復

jj338 發表於 2014-6-5 22:30
非常認同smartpolo兄所講  

即是用兩部stero amp,一部推高,一部推低,最正,其實A4 ...

是否因為damping factor問題呢? 而A70說明書建議係用一部的左右聲道分別推一邊喇叭的高音低音, 另一部的左右聲邊就分別推另一邊的高音低音, 效果應該一樣嗎?

回復

jj338 發表於 2014-6-5 22:55
Stero amp點推一隻喇叭高同低?唔明!

http://www.accuphase.com/cat/a-70_e.pdf
看看便明
回復