新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6919|回復: 14

[其他] QRT Qk1

師兄有相睇嗎?
回復

聽感上 qk1 及 qv2 都有優越地方!
但有無師兄發覺用左qk1 及qv2 後,人聲無奈滑? 高频空氣感無左呢??
回復

chanche927 發表於 2014-5-20 00:41
但有無師兄發覺用左qk1 及qv2 後,人聲無奈滑? 高频空氣感無左呢??{: ...

我返而覺得空氣感好好,音場濶同深咗立體感更好
回復

chanche927 發表於 2014-5-20 00:41
但有無師兄發覺用左qk1 及qv2 後,人聲無奈滑? 高频空氣感無左呢??{: ...

無喎,插左2x qv2and 2x qk1 之後,中和高潤滑左,空氣感好左。
回復

我有空氣感無咗這聽感,係度聽真啲究竟係好事定壞事。
回復

可能係唔同組合唔同setting 有唔同效果
回復

係,我都用過一粒,都覺有得有失
不過可能得多過失
回復

問題在於拖板,
由於用在唔同拖板有唔同反應所以要留意
用返原生拖板就唔會有問題出現
用一D純拖板無濾波效果係最好最突出, 如OYAIDE MTB
最差係有濾波拖板.... 有機會同裡面個濾波出現對相, 結果唔用好過用
所以真係要知道自己需要先去買, 最好多D上來問就唔會出事
回復

請問可否插在power conditioner上, 和效果如何?  
回復

CFLaw 發表於 2014-5-20 10:45
請問可否插在power conditioner上, 和效果如何?

我試過插入purepower 1050 , 效果not good
回復

所以我就purepower再生電就只供所以訊源,QV 系列就只供俾直入牆身的Amp, 同埋我已電箱獨立供電
回復

ed003 發表於 2014-5-20 10:57
所以我就purepower再生電就只供所以訊源,QV 系列就只供俾直入牆身的Amp, 同埋我已電箱獨立供電 ...

ed003 ching,

ching 我都有裝獨立供電,
請問是否以其中一個獨立供電蘇供amp和QV,
另一個獨立供電蘇供purepower再生電?

回復

CFLaw 發表於 2014-5-20 11:29
ed003 ching,

ching 我都有裝獨立供電,

我取了一條獨立電俾全套,理論上QV係應該對呢條path 有作用,但我AB多次去試,得出結果係QV 直插牆身比插入purepower 好上好多而我部amp 又冇經purepower 取電
回復

ed003 發表於 2014-5-20 11:36
我取了一條獨立電俾全套,理論上QV係應該對呢條path 有作用,但我AB多次去試,得出結果係QV 直插牆身比插 ...

哦!

明白哂, 唔該ching!
回復