新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7161|回復: 33

[其他] Dali 香港可以玩完了?

音技 facebook 見到:

說真,寧波.... 咁對喇叭有事點找人support 呢?

但話時話 Dali 同 entreq 本來也不是昇和,好像是食了另一代理回來的,但一食回來代理的品牌又分分出走,咁昇和食了D 乜?
Dali係其中一個我最愛的品牌
回復

a sign of things to come.
回復

Dali都變天,唔係啩!
回復

對Helicon 真係幾正架
回復

收番來自己管理,都係大勢所趨啦
回復

昇和訂價進取,未必係壞事...
回復

以我記憶, 昇和好耐以前已經代理 Dali, 我對 Royal Menuet II 十幾廿年前買,都係佢代理,仲上過佢 Office 整喇叭。
回復

"零波"人
回復

前天到豐擇,的銷售都不想介紹
回復

Isn't Chinese money already went into Dali? I had their flagship 2 years ago. and sold it and move on.
回復

好多品牌早十幾廿年前已開始國産化,而且同大路國産貨一樣咁亂七八糟,剩係睇淘仔一地都係所謂假貨賣左 N 年都仲大把貨但冇一間代理做野就知道,只係大部份人唔面對現實死係要認進口品牌,所以今時今日 d 大廠大公司選擇直接植根大陸管理一 d 都唔奇,再加上香港市場實在唔值得再投資,成本高收益低,連我呢 d 山寨仔香港開間舖最大作用都只係要嚟 hea 住咁 keep 住香港品牌嘅朵,唔洗蝕就算,公司/廠/品牌越大越算爆,又何况 Dali 呢 d 大廠呢!?

以後會越嚟越多大品牌唔再植根香港,將來香港會變成一個市級代理,實際只係一個大 dealer。

除左一 d 小眾極 hi-end 品牌香港仲有得玩之外,香港唯一優勢只係金融制度比大陸「安全」,冇架啦!

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2014-6-10 10:30
好多品牌早十幾廿年前已開始國産化,而且同大路國産貨一樣咁亂七八糟,剩係睇淘仔一地都係所謂假貨賣左 N  ...

説得好,—説中的,香港真無用,將來我們怎過活呢
回復

隨時冇得維修的品牌又多一件,自己寄回丹麥

回復

見DALI訂價越嚟越貴, 只會更少人玩!
加上香港市場太細, 只有放棄香港.......
回復

leema 發表於 2014-6-10 11:57
隨時冇得維修的品牌又多一件,自己寄回丹麥

寄返丹麥丹麥咪又係等大陸比 part 屎!
回復

lowhi 發表於 2014-6-10 11:34
説得好,—説中的,香港真無用,將來我們怎過活呢

生活冇問題架!水平同品味要 adjust 之嘛,根本由第一日回歸香港人就應該放低香港人呢三個字,或者今日有機會擠身內地土豪系列,依家!?中港抖老土,香港邊夠人玩。。。。。
回復

係香港政府無帶领我們行自己的路,一味靠攏大陸咁咪等死囉,十幾年喇,什麽老本都吃光了
回復

lowhi 發表於 2014-6-10 16:05
係香港政府無帶领我們行自己的路,一味靠攏大陸咁咪等死囉,十幾年喇,什麽老本都吃光了 ...

唔夠玩正正就係呢個原因囉!
回復

擠身內地土豪系列的話, 我想是更加"死"......

大陸也有句"窮得只有錢"呢.....雖然這句不只是中陸合用, 美國也合.

但回到主題, 一個 BRAND, 比如DALI, 個代理咁唔 LOCAL 下, 結果會點呢?

但又反轉來說, 香港自己的BRAND, 又點解唔太多本地人睇上眼呢?
回復