新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23260|回復: 47

[請教] 邊種 " 音響配件" 你認為係 現今最不能缺少嘅

邊種 " 音響配件" 你認為係 現今最不能缺少嘅

1. 隔離牛 (電源隔離變壓器) 600 : 600

2. 電源重整 (Power Treatment)

3. 房間修正器 (校正系統)

4. 腳架

5. 吸音棉

單選投票, 共有 264 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Acoustic Diffusion.jpg
Anthony Gallo Ref 3.5 Stands.jpg
Anthony Gallo Strada 1.jpeg
1 好像是 2的subset
回復

1 = 600:600
回復

2. 電源重整你意思係current regeneration 電源再生?

可以加一項「其他」嗎?
回復

回復

沒想到最多人選擇是POWER TREAMENT  類似PPP的東西。哈哈。
其實電源再生的效果最後有點似SWITCHING,效果應該遠遠比不上Isolation transformer 的linear 效果。

不過,本來小弟想選room acoustics 的(吸音棉),但是因為香港搞吸音棉甘既野,分分鐘搞出人命。所以其次就選左牛牛。
回復

最不能缺少嘅係錢
回復

最不能缺少嘅係錢x2
回復

stanleyckfu 發表於 2014-6-15 12:28
最不能缺少嘅係錢x2

" 音響配件"
回復

名樣都重要,但都要適用,基本就係腳架。

Power treatment 都重要,但要視乎你玩音響嘅投入程度,尤其是初玩 hifi 的,無理由投資大量金錢去這類"保品"。

另外以上回復都好極度正確:"錢" 比較重要,這些"保品"都唔少錢。
回復

money, money,
回復

邊種 " 音響配件" only
回復

一點偏見 ... ...

1. 隔離牛 (電源隔離變壓器) 600 : 600
2. 電源重整 (Power Treatment)
1-2 電既野越直接越好. 如非得別優質同埋貴, 電源加呢D野, 好似靜左, 同時會少左動態, 音樂鮮活感同真實感會打折扣.
3. 房間修正器 (校正系統)
喇叭擺位已能解決大部份問題, 免費.
4. 腳架
腳架同機架唔慳得, 亦係呢D選項中唔係畫蛇添足既唯一一樣.
5. 吸音棉
吸音物料屋企隨手執都有, 裝上天花板甚至COVER晒成間房, DAMP得太死連D聲都死埋.

電同SIGNAL PATH越直接越好, 越少野越好, 多個香爐多隻鬼. 越簡單越好, 越洗得少錢出到好聲就越好, 鄙以為呢D先至係真功夫.

評分

查看全部評分

回復

其實你沒有了一個最為重要的野俾我去選

令我諗O左好長時間, 唯有選了第二重要的電源重整

如果方便就加多一個選項吧!因為如果無佢, 你係唔會有任何的 " 音響配件"

評分

查看全部評分

回復

我覺得現在我用緊這個蛇皇 DPC-6 暫時是無它不可的配件.  我用在解碼及電腦.  無論聽CAS, CD或黑膠都顯著厚聲咗, 及減少了壓縮感.  
回復

Kam328 發表於 2014-6-17 16:22
我覺得現在我用緊這個蛇皇 DPC-6 暫時是無它不可的配件.  我用在解碼及電腦.  無論聽CAS, CD或黑膠都顯著厚 ...

what is  DPC-6  ?
回復

DPC-6 係蛇皇獨家開發特別針對數碼產品的電源處理器兼電源防火場.  用後不單只提升數碼器材的音效.  更有效防止數碼器材所產生之雜訊干擾到前,後級.  非常有效!

http://www.shunyata.com/index.ph ... -3#!hydraDCP6_parts

http://www.theaudiobeat.com/ces2014/ces2014_shunyata.htm

回復

諗都吾洗諗!假如樓主是用書架喇叭,一定係腳架!

評分

查看全部評分

回復

7500martin 發表於 2014-6-22 09:22
諗都吾洗諗!假如樓主是用書架喇叭,一定係腳架!

Agree 100%.
Most good modern equipment should have decent electricity supply module.
Room acoustic can be adjusted with changing positions of furniture or speakers.
回復

eddiey4k 發表於 2014-6-24 20:16
Agree 100%.
Most good modern equipment should have decent electricity supply module.
Room acousti ...

老實講搬搬抬抬係解決唔倒問題,  依點証明好多人誤解左房間修正器嘅真正作用, 搬搬抬抬唔單止連治標都唔入圍, 房間修正器係可以令你用一對3/5a出到800D嘅同樣品質, 並唔係加個低音咁簡單, 加個低音使鬼用佢, 就咁係前級line out乾手淨腳, 老實講五樣我都有齊, 就係唔知upgrade邊樣好,
回復