新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: panerai

[兩聲道] ***9年的變遷***(updated 2021-12-20)

Thank you C hing
回復

foodcourt 發表於 2014-9-18 21:54
師兄:
請問4429是否低音太多,室內空間不能消化?所以要換音箱?
另4429同array800在中高音及層次感比有什 ...

C hing

4429 12" 低音於小弟斗室實在消化不了,所以很短時間之下已經換走,
實在未有run in 後認真聆聽,難作比較。
唯換上8"低音 Array 800之後, 低音收斂了好多,
E600 A類 30W 推動下恰到好處。

若站於規格相比
兩者高音,均採用175Nd3 單元,
而超高音單元,Array800 採用更高級既045Ti 單元,
045Ti 亦用於上級機種 model 4365

但Array800 之8"單元不見經傳,反而4429既12" 1200FE8 則出名靚聲
小弟個人感受......若家居環境許可 4429更佳,震撼力現在仍難以忘記。
Array800 於小弟斗室恰如其份,小品、人聲、簡單楽器均表現滿意,
有時睇電影,音效亦表現稱職

4429 反射氣孔於前方,方便貼牆放,array 於氣孔後置,需離放置

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

謝Panerai兄詳細回復!
回復

很喜歡師兄的分享。讚!

借問:CAS 當然方便些,但在動態和音樂味上,會不會都輸給CD呢?

(在一般情況下,不是在說用什麼天價級CD機,或用天價級數的CAS解碼器。)
回復

bcychung 發表於 2014-9-27 06:58
很喜歡師兄的分享。讚!

借問:CAS 當然方便些,但在動態和音樂味上,會不會都輸給CD呢?

謝謝師兄,

小弟原初意念係希望搬屋之後,
以最慳地方、簡單系統及方便操作之下享受聆聽音樂,
現時小弟所謂既CAS系統,其實喺其他真正CAS玩家眼中仍然相當落後,
因為並未喺訊源Mac mini上搞好電源減噪,而解碼器亦只用NorthStar旗下入門級產品。

所以若是要與CD系統比較,
倒不如將小弟系統視作 Mac mini 為CDT 經一部入門級DAC再去金仔合併黎考慮,
所以要輸就係輸喺部CDT太差,奈何凡事等價交換,喺配合小弟原初意念及木耳之下,
現時聲音效果的確可以收貨了

評分

查看全部評分

回復

好正
回復

小小update

由Mac mini 轉左用 Aurender N100s

DAC 亦由 Impulso 上左 Excelsio

本帖子中包含更多資源

回復

Very good and beautiful setup

Excelsio
回復

Panerai師兄,小弟近期打算買一對JBL用來玩AV順便聽下歌,而心目中有以下兩個型號:
1400 Array
S4700

請問邊個好D?  謝謝!
回復

lookfrance 發表於 2015-10-6 23:21
Panerai師兄,小弟近期打算買一對JBL用來玩AV順便聽下歌,而心目中有以下兩個型號:
1400 Array
S4700

小小弟尚未有幸聽過呢兩隻喇叭表現,未能回答,或者師兄可向 MDLP 師兄請教。

如果純粹 論牌面比較單元組合的話。

S4700 採用 175Nd-3 高音單元、138Nd 超高音單元(兩者均與下級型號4429 相同)

Array1400 則採用 435AL 高音單元(與 K2 S5800 相同)、045Ti超高音單元(與4365 相同)

但 Array1400 只用一隻名不經傳既14吋,S4700 用上15吋既 2216Nd紙盤 !

我個人曾玩過4429,極愛其音色口味,

所以若有地方、食得落、推得郁,我會揀S4700

圖片資料來自 JBL 官網

[attachimg]659396[/attachimg

本帖子中包含更多資源

回復

好的,謝謝你的資料!
回復

any update??
回復

Only upgraded SC
Inakustik LS 1603

本帖子中包含更多資源

回復

Panerai兄, 您套CAS已經好過我好多, 我用緊普通Desktop做訊源去普通DAC再去膽前後炸! 乜野線性電源乜都無搞過部腦, 係最近先開始用Fedilizer炸, 不過木耳加膽機我已經好滿足!

其實您有咁大地方4429都低頻Boom, 我見啲日本人得嗰蚊型地方都玩4343!  咁佢地咪仲Boom
回復

pig1129 發表於 2016-5-4 21:24
Panerai兄, 您套CAS已經好過我好多, 我用緊普通Desktop做訊源去普通DAC再去膽前後炸! 乜野線性 ...

師兄
小弟蝸居堅細,唔好比攝影技巧騙倒......
Boom 除左地方細,仲有空間冇乜太多傢私擺設吸音,
所以現時播某卜d曲目仍然boom boom 地

本帖子中包含更多資源

回復

panerai 發表於 2016-5-4 21:57
師兄
小弟蝸居堅細,唔好比攝影技巧騙倒......
Boom 除左地方細,仲有空間冇乜太多傢私擺設吸 ...

哦! 唔緊要啦!最緊要自己聽得開心
回復

panerai ching, I am using JBL LS40 for AV and 2 channel.

Array 800 is my next target
回復

Cyrustam 發表於 2016-5-5 14:42
panerai ching, I am using JBL LS40 for AV and 2 channel.

Array 800 is my next target

新款既590 都係一個好選擇
回復

panerai 發表於 2016-5-6 09:38
新款既590 都係一個好選擇

但係接受唔到590個款
回復

都靚既,好多人都話 Array 核凸啦⋯⋯
回復