新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12156|回復: 26

[黑膠] 一張真正既 LPSACD 的誕生!

早前 AV show 我大佬除左幫我出左血之外,佢自己都有買些少碟。但最奇怪既就係佢竟然買左隻 Eric Clapton - Unplugged (2LPs 版本)。我問佢無唱盤買黎做乜?佢話呢隻係 Eric Clapton - Unplugged 2LPs 版本黎喎,聲極靚果喎!

我於是打開黎睇,小殺神!需然唔係 45 轉,但用既係靚膠料,更重要係每面只錄 3 到 4 cut,高成本並講求音質既做法。所以就一口答應幫佢做隻 LPSACD 出黎。

用左足足兩個半小時,每面碟先洗兩次再落盤錄做 DSD128 (1bit 5.6Mhz) DFF 格式。再用 ISO2DSD 將 DFF 檔案轉番做 iso,再燒成 SACD。咁樣一張 LPSACD 就誕生左喇!(其實碟洗得乾淨,其實可以好靜架!)

ps. 小弟心得,一張新既 LP 必須要洗兩到三次,務求要洗淨新唱片上既起模劑!假如新 LP 唔洗就落針唱既話,唱針會將起模劑壓實於唱片坑中,後果係以後會多左 D 炒豆聲。

評分

查看全部評分

LP真係富豪玩家的嗜好。好的洗碟機皮皮聲,不過總算降低了炒豆聲就變成必須品了,我覺得玩得LP,唔投資高級洗碟機,真係不如唔好玩。
回復

granville 發表於 2014-8-16 01:11
LP真係富豪玩家的嗜好。好的洗碟機皮皮聲,不過總算降低了炒豆聲就變成必須品了,我覺得玩得LP,唔投資高級 ...

c-hing, 我部洗碟機只係兩千中貨色,但點解洗完既碟會靜如深海。秘密就係洗碟水,同埋洗碟程序中加入除靜電工序。

c-hing 們,真係唔好比網上果 D 所謂使用報告迷惑左啦!

我最初都有殺那衝動去投資部 4 皮幾既來路洗碟機 (小弟大約有 1,500pcs LPs,計落好似好抵),但係香港島果邊咁啱有洗碟服務,重係用果隻 4 皮幾身價既來路洗碟機黎洗,所以小弟囉左十張 LPs 去試下部 Dream LP Cleaner。點知洗完囉返去聽,小殺神!咪同我用開果部既洗碟機一樣咁靜,咁我洗鬼用多 n 倍價錢黎買佢咩!如事者,我就快快樂樂去聽歌/錄歌喇。

評分

查看全部評分

回復

adktk 發表於 2014-8-16 02:10
c-hing, 我部洗碟機只係兩千中貨色,但點解洗完既碟會靜如深海。秘密就係洗碟水,同埋洗碟程序中加入除靜 ...

Ching,甘可唔可以講下你用邊隻洗碟水,和點樣再在洗碟期間可加入除靜電呀?
回復

冇錯我都想知道~~希望師兄能分享下
Thank you!!
回復

返家途中,OK!

我自家制洗碟水配方已用左大半年,我貴一貴嘅碟都會用佢。

一份工業用100%酒精
1/4份異丙醇(消毒火酒)
四份蒸餾水
一茶匙威猛先生玻璃水 (一定要依隻牌子嘅玻璃水,唔可以第二隻,重要一定係要玻璃水。)

評分

查看全部評分

回復

請問工業用酒精可以係邊到買到呢?
回復

上環化工原料舖。

至於除靜電,莫過於用生產線上都見佢踪影嘅,工業生產線上都用嘅除靜電風扇。淘仔百多元人民幣有交易。

一邊用洗碟機洗碟,一路到除靜電風扇吹住隻碟。吸亁晒D洗碟水之後仍然要吹多一分鐘。之後你囉起隻碟時應該再聽唔到D靜電嘅拍拍聲。大功告成!
回復

哇,厲害。甘你個配方係點想出來架。try&error? 天價洗碟機sales多得你吾小不過其他用家一定好多謝你。我以後都要學下你。 其實工業酒精與火酒有咩分別架?

另外,1)“加入除靜電工序”能否分享下。2)你點樣將analog訊號轉成dff檔案?Analog直駁電腦?理論上這個轉碼程序就係最關鍵。估計你會插入一個很好的DAC機器吧。
回復

哈!條配方係跟台灣一個黑膠發消友學左之後再改良而成既!

至於有某版友話用藍威寶......咁激,真係要留返比佢自己慢慢歎!

工業酒精與火酒其實應該一樣,不過依隻火酒絕對唔同消毒火酒,自己要分清楚!

"加入除靜電工序" 上面咪講左囉!

我由 LP 轉成 DFF (DSD128 1bit 5.6Mhz) 係用 Korg MR-2000S 或者用 Tascam DA-3000。其實我有三部 DSD 錄音座,專門錄 DSD 之用。
回復

因為版規所限,所以我無辦法分享我自家制的 LPSACD 會點樣正過張原廠 Eric Clapton - Unplugged CD 幾條街. 可惜!
回復

玩LP 太煩啦 , 死都唔玩
回復

我地二十幾年前沒有藍威寶更沒有威猛先生都只是用普通洗潔精而已
回復

以前我地條洗碟配方就是10%酒精加3-5%洗潔精再加85至87%蒸餾水,那時還買不起洗碟機,只是用手洗
回復

我唔會用手洗碟。原因係用手洗永遠都只會落入污糟既輪迴當中,唱片上既污漬只會不斷地停留響隻碟上面,唯一分別只不過係停留響唱片唔同既位置啫。最最最弊既就係當再落針唱依張唱片時,唱針會壓實唱坑中的微小污咎,引至日後既炒豆聲!

我樓上條配方未必係最好,但我個人認為四種成份各施其職,小一樣都唔得。而家同大家分析一下其成分:

工業用100%酒精  ---->> 主要是加速/加強洗碟水揮發,避免洗碟水水漬殘留於碟面上
異丙醇(消毒火酒)   ---->> 主要負責精潔功能
蒸餾水            ---->> 主要是稀釋高濃度既酒精同埋消毒酒
威猛先生玻璃水    ---->> 主要是利用佢活化介面既成分,將樓上果三種原料張力減低,從而得以順利進入到唱坑當中工作。

用威猛先生玻璃水原因係佢成分當中無溶劑。

評分

查看全部評分

回復

you are so smart
回復

adktk 發表於 2014-8-16 02:10
c-hing, 我部洗碟機只係兩千中貨色,但點解洗完既碟會靜如深海。秘密就係洗碟水,同埋洗碟程序中加入除靜 ...

我部洗碟機also 只係兩千中貨色
回復

adktk 發表於 2014-8-16 12:43
返家途中,OK!

ha , somethin useful
回復

師兄:請問怎燒SACD,用什麽碟,燒碟機呢?
回復

adktk 發表於 2014-8-16 12:43
返家途中,OK!

Ching,一份工業用100%酒精
1/4份異丙醇(消毒火酒)
四份蒸餾水
一茶匙威猛先生玻璃水配一份工業用100%酒精,即係多少CC酒精,
或者一份即係多少?
回復