新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

Harwood 發表於 2020-6-4 11:49
而家我跟你再做一次1000 Pro.我係得嘅.找方浪吧.
提一提.你改好晒野.個兩個Download制都要按下作save用途.
...

Harwood兄,迷團解開,應該是舊D version devialet會用大D serial no. 個部做master, 互換祁機做 master, 而家用到 slave 加 input, 多謝各位師兄。
回復

rayt 發表於 2020-7-25 15:41
Harwood兄,迷團解開,應該是舊D version devialet會用大D serial no. 個部做master, 互換祁機做 master, ...

恭喜!只要冇問題。一天光晒就值得開心。
回復

師兄,想請教下,用 devialet phono,大家配到用幾低輸出唱頭?有冇試過低過0.2mV?
回復

rayt 發表於 2020-8-23 00:45
師兄,想請教下,用 devialet phono,大家配到用幾低輸出唱頭?有冇試過低過0.2mV? ...

即是 MC 頭 200uv,有乜問題?
最低 100uv,即是 0.1mv。
回復

Sunny兄,輸出低,會唔會燥底比較明顯?
回復

rayt 發表於 2020-8-23 11:17
Sunny兄,輸出低,會唔會燥底比較明顯?

燥唔燥底,唔关個頭輸出大细事。

不如你列出你的配置,等各位師兄們大家互相研究一下。
回復

3012R + SPU 90/(可能轉Wood A) --> Devialet 1000 --> Estelon YB.
同時 Kuzma 12'單點  + AT ART9 --> Devialet 1000 --> Estelon YB.

ART9 (0.5mV): 無燥底
SPU 90 (0.3mV): 唔太覺燥底
Wood A (0.18mV): --> 驚出事
回復

rayt 發表於 2020-8-23 19:41
3012R + SPU 90/(可能轉Wood A) --> Devialet 1000 --> Estelon YB.
同時 Kuzma 12'單點  + AT ART9 --> De ...

根據devialetchat等外國師兄經驗,輸出低的唱頭會(容易)產生較大噪音的機會。0.18mA屬於偏低,有風險。如真想入手這輸出的唱頭,到時假若噪音過大唔理想,或者要外接多一隻升壓牛才入DEVIALET個MM輸入端。
回復

rayt 發表於 2020-8-23 19:41
同時 Kuzma 12'單點  + AT ART9 --> De ...

rayt 所指的燥底,是指怕噪音會增大,還是聲底音色燥(即是音色上多毛燥,粗聲。)?
回復

Sunny兄, 我是怕噪音會增大 , 聲底音色燥 --> 剛將SPU裝落3012R時, 唱到內軌時明顯, 後來唔按SME要求mount point 距離, 重新調較臂距後已解決
回復

大家好, 小弟現在用緊 D400, 考慮 upgrage 上 Expert 440 Pro with Core Infinity.
請問 440 Pro 是否內置 Streamer? 另外佢個解碼可不可以 support MQA 的 file 呢?
謝謝大家.
回復

miumiu 發表於 2020-9-8 17:19
大家好, 小弟現在用緊 D400, 考慮 upgrage 上 Expert 440 Pro with Core Infinity.
請問 440 Pro 是否內置  ...

440 Pro 只是內置 DAC,係無 Streamer 功能,另外,暫時唔 support MQA 的。
回復

sunny14148 發表於 2020-9-8 17:43
440 Pro 只是內置 DAC,係無 Streamer 功能,另外,暫時唔 support MQA 的。

謝謝你 Sunny 大大
回復

miumiu 發表於 2020-9-8 18:25
謝謝你 Sunny 大大

sunny 唔係大大...
佢係會長,群雄之首
回復

本身用緊 d200 + Roon,睇外國 forum 講如升了到 d220 expert pro 的話 Roon 變左行 RAAT,如夾 gigabyte 既 switch 會有 bug 突然停音樂。

係咪真係有呢個情況呢?  見佢地好似等左好耐都未有 firmware fix bug,唔太敢 upgrade...

thanks!
回復

大家知唔知搵Devialet上門SAM喇叭係咪要收費?
事源我對喇叭而家喺SAM database上嘅profile係以Series 1量度,CS覆我可以上門幫我對Series 2度,收$30xx
回復

niqueen 發表於 2020-9-24 12:52
大家知唔知搵Devialet上門SAM喇叭係咪要收費?
事源我對喇叭而家喺SAM database上嘅profile係以Series 1量 ...

CS係Devialet HK Customer Support? 以前通常係本港代理Square Wave 陪同(不定期)來港的Devialet工程人員上門做喎。無聽過要收費做SAM。
回復

如果同方浪買。直接問方浪
回復

請教各位Devialet用家及各位師兄,
Devialet的專有技術“Devialet AXD”,是什麼玩法?及對speaker 有什麼特別要求?

懇請賜教
回復

因最近留意緊對Vivid Audio Giya G3 s2 ex(份分音器與 Giya G1 Spirit一樣都是外置的),唔知是否可以用嚟玩AXD呢?
回復