新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

ConstantK 發表於 2019-2-22 20:47
upgrade真係無任何損失,仲多D嘢吓,唔啱味番轉頭law

我以為upgrade 咗就唔可以再用翻低嘅firmware version,如果可以就都唔怕upgrade囉
回復

最近終於學 Sunny 兄換左WBT 0710-Ag binding post.... 換完之後一開聲... 真係有D 後悔.... 後悔咁遲先換.............. 真係都幾明顯分別!! 弱音明顯左好多......

評分

查看全部評分

回復

hbc5b 發表於 2019-2-22 21:11
我以為upgrade 咗就唔可以再用翻低嘅firmware version,如果可以就都唔怕upgrade囉  ...

據知係可以轉回舊的firmware(都驚講錯),但我每次都會做update firmware用新version,因為有新嘢玩,why not?!

https://devialetchat.com/Thread-Devialet-Expert-Firmware-Archive
回復

ConstantK 發表於 2019-2-22 23:17
據知係可以轉回舊的firmware(都驚講錯),但我每次都會做update firmware用新version,因為有新嘢玩,why  ...

已成功落番去12.3.0/DOS2.2.2。Devialet真好玩。陣間又上番去最新firmware先,哈哈
回復

eric.kwok 發表於 2019-2-22 23:10
最近終於學 Sunny 兄換左WBT 0710-Ag binding post.... 換完之後一開聲... 真係有D 後悔.... 後悔咁遲先換. ...

以前都有玩過一開始覺得分析力好咗使錢好似好值,但之後做完相位修正之後就會覺得換 WBT 喱啲所謂變化對改善只不過係微不足道。
回復

長長影子 發表於 2019-2-23 01:43
以前都有玩過一開始覺得分析力好咗使錢好似好值,但之後做完相位修正之後就會覺得換 WBT 喱啲所謂變化對 ...

師兄可否講多少少點做相位修正。 謝謝
回復

需要先量(or simulate)分音器 phase shift + 喇叭 phase shift & room correction,然後計算出 inverse impulse 用 roon / dsp 去 execute。
回復

嘩。 完全係我知識範圍以外!!
回復

長長影子 發表於 2019-2-22 18:52
今次 FW upgrade 之後 support RAAT 再加上 roon 本身嘅 upgrade 效果真係好掂,我自己覺得今次 upgrade 後 ...

同意,低頻,定位,人聲各方面都明顯提升,呢排聽番熟悉歌曲出到嘅效果好感動
回復

咁多位師兄你地好呀~ 想問下 devialet Expert 120 唔用 streamer 直接係 Nas 拎歌播 得唔得?即係
Nas -> 120 -> speaker 要唔要裝啲咩?
另想問 個 line 係咪可 set 做 av bypass 架,先謝謝解答!!
回復

kawings 發表於 2019-2-28 08:58
咁多位師兄你地好呀~ 想問下 devialet Expert 120 唔用 streamer 直接係 Nas 拎歌播 得唔得?即係
Nas ->  ...

120 本身不是Streamer/Player,不能直接由 Nas 拎歌播,要用 NAS 跟來的 Player,或在 NAS 安裝其他 Player 軟件(如 Roon), 再由 NAS 的 USB/LAN 接去 Devialet。
簡單來說:NAS + Player(USB/LAN) -> 120 -> speaker。

Line in 是可以set 做 AV bypass 的。
回復

sunny14148 發表於 2019-2-28 10:22
120 本身不是Streamer/Player,不能直接由 Nas 拎歌播,要用 NAS 跟來的 Player,或在 NAS 安裝其他 Play ...

謝謝師兄 解答,另請問係咪就算 140/220 都係一樣呢? 謝謝!
回復

kawings 發表於 2019-2-28 08:58
Nas ->  ...

買部可以裝到Roon 的NAS (ex : Synologie DS918, Qnap HS453DX ...)便可以經LAN由NAS 去Devialet 之後用iPad 控制
我以前都係咁玩,你可以在此Forum爬文,因為呢度好多師兄都在NAS 上安裝 Roon

評分

查看全部評分

回復

kawings 發表於 2019-2-28 11:33
謝謝師兄 解答,另請問係咪就算 140/220 都係一樣呢? 謝謝!

係唔得架,因 Devialet 這系列只有 DAC,沒有 Player/streamer 在內裡。

可以看看史的墳兄,有關 Qnap 的幾編文章,很有參考價值。
https://www.hiendy.com/hififorum ... &highlight=Qnap

又或者簡簡單單,找部 Notebook 安裝 Roon 試試是否自己杯茶先又得,反正 Roon 有兩星期試用。

回復

會唔會係得,只要在NAS安裝MinimServer,可以用mConnect (iOS)/BubbleUPnP (Android)做control app,Devialet其中一個input係UPnP,唔使一下就試Roon住,因為MinimServer係免費又幾好聲...
回復

謝謝樓上 幾位師兄解答 都係再諗諗先
回復

sunny chairman is my idol
回復

The one and only
回復

waikeywi 發表於 2019-2-28 18:56
會唔會係得,只要在NAS安裝MinimServer,可以用mConnect (iOS)/BubbleUPnP (Android)做control app,Devial ...

又未玩过,得閒又試下先,反正唔洗錢。
多謝 waikeywi 兄介紹。
回復

請教一下各位師兄,我現在連接NAS和Devialet 方法為:

Router > NAS > Router > Devialet

我試過改為Router > NAS > Devialet,Roon 就Detect唔到部Devialet。我今日上去方浪拎嘢時,問咗一下佢地都唔係好知點解,請問有沒師兄有相似經驗可以指點一下。謝謝。
回復