新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

請教一下以Roon RAAT stream Tidal MQA時 "MQA Capabilities" 應該點set?
其實而家CI後sup唔support MQA decode? thank you
回復

回復

回復

Thank you raykkc 兄!!
回復

我有個困惑 (利申電腦盲)
究竟主力玩ROON stream Tidal點樣先最靚聲?
現在setup係以Microsoft Surface Pro 6做ROON Core,透過WiFi連線以ROON RAAT方式stream Tidal contents落Expert 440 Pro。
上星期有朋友上嚟,佢用iPad Pro嘅Tidal App stream同一首歌,再以USB入部440,竟然好聲咗(密度高啲,所有嘢生猛啲)
咁樣俾佢插一插,搞到我好困惑,究竟以ROON + Tidal (or Qobuz) 點玩先好聲?謝謝!
回復

niqueen 發表於 2019-6-19 14:26
現在setup係以Microsoft Surface Pro  ...

是否由ipad pro usb-C to Devialet USB 咁駁?
回復

raykkc 發表於 2019-6-20 09:30
是否由ipad pro usb-C to Devialet USB 咁駁?

對對,佢只係用好普通嘅USB C adapter,再用條幾百蚊古河USB線入Devialet
回復

niqueen 發表於 2019-6-19 14:26
現在setup係以Microsoft Surface Pro  ...

咁 why not 試吓 Surface Pro USB 去 Devialet ?
回復

你唔先試下針對自己部Surface Pro 既聽感上既不足去調聲?

郁下個低音,高音同埋個SAM值,可能又更好聲呢?
回復

我件Oda D金色甩左色.經方浪問Devialet要收約3500歐羅.
件Oda難唔難拆?如果易拆我想香港電金算.
又或者模型噴金漆?
回復

€3500
回復

各位師兄,我仍然繼續試緊點樣可以Devialet 唔經Router 直接NAS Roon Core

現在情況:
Modem > Router > NAS > Router > Devialet

可正常RAAT連接
回復

但如果我改為

Modem > Router > NAS > Devialet

我已經設定咗DHCP,設定咗IP 比Devialet,而係Roon APP入面都搵到Devialet,但就播唔到歌,唔知有沒師兄可以指點一下我現在設定邊到出錯,感激不盡
回復

真係貴到呢~~~吾識講
回復

Harwood 發表於 2019-7-12 18:07
我件Oda D金色甩左色.經方浪問Devialet要收約3500歐羅.
件Oda難唔難拆?如果易拆我想香港電金算.
又或者模型 ...

師兄, 請問是怎樣甩色?自然退色?
回復

唔知幾時有即.不以為意.隔一輪抹.甩色
回復

Harwood 發表於 2019-7-15 07:29
唔知幾時有即.不以為意.隔一輪抹.甩色

我清潔方法
稀釋玻璃水用布抹即用用廚房吸水紙即抹乾,大約每3寸一直行抹唔翻手
回復

raykkc 發表於 2019-7-18 12:31
我清潔方法
稀釋玻璃水用布抹即用用廚房吸水紙即抹乾,大約每3寸一直行抹唔翻手
...

Thank You.揾日試下.
回復

nevermindband 發表於 2019-7-14 13:15
但如果我改為

Modem > Router > NAS > Devialet

我終於解決咗問題,如果有師兄都有相同問題,可以參考tmtsui 師兄嘅一篇文

https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1
回復

請問有冇師兄試過 Expert Pro 個搖控唔 work? 換咗新電池都冇反應
回復