新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

請問有冇師兄試過Expert Pro 個搖控器唔work? 換咗新電池都冇反應
回復

CBTS 發表於 2019-9-13 19:40
請問有冇師兄試過Expert Pro 個搖控器唔work? 換咗新電池都冇反應

我未試過。無論如何,找方浪音響工作人員,他們會幫到你。

祝師兄中秋節快樂
回復

CBTS 發表於 2019-9-13 19:40

我未試過。無論如何,找方浪音響工作人員,他們會幫到你。

祝師兄中秋節快樂
回復

Thanks 中秋節快樂!
回復

回復

照做搞掂,work 番,多謝師兄!
回復

niqueen 發表於 2019-6-19 14:26
我有個困惑 (利申電腦盲)
究竟主力玩ROON stream Tidal點樣先最靚聲?
現在setup係以Microsoft Surface Pro  ...

我Macbook Pro 由WiFi 轉 Thunderbolt Lan Adapter 都有非常明顯的改善.
回復

各位師兄,小弟有意用 Expert 440 pro duel 搭 B&W 800 D3/ 802 D3, 請問這個配搭合適嗎?各位有甚麼意見或經驗可以分享下?Thanks.
回復

TSH 發表於 2019-11-17 14:20
各位師兄,小弟有意用 Expert 440 pro duel 搭 B&W 800 D3/ 802 D3, 請問這個配搭合適嗎?各位有甚麼意見或 ...

我用 Expert 440 pro duel 推 B&W 804 D3都觉得勉勉强强,要搭 B&W 800 D3/ 802 D3都系Expert 1000 pro duel稳阵D
回復

Thanks hbc5b 師兄, 不過1000 貴好多。要諗諗。

另外各位師兄有沒有其他喇叭推介?
Devialet 的解碼質素如何? 小弟應否另外再配解碼,或用內置 DAC 便可以?
Thanks.
回復

TSH 發表於 2019-11-18 15:08
Thanks hbc5b 師兄, 不過1000 貴好多。要諗諗。

另外各位師兄有沒有其他喇叭推介?

如果屋企夠地方唔介意一舊舊啲前後級,以1000啲價格可以有好多選擇。另外解碼技術日新月異,單獨啲解碼器方便升級。Devialet 其實更適合喜歡器材精簡,唔會成日身痕的人,高燒啲都係解碼、前後級分開一舊舊好玩啲,真係要升級又可以單獨分開換,Devialet 一換就等於全部換。
回復

hbc5b 發表於 2019-11-20 23:32
如果屋企夠地方唔介意一舊舊啲前後級,以1000啲價格可以有好多選擇。另外解碼技術日新月異,單獨啲解碼器 ...

多謝師兄提點。
就係唔想屋企一舊舊先諗 Devialte, 想尊心d聽歌,攪少d嘢。啱有師兄話金仔 E800 推 800 D3 好得,又有d心大心細。
回復

多謝師兄提點。
就係唔想屋企一舊舊先諗 Devialte, 想尊心d聽歌,攪少d嘢。啱有師兄話金仔 E800 推 800 D3 好得,又有d心大心細。
回復

220pro 同 1000pro 係同一塊底板,唔同嘅係機殼同散熱效能,E800 推 800D3 唔知,但我自己聽 E800 連推 802D 覺得根本就推唔好,如果可以用兩組 440pro 行電分先至係 Devialet 嘅強項,更加會贏成條街。
回復

長長影子 發表於 2019-11-22 22:07
220pro 同 1000pro 係同一塊底板,唔同嘅係機殼同散熱效能,E800 推 800D3 唔知,但我自己聽 E800 連推 802 ...

我驚我誤會錯.係咪玩兩套440pro.
四件野.
回復

220pro [= 220pro x 1-unit]
- 220pro stereo [L]+[R]

440pro [= 220pro x 2-unit]
- 220pro mono [L]
- 220pro mono [R]

440pro + 220pro [= 220pro x 3-unit]
- 220pro mono - LFU [L]
- 220pro mono - LFU [R]
- 220pro stereo - HFU [L] + HFU [R]
2-way digital xover

440pro + 440pro [= 220pro x 4-unit]
- 220pro mono - HFU [L]
- 220pro mono - HFU [R]
2-way digital xover

440pro + 440pro [= 220pro x 4-unit]
- 220pro stereo - HFU [L] + LMU [L]
- 220pro stereo - HFU [R] + LMU [R]
3-way digital xover   #customization required
回復

長長影子 發表於 2019-11-25 09:38

Thx Ching.
回復

長長影子 發表於 2019-11-25 09:38

Thx Ching.
回復

回復

All C-hing,

想問吓以Devialet expert作為steamer, NAS為Roon Core的話, 可否外置一個DAC來行, 因我系統想簡化到最小Gear, 但試用Devialet出音楽,我覚得比較硬, 我是用Linn Akurate做steamer的,聲底比較soft尐, 有何方法不用Linn轉用Expert可有比較soft尐的聲底? 多謝
回復