新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: sunny14148

[擴音機] DEVIALET 同好會

多謝各位師兄、前輩的意見,小弟決定用 440 Pro 推 802 D3,想請問 802 D3 除在寶華外,有沒有其他地方可以買購買到?  Thanks.
回復

waruinu 發表於 2019-11-27 19:09
All C-hing,

想問吓以Devialet expert作為steamer, NAS為Roon Core的話, 可否外置一個DAC來行, 因我系統想 ...

用 Devialet 我會建議避免用 DAC 行 analog i/p 否則音質有機會打折扣。 另外建議用 ext. NUC 等代替 NAS 行 roon core,同埋要確定 Devialet 行 roon ready mode,我自己覺得咁嘅改變感覺上音質及分析力都有提昇大約有 15%~20%。
回復

長長影子,

多謝你的意見,據你所說,不要用NAS做Roon Core用一個專用的如NUC, Nucleus做Roon Core更好,對嗎?
回復

我用 NAS roon core 用咗 DSP 功能後發覺 processing power 唔夠。 最後都係要加部 NUC ROCK。
回復

長長影子 發表於 2019-12-10 10:22
我用 NAS roon core 用咗 DSP 功能後發覺 processing power 唔夠。 最後都係要加部 NUC ROCK。 ...

或者換部更強嘅NAS?

其實唔係好多user要加到影子兄咁複雜的DSP處理;
我太懶唔想加多部機煩多好多嘢。

評分

查看全部評分

回復

系統錯誤repeat了發文,所以刪除。
回復

有問題求敎。

本身用寬頻線連接DEVIALET 440 CI PRO及連接座枱電腦(WIN7 PREMIUM),將TIDAL內容以AIR串流到DEVIALET聽歌。現時換咗新座枱電腦行 WIN10 HOME,問題真的出現。在新電腦裝番TIDAL,就到DEVIALET網站下載及在座枱裝好DEVIALET 3.0.4 for window。但在電腦開啟TIDAL及DEVIALET,見DEVIALET的LOGO無論如何都是反白。CLICK個DEVIALET ICON,只見disable devialet, setting, about及quit,沒有enable devialet的選項。唔信邪又再重裝devialet exe結果都一樣。
又曾嘗試在TIDAL頁面右下方選擇output為DEVIALET AIR,都一樣失敗。

但用IPAD 行AIR以DEVIALET聽IPAD內'MY MUSIC'係正常無問題的。

師兄有無計仔,謝謝。
回復

tidal screenshot.jpg

disable devialet air.jpg

grey devialet air icon.jpg

回復

係咪在同一個Router?或者replug devialet lan線或行wifi.你部機找不到Devialet.以上試過都答唔關事的話.可不可以重裝Windows?
回復

唔該師兄。慢慢試吓。
回復

原來係被防火牆攔截咗,現已解決。

評分

查看全部評分

回復

祝願今個鼠年Devialet會推出EXPERT/EXPERT PRO的新嘢給我地玩,例如新的remote app
回復

條VIDEO真係幾得意

https://www.instagram.com/p/B8Bv2qHor_T/

https://www.instagram.com/p/B8EBFT1onSA/
回復

首先要多謝各位師兄、高手不嗇賜教,小弟新登記,乜都唔識,各位都俾意見小弟。我由最初聼都未聼過 Devialet (小弟脱節多年),到得到各位推介,用 Expert 440 推 B&W 802 D3,較果非常滿意。現在想請教各位,應該用乜嘢電源線同喇叭線。預算4-6萬,共2條電源缐 (各1.5米,扁頭),2對喇叭線 (蕉插,每邊約3米)。希望三頻平衡,高分析力,小甜耐聼。各位有可高見?Thanks.
回復

TSH 發表於 2020-2-13 20:13
首先要多謝各位師兄、高手不嗇賜教,小弟新登記,乜都唔識,各位都俾意見小弟。我由最初聼都未聼過 Deviale ...

電源線扁頭我用NBS BL2.喇叭線我用了不知名(冷門)(义頭)的纯銀線.纯銀喇叭缐個人覺得好夾Devialet.我之前用NBS纯铜喇叭線.
地方足夠用的话.我會嘗試用埋條NBS.穩陣就两條纯銀喇叭缐
回復

我覺得 Devialet 嘅設計對電源線唔敏感,筆直寧願留畀喇叭線或其他配備上。  雖然我自己對喇叭冇得換喇叭線,但喇叭線用喺 802D3 嘅話我自己偏好 XLO。
回復

TSH 發表於 2020-2-13 20:13
首先要多謝各位師兄、高手不嗇賜教,小弟新登記,乜都唔識,各位都俾意見小弟。我由最初聼都未聼過 Deviale ...

我係用緊低型號XLO喇叭線駁Devialet同802D3, 你有budget可以考慮高級啲型號
回復

長長影子 發表於 2020-2-14 13:55
我覺得 Devialet 嘅設計對電源線唔敏感,筆直寧願留畀喇叭線或其他配備上。  雖然我自己對喇叭冇得換喇叭線 ...

我用220 pro,之前一直用跟机條NRG powercord, 近日換咗條Oyaide GPX V2, 有非常大分别.
回復

可能你部機有駁去其他機條 GND 有同其他連埋一齊而第部機漏電或感應電流大。
回復

長長影子 發表於 2020-3-15 01:35
可能你部機有駁去其他機條 GND 有同其他連埋一齊而第部機漏電或感應電流大。 ...

冇喎,我咗倏oyaide 後,對TAD 2201變咗第二對喇叭咁。
回復