新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: gorgeous

[CAS] Pioneer N70A

我成份耳擴飛起咗. 我想吾好期望咁高.

One last point I want to share on R2R.  Finally, I settled down with buffered SE instead of RAW output.  Buffered SE has better gain and dynamics.  
回復

steveha ching,
in soekris manual, it said +/-7~15 VDC, but u say 3.3 VDC 2 wires ?  u mean 3.3v dc to j1
回復

As I am using I2S, 3.3V is for the dirty side of ISOLATOR (i.e. ISO +3.3v and ISO GND).   
回復

steveha hing,
我見你綠色牛牛output 是9v AC, so far 用落冇問題?因板主話 2x7~8VAC input. 我找不到7~8VAC 牛牛
回復

無問題,暫時用住先.
不過已買了7.5VAC.
http://www.ebay.com.hk/itm/12129 ... d=p3984.m1423.l2649

收到後換番.
回復

CHING, 請問有WIFI 嗎?
回復

好似要加隻USB手指先有WIFI.
回復

近來發現如果係PCM格式既檔案,用WAV係會比其他如Flac, Aiff 等好聲。主要係動態大左同立體感強左。
就算原生係Flac既Hi-Res file, 我用Monkey Audio 將Flac做WAV, 都係各方面都比原來既Flac好。
大家可以試下。

評分

查看全部評分

回復

steveha 發表於 2015-2-11 19:54
好似要加隻USB手指先有WIFI.

如果Plug n Play 的話都OK啊。
回復

回復

mod 得好精彩!!!
回復

steveha 發表於 2015-1-15 16:26
唔好咁認真, 我得啲"三脚猫的功夫".

最新想法就要將一塊真正discrete R-2R from soekris 放落部N-70A.

very interesting, I saw this dac few months ago.
This is my first time see it in HK!!!
I just waiting for his DSD solution has done before for place my order.
回復

買啦!Run-in 了幾日, 音場又深又廣, 泛音多到無得鼎.
回復

steveha 發表於 2015-2-13 22:53
買啦!Run-in 了幾日, 音場又深又廣, 泛音多到無得鼎.

Ok, 有你呢句我就放心了。
你是最高級板本嗎?
回復

No. 中間的0.02%
回復

Just installed the latest Daphile (now supporting UEFI boot) into my ECS LIVA.

Using Daphile, DSD contents were upsampled to 352.8Khz and sent them to R2R.
回復

steveha 發表於 2015-2-16 15:16
Just installed the latest Daphile (now supporting UEFI boot) into my ECS LIVA.

Using Daphile, DSD c ...

Good sound?
回復

末應真聽, 年尾太忙.  應該OK.  LIVA 仲可以用5V Battery Pack推
回復

GORGEOUS 師兄 您好:
小弟對於你的 Pioneer N70A 有興趣引入,但完全冇 CAST 的常識。
請問:
1) 可否外置harddisk 聽歌呢?
2) 如上網 search 歌或插 lan線,聽歌是 free 的嗎?質數ok?
3) ,.............
煩請賜教。Thank you so much.
回復

N70A 個內置 DAC 得唔得? 有必要再加 DAC 嗎?
回復