新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6244|回復: 11

[數碼線] BNC 線一問

想買個鐘比部二嫂CDP, 應該會選返二嫂鐘,至於BNC Cable聽說要用返二嫂BNC 缐至好聲,是嗎?
但二嫂BNC 好貴,如果budget $2000 以內有乜好選擇? 二手也可以。
我有一推薦
一千多元就搞定
回復

sealteam4 發表於 2014-12-6 18:46
我有一推薦
一千多元就搞定

洗耳恭聽
回復

我真正放機用緊兩種唔同的BNC 一種是DDL 的純銀clock 線,也相當唔錯,不過純銀單枝較硬難屈曲

此外還有另一個據說是鍍銀的BNC,品牌名字不詳,好像叫Digital arrow,一千頭一條,異常地好聲,又平又靚 (呢條極力推薦一試)

完全秒殺了我家中另一條Neotech 的鐘線及oyaide BNC,至於二嫂的BNC並非想像中強(二嫂的線材一般),玩以上兩種好過
回復

sealteam4 發表於 2014-12-8 01:43
我真正放機用緊兩種唔同的BNC 一種是DDL 的純銀clock 線,也相當唔錯,不過純銀單枝較硬難屈曲

此外還有另 ...

請問可否PM 我你所提到的BNC cables邊到有得買呢? Thanks
回復

bigdish 發表於 2015-3-12 11:29
請問可否PM 我你所提到的BNC cables邊到有得買呢? Thanks

Digital arrow BNC 鐘線小弟有四條,現正打算出售
$800一條 ,為免有利益衝突,先行報上

Digital arrow疑為本地高手DIY,廠和名字不詳,聲音不錯,低頻強勁,定位清楚
缺點是和較高級的線材比聲音較暗

小弟已轉用3條 Odin BNC,及留用一條高階DDL鐘線

此外,試過wireworld 的鐘線(別理會低型號)也相當不俗
回復

sealteam4 發表於 2015-3-12 13:10
Digital arrow BNC 鐘線小弟有四條,現正打算出售

感謝sealteam4 兄!!  
回復

sealteam4 發表於 2015-3-12 13:10

回復

回復

bigdish 發表於 2015-3-12 14:46
感謝sealteam4 兄!!

bigdish兄.

加左鐘有佈告嗎?
回復

Gauss5831 發表於 2015-3-16 20:31
bigdish兄.

加左鐘有佈告嗎?

哈哈.加左個antelope ocx 鐘落部DCS P8I MKII度, 初步聽分隔度好左.更高更低. 立體左. 都幾大分別架!  
等我再玩下先再出REPORT
回復

bigdish 發表於 2015-3-17 21:13
哈哈.加左個antelope ocx 鐘落部DCS P8I MKII度, 初步聽分隔度好左.更高更低. 立體左. 都幾大分別架!  {: ...

等你佈告
回復