新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22469|回復: 68

[喇叭線] Inakustik LS-2404 (開盒) - 題外話一則#48

Inakustik Referenz LS-2404 喇叭線_5.jpg 好早前, 同la1209 ching借過條 LS-1603 SC回家玩過一排, 對其低頻表現非常滿意, 三頻亦算平均, 唯高音表現未及 JMR  HP1132 SC華麗..

在近期看見其他 ching文章對新品 LS-2404 SC的評價, 心魔又再次發動..

亦盤算入手與否 (小弟家居細, 亦怕會有低頻過量問題), 想起對WB ARC sp 可玩bi-wire,  不如玩對bi-wire sc 想信低頻過量問題相對 single wire sc 會減低.

就此早四日前入手 LS-2404 bi-wire SC, 當接手木盒, 真係估唔到木盒咁大, 急急帶回家接線……
開聲後, 低頻過量問題沒有發生, 可以安心, 初步聽感低頻是有力有深度, 尤勝過 LS-1603 single sc (如果我選擇 LS-2404 single-wire sc,  boom情況可能真的會發生,),

在本人組合中, LS2404 音色較理性, 率白, 人聲厚度適中, 但音場深度, 寧靜度有不小的提升, 老細都話好聲..

***之後老細問幾銀, 我話 8XXX 到….. ( "一條"..個兩個字就無講…. )

Inakustik Referenz LS-2404 喇叭線_9.jpg
Inakustik Referenz LS-2404 喇叭線_15.jpg

評分

查看全部評分

題外話一則…. 由於條線非常硬, 又要係櫃背接線, 一下不小心借力, 將個銀色lock位拉落, 刮爛黑白色套管, 已經聯絡 “孖衫台” 個位 ching, 希望能幫我整番好…

Inakustik Referenz LS-2404 喇叭線_12.jpg
Inakustik Referenz LS-2404 喇叭線_14.jpg

評分

查看全部評分

回復

Eric2004 發表於 2014-12-31 00:11
題外話一則…. 由於條線非常硬, 又要係櫃背接線, 一下不小心借力, 將個銀色lock位拉落, 刮爛黑白色套管 ...

肉痛!

評分

查看全部評分

回復

恭喜Ching請pm那裡買和咩價錢thanks

評分

查看全部評分

回復

恭喜Eric 兄,又有正正玩具!Happy New Year ^.^

評分

查看全部評分

回復

恭喜ching

評分

查看全部評分

回復

Eric兄,恭喜哂,有好嘢玩!
條線受傷地方,可以換過熱縮膠,不過原裝果隻料比較特別……係特別易爛,要換返原廠物料唯有請賣家幫忙寄回德國維修,或者睇吓賣家有無可能叫廠send一段熱縮管過來更換吧

評分

查看全部評分

回復

恭喜哂!
最簡單嘅方法就係去鴨記買條熱縮通吹過佢,不過如用熱風槍黎吹的話千其唔好吹到黑色網,個網唔耐高溫好易容的!

評分

查看全部評分

回復

可以揾秋姐(秋葉原)代工

評分

查看全部評分

回復

唔知佢同 Tara Labs The One 比邊對好聲 d ?

評分

查看全部評分

回復

恭喜c兄有正新玩具!

評分

查看全部評分

回復

8XXX 到….. 都說得出,勁。
以後老細問我,都要學 Eric 兄,用一隻/一邊/一條來說價位好了。

評分

查看全部評分

回復

Eric兄

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄!

評分

查看全部評分

回復

真係好想買條返去試下~~~~

評分

查看全部評分

回復

多謝各 ching 加分....
已年尾, 祝各位 happy new year

評分

查看全部評分

回復

真係好肉赤, 入屋唔夠1小時....就要"破..."

評分

查看全部評分

回復

sht8888 發表於 2014-12-31 01:22
恭喜Ching請pm那裡買和咩價錢thanks

ching...已 PM

評分

查看全部評分

回復

mac1 發表於 2014-12-31 01:46
恭喜Eric 兄,又有正正玩具!Happy New Year ^.^

Thanks! mac1 hing
回復

謝謝各位 ching 提議的修補案....

評分

查看全部評分

回復