新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jackt

[喇叭線] 新喇叭入手,請推薦喇叭線

t93288 發表於 2015-1-10 11:02
Szekt CHing, What is your new gear now? ?Have you sold out all your Densen set?  How is your B&W S ...

hi, I replaced the b250 pre with Herron, and mc silver mkiii replaced the mc silver 65g. The SD is really doing great especiallly after the changes.
Planning to change the densen amps for taste.
回復

kevin2007 發表於 2015-1-10 10:20
普通鴨記尼龍綱加熱縮膠配上Audio note的銀叉

師兄,還有其他蕉插、叉頭推薦呢?係咪一定銀頭好啲?定係銅或銠會啱啲?
回復

jackt 發表於 2015-1-10 19:15
師兄,還有其他蕉插、叉頭推薦呢?係咪一定銀頭好啲?定係銅或銠會啱啲? ...

我個人覺得e樣會係虛榮心作祟多d, 多嗰一,兩吋銀插便可以靚聲d, 我個人選擇吾多信, 因喇叭入線插係銅,喇叭內接線又係銅,連電路板上的都係,仲有機內線,單元內線圈,如果剩換粒插便改變到,咁便認真低了,audio note的我見佢4舊幾水4粒,幾抵用所以先買, wbt1.7k4粒,我情願買多幾m線做對rca好過

評分

查看全部評分

回復

kevin2007 發表於 2015-1-10 20:07
我個人覺得e樣會係虛榮心作祟多d, 多嗰一,兩吋銀插便可以靚聲d, 我個人選擇吾多信, 因喇叭入線插係銅, ...

因為小弟冇DIY喇叭線經驗,但係聽有啲師兄講,銅有銅聲,銀有銀聲,所以至有咁嘅疑問!
回復

jackt 發表於 2015-1-10 20:24
因為小弟冇DIY喇叭線經驗,但係聽有啲師兄講,銅有銅聲,銀有銀聲,所以至有咁嘅疑問! ...

小弟對此見解不同,貴野未有錢用過。但試過將用開既SINE Cryo蕉換成WBT 68cu 後明顯係潤左。

本身你套線入面無那款成份,換左上去後變成有就會改變音色一點也不出奇,不論多長多短,有就有無就無。如果係些小就無影響的話,簡單的試下中間搵支鐵釘作為接線去感受下那一支仔野形響到幾多

評分

查看全部評分

回復

szekt 發表於 2015-1-10 11:17
hi, I replaced the b250 pre with Herron, and mc silver mkiii replaced the mc silver 65g. The SD is ...

Congrat!!!
回復

有朋友試過借我的VDH The Cumulus 3T返屋企試,結果返唔到轉頭,師兄可以諗諗。

回復

jackt 發表於 2015-1-8 12:48
配線其實真係幾煩,一來冇機會借到番屋企聽,二來實在太多選擇,又要講求配合,小啲心血同時間都唔得。 ...

其實如果有得拎埋上你屋企試, 你會唔會開心D?
回復

20-40k...如voodoo量多....不如考慮AudioNote SPXIII......
回復

andy3210 發表於 2015-1-10 21:00
小弟對此見解不同,貴野未有錢用過。但試過將用開既SINE Cryo蕉換成WBT 68cu 後明顯係潤左。

本身你套線 ...

所以小弟比較少DIY,因為可以改變音色的地方太多,而且又需要長時間去測試,到最後都未必找到合適的配搭。   

可能發燒友比較愛找煩惱,但係咁做又的確係樂趣所在,希望各位都樂在其中啦!   
回復

racewong 發表於 2015-1-10 21:11
其實如果有得拎埋上你屋企試, 你會唔會開心D?

其實都唔一定需要喺屋企試,有啲線喺代理度聽,大概都會知道啱唔啱自己,啱至借返屋企聽囉!   

不過去到某啲價位嘅線,代理唔一定有,所以小弟都羡慕 鎗王和其他師兄,有機會玩到咁多高級嘢!   
回復

mpv 發表於 2015-1-10 22:01
20-40k...如voodoo量多....不如考慮AudioNote SPXIII......

mpv兄,呢條線都好毒喎!   
回復

jackt 發表於 2015-1-11 00:11
其實都唔一定需要喺屋企試,有啲線喺代理度聽,大概都會知道啱唔啱自己,啱至借返屋企聽囉!   

不過去 ...

我唔係講笑架! 有需要咪PM我囉, 幫到手一定會幫.
回復

racewong 發表於 2015-1-11 00:18

謝謝 鎗王兄,小弟現時仲係搵料階段,未有任何決定,如果有需要,定找 鎗王兄幫忙。   
回復

racewong 發表於 2015-1-11 00:18

版主大大, 記得之前有個Post幾中肯地簡單介紹線材味道與特性....小弟人微言輕, 不如由你帶頭出個2015版....今次更可互動....叫其他C兄也一齊分享....一年半載後加上圖片出版download 名為"Cable 101" 重得.....

回復

mpv 發表於 2015-1-11 09:17
版主大大, 記得之前有個Post幾中肯地簡單介紹線材味道與特性....小弟人微言輕, 不如由你帶頭出個2015版.. ...

咁大PROJECT?
回復

哈哈~~~唔計download版...都唔係太大Project....有咁多C兄你一言我一語...應該好快成形...比大家一個參考也不錯...
可分3個Posts...電源線篇, 喇叭缐篇及Interconnect篇...如下

AudioNote SPXIII
通透清甜, 高及中頻華麗順滑, 音效層次分明.  不是能量豐滿型
AudioNote SPXII
通透淸甜, 高及中頻華麗順滑, 密度與3代有明顯分別, 低頻也略帶輕盈.

其他會員再不停分享...版主/樓主定期總結到第一條Post....甚至加入hyperlink 如有開箱分享文
回復

jackt 發表於 2015-1-11 00:24
謝謝 鎗王兄,小弟現時仲係搵料階段,未有任何決定,如果有需要,定找 鎗王兄幫忙。     ...

好, 我最鐘意送人上路

評分

查看全部評分

回復

jackt 發表於 2015-1-11 00:24
謝謝 鎗王兄,小弟現時仲係搵料階段,未有任何決定,如果有需要,定找 鎗王兄幫忙。     ...

好, 我最鐘意送人上路
回復

我都想換喇叭線,換了Marten後發覺Audio Note SPX  II低頻唔夠,Siltech 550又太有個性,現用條冇人會留意的Pioneer散線反而聲音最中性及低頻夠,雖然中高唔夠AN靚,分析力唔夠Siltech好,但整体聲音質素低頻夠平均,好過貴數倍的名牌線。

評分

查看全部評分

回復