新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[公告] 大昌貿易行有限公司聲明

starhifi 發表於 2015-1-30 06:28
八萬頭?好吸引,之前我買的X03行貨都要四萬一。

用K01X夾Tidal试今年AV Show第十二首羅馬之松一開就有聲 ...

而家所有二嫂日本當地賣既全部係100V机, 係 Linear Power, 改唔到220V仔的,  唔係以前d Switching power 可調220V既机, 咁要買隻有水凖既變壓牛比佢用, 但就算改到電壓都改唔到頻率, 出來既聲會薄咗, 起碼唔係原來 Eso 設計師所要既聲. 除非比我現場聽過100V 机+變壓牛 vs 220V 机既聲係冇分別, 否則大拿拿8萬幾銀我唔會搏, 寧願玩第二個牌子.
回復

MM622 發表於 2015-1-30 10:57
而家所有二嫂日本當地賣既全部係100V机, 係 Linear Power, 改唔到220V仔的,  唔係以前d Switching power  ...

入牆線, 機架, 信號線, 電源線, 墊物, 甚至Fuse, 全部都系變聲之物, 換任何一樣都改變聲㡳! 而且相信冇人買機會用回原裝電源線, 個個都係將佢既聲變到啱自己聽, 至少用回原裝缐才較接近所謂Esoteric的廠方聲音! 說明書內亦有講, 佢d 機嘅聲糸用7n-pc9500電源線較聲! 要發揮Esoteric 的全面聲音, 是要全線用回Esoteric 的線... 試問有幾人會全缐用晒佢嘅線? 或至少買條9500 power cord插機?! 算把啦
在我嚟講, 牛嘅質數先至係最影響聲音! 買隻高質牛最為重要! 一部220v 機邊可能同100v 加牛一樣聲!!! 何況隻隻牛都唔同聲! Side 氣!
回復

事實係,永遠都唔可能同日本100v 一樣聲! 行貨的是230v , 非220v, 但HK電壓是220v, 呢個10v difference絕對可聽得出。問題係廠方唔會為每個地方配置當地的right voltage, 大多只set 為100v, 120v, 220-240v 三個版本,HK自然係220至240v version! 咁你估部机內隻牛係幾多呢?
正如HK有某美國牌子行貨是240v 的,同HK voltage 相差20v, 我就寧可買美版120v, 用自己牛tune回啱的voltage, 呢個重緊要!
有d人用naim死梗派覺得用回原装英頭先係番英國naim 聱,但有冇諗過英國係行230v, HK比嘅電壓係220v? 點原裝naim 聲呀
我唔相信有幾多人會將電壓up番上230v去玩230v的機咯!

即係有好多野冇可能太執著! 在條件,資源容許下盡攪到最靚就是了!想講出冇話行好定水好,大家都有变數,自己認為邊樣好邊樣方便自己就買邊樣,電壓又好頻率又好,邊執著得咁多!

評分

查看全部評分

回復

日本电是否60Hz?
回復

大昌野貴日本好多!保養就小日本好多!
回復

買部100V的日版K01X,  不如買部220V的十萬頭大陸版K01X,起碼冇改過,百分百原聲。
回復

starhifi 發表於 2015-1-31 06:32
買部100V的日版K01X,  不如買部220V的十萬頭大陸版K01X,起碼冇改過,百分百原聲。 ...

大陸版唔係一樣230v 咩?
回復

香港版是220V 定230V?
回復

starhifi 發表於 2015-1-31 10:26
香港版是220V 定230V?

香港行貨機背是寫230v的。當然出口到其它國家版本一般都是220v 至240v, 為照顧不同國家電壓需要,通常取其中位數,牛大多是230v, 在電器角度上,+/-10%完全冇問題,操作安全正常! 但在音響声音角度上,voltage低咗就係低咗,係會影響咗声! 相反,有d 人話日本水機易壞,其中原因係d人梗係要隊隻110v牛比佢,咁係未會即時有事,但始終係over 咗,易壞好正常,跟本電壓都唔啱! 餵得太飽唔ok, 唔夠嘢餵佢亦會唔夠氣力。
記住日本從來都係100v, 唔係110v!!
比番合適正常電壓永遠安全又好声。
回復

當然行大可以騙你在機背換張貼紙220v去滿足你,但實際邊個知內裡其實隻牛係行幾多?!還有日本基於肥水不流別人田的原則,部份牌子行同水牛除電壓分別外,質數是有參差的。正因如此才流傳日本本土機比出口機靚聲,不無道理。
的確有些香港代理為要靚聲,特別同廠傾嚟HK的一定要改為220v, 而唔係原本標準的230v出口版。兩者之間有幸比較過後...無語。。
回復

好多正CDP/sacdp,唔一定要日本機,唔洗煩惱

再唔喺不如玩files
回復

AS881 發表於 2015-1-31 12:23
香港行貨機背是寫230v的。當然出口到其它國家版本一般都是220v 至240v, 為照顧不同國家電壓需要,通常取 ...

小弟的行版K-01X 是230V,但小弟用咗電源再生器穩壓在230V,剛好對應CD機及 前級的 230V
回復

tst123 發表於 2015-1-31 13:06
小弟的行版K-01X 是230V,但小弟用咗電源再生器穩壓在230V,剛好對應CD機及 前級的 230V ...

回復

AS881 ching ........me too
回復

mcm 發表於 2015-1-31 14:45
AS881 ching ........me too

回復

如果唔係代理食水太深就唔洗左諗又諗,直接行貨就OK....

評分

查看全部評分

回復