新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eosteven

[喇叭] PMC同好會

火.. [複製鏈接]
db1+& gold都好扺玩, 正  
回復

C-hing, 小弟用前TB2i, 中用DB1+, 一般用來睇戲, 想問問如果想聽歌, 是否用胆機推會好D?

Thx all!!!
回復

各位師兄請問 fact 3 同 fact 8 分別大嗎?
小弟只用半邊廳, 約 10呎闊 X 9呎深
回復

各位,用了9年的FB1+,想換做26,請多多指教。
回復

果然是PMC的忠實擁躉。佩服,佩服!
您的聆聽環境非常好。更重要的是愛好古典音樂才不至暴斂天物。
回復

新人入會
回復

各位PMC嘅師兄, 請問Power Amp Krell 400同Fact 8 & Twenty 26 會否有性格上衝突. 會唔會低音濃到化不開.

有冇師兄可以PM我, Fact 8 & Twenty 26嘅價錢
回復

andprise 發表於 2015-12-31 14:19
各位PMC嘅師兄, 請問Power Amp Krell 400同Fact 8 & Twenty 26 會否有性格上衝突. 會唔會低音濃到化不開.

...

Fact.8和Twenty.26零售價可逕向新漢陳列室查詢,電話:2489 2269。
回復

多謝陳Sir, 早一個月已經係你公司落定買咗Fact 12, 而家等緊你公司通知幾時貨到
回復

andprise 發表於 2016-3-4 17:48
多謝陳Sir, 早一個月已經係你公司落定買咗Fact 12, 而家等緊你公司通知幾時貨到 ...

配甚麽功率放大器?
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-3-14 11:17
配甚麽功率放大器?

我用Krell 400cx 後,Cello Encore 。
回復

andprise 發表於 2016-3-14 15:27
我用Krell 400cx 後,Cello Encore 。

雖然Cello前級與Krell後級不是絕配,後者的功率足以讓Fact.12發揮得淋漓盡致。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-3-14 17:04
雖然Cello前級與Krell後級不是絕配,後者的功率足以讓Fact.12發揮得淋漓盡致。 ...

我呢個組合都用過幾款唔同喇叭, Avalon 及Vivid K1。 整體上都可以接受。Vivid 就用得最短時間,2個零月貨仔就賣走。本來想用Fact 8,但用過3Ways 之後返唔到轉頭,為有比錢買fact 12

我愛高清又喜歡有多少衝擊力, 所以換咗2次都係Krell 後。當中有想轉會,不過聽慣Krell 簽名聲。下個目標應該係前級或者黑膠

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2016-3-14 17:04
雖然Cello前級與Krell後級不是絕配,後者的功率足以讓Fact.12發揮得淋漓盡致。 ...

剛收到期待已久的Fact 12,除除便便放低開聲已經非常滿意。係未正式開聲之下,竟有如此表現, 真係心復口復,心裹不禁由衷一句,後悔買得太遲。
回復

andprise 發表於 2016-3-17 19:34
剛收到期待已久的Fact 12,除除便便放低開聲已經非常滿意。係未正式開聲之下,竟有如此表現, 真係心復口 ...

如要全面發揮 Fact.12,而預算鬆動一點的話,閣下最低限度應用兩條或三條相同喇叭線進行 bi-wiring 或 tri-wiring。Bi-amping 或 tri-amping 成本太高了。
兄弟目前用兩條相同喇叭線進行 bi-wiring,效果比 single-wiring 加 jumper 明顯好得多。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-3-19 10:00
如要全面發揮 Fact.12,而預算鬆動一點的話,閣下最低限度應用兩條或三條相同喇叭線進行 bi-wiring 或 tr ...

絕對認同,Tri wire 相信效果會更好,不過又可能影響到佢現有既Tone Balance.

再者,而家用緊Transparent Reference SC, 再買多條已經超出我的能力 ,呢條已經諗咗好耐先買倒

Jumper 開聲頭嗰零鐘先用Voodoo 接低,高音用上跟機jumper, 感覺未真正發揮到PMC個高音嘅真正威力,好似仲差少少嘅感覺。後再將手頭嘅另一條Audio Note Jumper接上高音,再run 多嗰零鐘。果然,嗰高音再通D,head room.同dynamic 都再好多幾十個%, 而家感覺良好,Now It is a perfect match 。買喇叭好似娶老婆咁,一日未真正入屋同住,都唔知夾唔夾到

未入呢對Fact 12之前,都唔知道,原來一套System Matching可以做到咁大分別。Cello Encore 加Krell 未必係絶配,但加上呢對PMC Fact 12, 就好似如魚得水。

由於之前對Vivid 唔夾我套System, 係未接上Fact 12之前都怕死佢唔夾,而家擔憂一掃而空,亦唔便再考慮換乜機,換乜線,日後可以開開心心咁享受音樂及專心向黑膠方向出發

評分

查看全部評分

回復

andprise 發表於 2016-3-19 11:07
絕對認同,Tri wire 相信效果會更好,不過又可能影響到佢現有既Tone Balance.

再者,而家用緊Transparen ...

請按說明書建議的方法重新擺位,讓左右兩個聲道高音軸綫在聆聽位置後面半米相交,察看有沒有改善。
建議擺位在兄弟家居令音場表現發揮得最好,即使遠離「皇帝位」聆聽都有合理的表現。
回復

新漢陳Sir 發表於 2016-3-19 12:21
請按說明書建議的方法重新擺位,讓左右兩個聲道高音軸綫在聆聽位置後面半米相交,察看有沒有改善。
建議 ...

陳Sir 可能誤會喇,我係驚Tri Wire會影響到現在已經非常滿意嘅Tone Balance.
回復

andprise 發表於 2016-3-19 17:48
陳Sir 可能誤會喇,我係驚Tri Wire會影響到現在已經非常滿意嘅Tone Balance.

不會的。不過要再調整一下擺位。
接Tri-wire是幾乎不可能的任務,試考慮bi-wire吧!bi-wire 總比 single wire優勝。
回復

FACT 8 報到

評分

查看全部評分

回復