新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7647|回復: 14

[喇叭線] 開心大發現

如果你現用的喇叭係Bi wire請繼續閱讀下文,如果你現時係行single wire加jumper請繼續閱讀下文,如果你現時的喇叭接線柱係Cardas出品的那你唔閱讀下去,只會走寶。一般發燒友一向都認為/流傳喇叭線用叉比蕉插好聲,但又有幾多人去驗証過呢?而我本人是比較喜歡蕉插的,因為我冇一個好寬闊既位置放Hi Fi器材,又唔係用放置Hi Fi 專用的Hi Fi 架,每每在換線或器材時(特別係AV amp) 蕉插實在方便得多。小弟對現時組合的高中底,平衡度,分析力,定位,動態等表現都滿意,當然再好D就更好喇,底音線條層次,音色再圓滑D就Perfect喇!始終以一部8ohm得40W既Linn power amp去推一對只有85db Mirage MRM1書架真係想係底音有層次都幾妙想天開架! 亦曾經試過加部高蚊牌150W既後級以為可以改善缺點,但細聽多個月都只換黎有得有失,所以最終將之放棄,亦將底頻既問題歸究成喇叭既弱點。尼十年八載一直使用Sommer喇叭線行single wire+WBT叉去Speaker,而jumper就WBT槍蕉上下加Tara Labs7心方心銅橋接高音同低音,同一般發燒友駁法一樣。跟據舊屎經驗Cardas條原裝jumper用過都知係垃圾,即係話佢既物料唔係想象之中咁好 !眼見面前果8粒接線柱係現時既設計上真係好很落後,踱電體部份太多物料對Loading及音色影響很大,你見新一代既WBT既設計就知咩事。而我現時既Power得的咁多真係一滴一瓦都不能浪費!!! 昨晚炸炸下機突然靈光一閃,接線柱的鍍金絲母蓋(原凶)全鬆走,再將喇叭線原用的WBT叉都換成WBT槍形蕉再插上去,變成低音柱係插蕉上蕉。(即係同一般駁法一樣先插上Jumper,再將喇叭線既蕉頭插入低音個蕉頭)一聽之下!冇倫野呀,D聲好能左好多喎,你想到既諗到既都有明顯改善!冇一班都至小有半班,係無需一分一毫之下有升級既改善真係係所有玩Hi Fi既人都想要的。以上係以小弟的Low Fi得出黎既個人聽感,唔多講喇,有性趣就試下喇,冇分別都係令番個8粒絲母蓋上去姐。Happy listening

評分

查看全部評分

原來已有C hing用開心小發現黎做主題,那我要改主題名鳥
回復

多謝分享。
回復

嘜叉/插都唔好用打真軍啦
回復

多謝分享
回復

師兄,影張相看看可以嗎?
回復

係男人都知打真軍最爽!但有D野唔改日後仲有人要?
回復

多個香爐多隻鬼
回復

你应試WBT银蕉插,声效 比金同蕉高两班,可是价錢也是!
回復

勁!真係有效,都幾明顯,多謝分享!!
回復

Thank you for sharing
回復

不如你將POST #1改用一改相或圖啦, 小弟中文水準低睇唔明師兄寫乜.
回復

……………………
回復

8粒香爐可惜新年在即,如果唔係去買幾粒膠C母,咁用叉的又可以試
回復

Good sharing
回復