新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4421|回復: 5

[數碼線] 過年前試試外星科技的AES

小弟部DCS好唔生性,要搞到好多對線出來
就升頻去解碼呢部份就要用上一對AES線材,AES數碼線一向選擇不多,很多人會用專業錄音室牌子,貪其直接無音染
但我試過真心覺得不是我杯茶
後來因為後面平衡線個度買多左條bertram純銀,於是多左條平衡線出來
於是就試下轉用平衡線當AES一直用一對丹麥 bertram的銀銅線頂住AES個位
但我覺得心裡總覺得平衡線當AES,好像有點不是味兒,衰在小弟手多寫個email 去問 丹麥廠 ,你條平衡線可否當AES數碼線用
佢居然覆我唔得,叫我最好搵佢買條AES

我條平衡線作為xlr就超好聲

我條平衡線作為xlr就超好聲

於是,就搞到我心思思,以莫需有的罪名,踢走左我對丹麥 bertram的銀銅線 (邊位師兄需要平衡線我推薦比你,任試!)
今次開一對不太屬於地球科技的線材,我呢二十世紀少年,係接受唔到有人話佢d線接近光速輸送
我打死都唔信,於是我唸我要揭穿佢,於是搵左高人切開佢,重新整過睇下係咪真係接近光速
不過我功夫唔夠,先試下接唔接近聲速先

講左咁耐,就係呢條,好短好短的東西,太長我年關過唔到
短到真係剛剛好,不過數碼呢野我覺得行短D無咩所謂

其實我都唔太知真正來講呢條是甚麼線,但你話佢是甚麼就是甚麼,反正佢就係傳輸好快速的東西
一聽,好像真係無光速都有聲速
高中低全部傳哂去我耳仔度 傳送左好多好多細節 ,高處未算高
好滿意的新年禮物

評分

查看全部評分

痾癫!
回復

又見到odin,其實XLR數字線係咪要110 ohm先好,小弟本身都係用RCA線來作同軸數字線用
回復

Odin 插左source, 成身爽哂,晤洗烦!
恭喜恭喜!
回復

師兄,呢對唔似N牌出品喎?係咪高人出品呢?聽講數碼嘢最好跟足規格,用標準嘅110ohm頭至會好聲喎!
回復

早排入左條Nordost 訊號線,速度夠快,聽古典一流,節奏急同煞交代得清楚好多,聽返其他線速度都好似差D今....

仲有,佢帶出泥既活生感,令我覺得音樂唔係死既

評分

查看全部評分

回復