新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4224|回復: 6

[影評] 神級催淚動畫「多啦A夢Stand by me」

睇戲可以話係過年指定動作,點解人鍾意睇戲,因為真係人生如戲,戲裡一句「我真係要走喇」,
竟然真係送走了現實中的叮噹(林保全),唔多唔少為呢套戲帶來幾分傷感。
而呢套Stand by me 亦一反以往打怪獸、冒險的情節;而是一套生活化,有血有肉的動畫,由叮噹(唔好意思,我幾十歲人叫慣呢個名)點解由未來嚟到現在, 到點解要走..... 都一一交代,全片笑中有淚,基本上大人細路個個都比佢D情節搞喊曬!
唔好問我有冇?! 我係唔會答你嘅!
而戲中最重要嘅訊息係, 無論叮噹有幾叻、有幾勁! 大雄要成功,始終要靠自己努力;未來..... 永遠都係掌握在自己手中!
本片大家當係集體回憶也好,為保全叔致敬也好,男女老幼都值得入場支持,尤其三字頭以上的朋友,必會找到共鳴,小弟極力推介!

最後講下今次去機場IMAX睇, 雖然遠少少,但戲飛比出面平,聲音、畫面及座位都非常理想,揸車朋友下次可以去試試。

評分

查看全部評分

新年留留,開心D好冇
回復

BoB182 發表於 2015-2-21 22:19
新年留留,開心D好冇

睇完真係吾開心, 不過好值得睇
回復

比你攪到我好想睇添
回復

催淚動畫......
回復

過年陪老婆亞仔入戲院睇卡通片係指定動作,我多數閉目養神下,但今次老婆話我今次無合眼訓喎……好好睇咩?一切盡在不言中
回復

弊!睇完我冇反應添
回復