新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tjausw

[喇叭線] Schnerzinger 快到了,極度興奮!

回復

Previous home demo in local
回復

陣容好勁, 但個聽感係點先?
回復

tjausw 發表於 2015-2-28 15:16
今早啱啱到,太忙未開聲,勁難忍耐!!!

恭喜晒!!!!
回復

tjausw 發表於 2015-2-28 20:29
其實以聲音質素計,佢抵到爛!!!

以前的X series系統已遠遠拋開其它所有線,現在新改進之新系統據廠講Ref ...

具體一點說,即是質素驚人,超越同價位什多,又易於配搭器材,音色亦非常真摰,沒有多餘染色,不會喧賓奪主?
回復

我用DCS麻鬼煩,好多好多線材,咁佢一套咪搞到好好好大秋?
8條電源線、1條USB、三條AES、2對平衡線、一對喇叭線,鐘線我唸佢唔會有
佢全套一起咪好壯觀大秋野,可以發下夢
回復

sealteam4 發表於 2015-2-28 21:52
我用DCS麻鬼煩,好多好多線材,咁佢一套咪搞到好好好大秋?
8條電源線、1條USB、三條AES、2對平衡線、一對 ...

係,貴到癲
回復

johnmo 發表於 2015-2-28 21:45
具體一點說,即是質素驚人,超越同價位什多,又易於配搭器材,音色亦非常真摰,沒有多餘染色,不會喧賓奪主? ...

同意,再加埋意想不到咁勁dynamic.....
回復

好想知Taralabs 條老頂GME同這牌子之線又如何比較?我有一對 demo XLR GME I/C, 好想与此線比較 ? GME 已輕易KO 双皇冠和Odin.
回復

New York 代理有較詳細介紹

http://audioarts.co/schnerzinger/index.html
回復

今曰駁線開聲,頭十分鍾.......弊,大檸樂,乜咁,,,,普通嘅?

哦…原來我太緊張,部胆後級熄咗機半個鍾再開未熱夠,唯有等一等,連隨插埋兩個cable cleaner落去,再play音樂,嘩嘩嘩,你就當我賣廣告,補藥黨,點講都好,嗰種無壓縮感已叫我放心,其他乜嘢音響原素全部不缺,清晰快速全頻細節之多亦不是其它新線未㷛有同樣之較果,密度非常高之餘最重要是音樂感,令我忘記轉碟一首接一首聽落去.......

評分

查看全部評分

回復

可能是新線令自己太興奮,對佢會更加有偏好,好容易腦海裏面自覺佢更加好好多,好似近排有張相好hit叫大家估佢係乜顏色,好多人以為是灰金,但實情是藍黑,所以人嘅眼同耳係最易出現不一的情況,有時再靚聲都好,過一排味又差唔多,所以任何嘢太認真就輸了!

評分

查看全部評分

回復

經過多日的run in......條喇叭線已更加利害,簡直令我二十年音響經驗重新改寫,我部胆機得6W output, 但聽落以為成60w....所有音場好似加大成倍,150呎空間好似頓時增大至300呎!更難得密度全面提升及結像如囗形等並無誇張化大!

寫到哩度再作申明,我無法安排購買及有任何折扣,如有興趣可自行上網search及分析外國其他用家之報告review, 但本港可惜並無代理,要買需自行聯絡德國廠家。

評分

查看全部評分

回復

個廳何其壯觀
回復

回復

tjausw 發表於 2015-3-10 14:23
經過多日的run in......條喇叭線已更加利害,簡直令我二十年音響經驗重新改寫,我部胆機得6W output, 但聽 ...

師兄,既然香港無代理,請問你是在那裡體驗此品牌線材之威力?
回復

這個要多講幾句,有朋友看見在不同家居中的Schnerzinger線都好像一大舊一大堆好亂如八爪魚一樣,實情係佢set demo 線由德國帶到世界各地作現場示範希望盡量全部線材帶齊以最完整及完美示範其聲音優質之地方,但其最麻煩是其電源排蘇成40Kg重,好難搬運及通常只有六至八個連接插位,所以特別制造一個盒一出十多條連接好之power cable, 咁可以方便運輸同盡量夠接駁所有供電器材,但一般家居頂多先接住四到五條電源線,其他未駁的就卷曲在一齊先,固看家訪demo每個地方都一大堆線在中央。

其實真正正式的排蘇power distributor好靚仔,好重仲好勁抽!

現在好多靚地盒動輒都成部後級咁大,Schnerzinger成set嘢算唔誇張,可能好多bro屋企夠晒寬敞仲高興多幾件嘢點綴吓

評分

查看全部評分

回復

robertnike 發表於 2015-3-10 21:10
師兄,既然香港無代理,請問你是在那裡體驗此品牌線材之威力?

我有幸在上年德國廠方到港探訪香港發燒友時在香港五個不同家居的demo中聽過。

評分

查看全部評分

回復

再看清楚上門home demo的一入十出電源Innovator, 正式產品重八十磅的排蘇,圖片中的"八爪魚"只作示範demo,不出售的,因效果據說只有正式的排插(Innovator)三成功效!!!
回復

johnmo 發表於 2015-2-28 21:45
具體一點說,即是質素驚人,超越同價位什多,又易於配搭器材,音色亦非常真摰,沒有多餘染色,不會喧賓奪主? ...

Bro全中!聽音樂由早到晚都唔耳仔攰,仲越聽越精神,冇烚眼瞓,音響音效音樂融合為一體!!!攪到我好似五十歲人有二十歲熱情,小學生去旅行嗰種莫名興奮!

評分

查看全部評分

回復