新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tjausw

[喇叭線] Schnerzinger 快到了,極度興奮!

tjausw 發表於 2015-3-10 21:20
我有幸在上年德國廠方到港探訪香港發燒友時在香港五個不同家居的demo中聽過。  ...

咁我估師兄你一定同廠方既人好熟定,可以去暈5個用家home demo
不過你買現時套線材時又有無係自己屋企demo過d線先呢?
回復

如果有 home demo 就可以考慮,否則就是不敢買,始終太泠門
回復

tst123 發表於 2015-3-11 13:51
如果有 home demo 就可以考慮,否則就是不敢買,始終太泠門

係呀,我係見鬼佬forum話廠方會帶齊線做home demo先,因過程中廠方會揀選最適合既線材model俾準買家。
回復

robertnike 發表於 2015-3-11 13:38
咁我估師兄你一定同廠方既人好熟定,可以去暈5個用家home demo
不過你買現時套線材時又有無係 ...

師兄你冇講錯,好彩我認識佢地德國代理而有機會隨行,因為好奇而被毒到!!!到後來回家後一直聽唔返嗰種聲,最後在沒有在自家home demo的情況吓去馬,好彩冇買錯!!!
回復

其實貴唔貴?
回復

robertnike 發表於 2015-3-11 14:03
係呀,我係見鬼佬forum話廠方會帶齊線做home demo先,因過程中廠方會揀選最適合既線材model俾準買家。 ...

師兄你絕對正確!有時買錯野自己再騙自己好聲重慘,冇聽過當唔知算,音響同人生一樣,緣份,機會,運氣太多因素決定結果。
回復

聽完佢會覺得好多線太貴
回復

tst123 發表於 2015-3-11 13:51

師兄你正確,因為佢地作風極為低調,固去開外遊若有額外時間不妨一去德國或紐約的showroom,聽聽當為增加一個考慮亦未嘗不可。
回復

tjausw 發表於 2015-3-10 21:14
這個要多講幾句,有朋友看見在不同家居中的Schnerzinger線都好像一大舊一大堆好亂如八爪魚一樣,實情係佢 ...

電源排蘇成40Kg重
好多喇叭都無甘重
回復

tjausw 發表於 2015-3-10 21:50
Bro全中!聽音樂由早到晚都唔耳仔攰,仲越聽越精神,冇烚眼瞓,音響音效音樂融合為一體!!!攪到我好似五十 ...

那Schnerzinger線材本身音色如何?

請教有沒有什麼signature聲之類?

拿上手的質感及做工可否評價一二

回復

johnmo 發表於 2015-3-11 19:48
那Schnerzinger線材本身音色如何?

請教有沒有什麼signature聲之類?

這條線令我明白也嘢係冇本身音色,佢係極極極透明,但絕不利,好似人玩相機鏡頭話濕(sharp)得嚟唔硬,所以我只能答佢係冇音色可言!佢係好快速的線,全頻真正快的線是不會硬的,我只聽了十小時多小小已順暢毫無丁點燥氣 !

話佢冇音色可言,因為一講勁就以為佢唔夠音樂感,或一講佢好有音樂感就可能缺乏能量同迅變,嚴肅咁講呢條線只是同廠排尾二,但我已別無他求,我已感覺完美!最令我驚喜是用了呢條線我連聽普通錄音同以前睇唔起眼嘅普通CD都好好聲,唔會好快咁跳歌cut歌,係不自覺咁一首首唱到尾.....更令我唔明就係我唔駛坐正中央都好好聲,當然中央係最正同音場定位各樣無需挑踢,但四周都full of music......至於條線外觀同做工當然上乘但一開聲你已經知到完全唔係重點,我連條線會唔會啲白色外層變黃都唔理,因我肯定唔會賣..

總括而言條線或呢個牌子強調係釋放出你成套系統的原本,細細聲音量已充滿能量同密度,低音已經好有彈跳力!我指係細音量同非試音的音效碟,係一般碟,甚至係以前自己認為的爛碟(幾十蚊嗰的中文歌精選碟)

評分

查看全部評分

回復

各位Ching, 如果下次有home demo,各位想清楚知道自己套器材之真正潛力的請pm, 先作聲明,home demo是不收任何費用及不需要購買的。只想令人知道什麼是天外有天,線外有線,耳聽為實。
回復

tjausw 發表於 2015-4-22 16:18
各位Ching, 如果下次有home demo,各位想清楚知道自己套器材之真正潛力的請pm, 先作聲明,home demo是不收任 ...

Ching, 拜讀過你對這線的讚美, 如有home demo可否通知, 譲小弟見識見識.
回復

今天試左 home demo,果然有料到。由 Giga Protector 起步,其他 cleaner 盒仔逐一加上去體驗不同的變化,缐材方面只駁上 Schnerzinger 的AES由 CD transport >DAC 及一對 XLR 由 DAC > 前級,亦係逐件換上舍下的 Tidal 組合,老闆在尾段加入試聽,在不是AB test 的情況下也立刻聽得出變化
回復

tst123 發表於 2015-11-23 23:21
今天試左 home demo,果然有料到。由 Giga Protector 起步,其他 cleaner 盒仔逐一加上去體驗不同的變化, ...

李SIR咁快試新野玩?
回復

今天試左 home demo,果然有料到。由 Giga Protector 起步,其他 cleaner 盒仔逐一加上去體驗不同的變化, ...

‧什麽價位?
回復

tst兄可否分享多一點
回復

如買曬整套線會差不多+幾二拾皮.
回復

robertnike 發表於 2015-11-24 10:28
tst兄可否分享多一點

採用 Schnerzinger 的產品,在聲音方面,不論密度,音場及分細緻度都有得提升。今次約 home demo,主要是對 giga protector 有興趣,否則老闆也沒有興趣試聽。亦基於此原因,沒有試它的 power cord 及 innovator 等相關產品,

熟悉小弟的師兄,知道小弟只會投放小部份資源在缐材,整套2聲度的PC也只是一萬多,最貴是 Siltech 喇叭缐,全屋缐材也低於器材的10%價值。但今次 Schnerzinger 的表現,係有一定水準,而且沒有較大音染。

它的缐材約是 Siltech princess 價位起歩,心知自己系統內的弱項是CD>DAC>preamp 的缐材,所以亦只試Schnerzinger 的 AES cable 及 IC,和老闆聽聆聽中國,老闆都說聲音較立體,吹奏方面更明顯清澈。

學程中也暸解到不是傳說中要全套用 Schnerzinger 的產品才有效,每一件都有不同程度的效果。個人意見,可先買它的 speaker cleaner 或 giga protector 試下,滿意再引入更多產品。小弟對 Acoustic Revive 有信心,所以現在亦滿屋該公司的產品,如果 Schnerzinger 的價格較親民,小弟亦樂於購買更多的產品。

注意只試部份產品也差不多四小時,各位有興趣要預留足夠時間測試。

評分

查看全部評分

回復

tst123 發表於 2015-11-24 11:49
採用 Schnerzinger 的產品,在聲音方面,不論密度,音場及分細緻度都有得提升。今次約 home demo,主要是 ...

多謝tst兄既詳細分享回覆
你可以home demo Schnerzinger既產品,即係香港有代理?
回復