新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7441|回復: 15

[喇叭線] 窈窕淑女

窈窕淑女,呢個係我見到同摸過呢條線之後嘅感覺… 我喺雜誌見到呢個牌子d線已經俾我一個好深印象,竟然d hifi線造到好似頸鏈咁。再上網了解過之後,就俾呢條女,唔係,係呢條線Crystal Cable Micro吸引住…  結果都係要到代理試聽後乖乖俾錢帶佢走,同時間都有試聽Siltech 550L。

其實我耹聽空間細,器材都不可大件。之前條Supra Sword聲都好OK,不過真係好粗同硬,好難放得好。而且仲頂返我部Project Amp Box RS轉頭… 呢排Euro跌,Crystal Cable Micro個價都跌得更靚。相信依我依家D器材,再買貴D嘅喇叭線都唔會對聲有多大幫助… 到依家只係煲咗4個鐘左右,我都未可寫詳細聽感。不過初步聽,如幾位ching所言,銀線唔等於薄聲,低音亦唔等於潛得唔深。唔知要煲幾耐呢?
CC Micro 1.jpg
CC Micro 2.jpg
CC Micro 3.jpg
CC Micro 4.jpg

評分

查看全部評分

恭喜師兄
回復

恭喜 ching
回復

Congratulations..... s...
Support..your report..
回復

多謝Ching們加分同鼓勵 其實都仲入咗仔黑貓USB線,而且對皇太子SE只入咗一個星期… 都好多嘢要煲…
回復

係咪純銀線黎架?
回復

manbbb 發表於 2015-3-19 13:08
係咪純銀線黎架?

係純銀加d金。應該同Siltech G7線差不多,有錯請ching們指正。
回復

Pro-3 發表於 2015-3-19 17:40
係純銀加d金。應該同Siltech G7線差不多,有錯請ching們指正。

回復

恭喜師兄,我現在也用緊Sword喇叭線,都很滿意,想請問師兄換了這條銀金線後,聲音有什麼改善呢?
回復

更正Crystal Cable website 只係講呢條金銀合金線係由Crystal Cable 同Siltech一齊開發,及一齊使用。冇話呢條Micro係同G7有直接關係… 我又冇記性… 好似試聽時代理有講,自己又掛住聽歌唔記得咗
回復

美不勝收
回復

考正呀
回復

ccli1996 發表於 2015-3-19 20:37
恭喜師兄,我現在也用緊Sword喇叭線,都很滿意,想請問師兄換了這條銀金線後,聲音有什麼改善呢? ...

Sword我都只係用咗一個月都可能未煲好,而Mirco到今晚都只係煲咗7粒鐘。所以現在我要去比較呢兩條線,對Sword係有利… 不過依我套器材黎講,事實Micro已經係完勝。比教明顯,係音埸個深度,我對皇太子SE都聽得Micro出黎D聲好有層次,人聲、樂器間有前有後。定位亦比Sword更出色,成對喇叭都好似消失咗咁。Micro亦比Sword聽到更多細節,不過又唔會覺得煩,聽落好舒服,音色好豐富同更有線條。最正係人聲,好醇,夠厚,唔識點形容… 人聲輪廓"鉤畫"咗出黎咁… 值得提下,就係用Sword果時,若果細聲聽歌係唔好聽,但係Micro又唔會咁,唔知點解

不妨去代理度試聽下
回復

HAIR & febytam,條線好靚,不過都有實用嘅一面︰佢兩端係有coupler,可以換蕉插或者開4頭,咁當然要俾錢訂
回復

Pro-3 發表於 2015-3-20 01:33
Sword我都只係用咗一個月都可能未煲好,而Mirco到今晚都只係煲咗7粒鐘。所以現在我要去比較呢兩條線,對S ...

多謝師兄詳細比較,可唔可以PM條線多少錢呢?及邊度有得試聽?
回復

" 多謝師兄詳細比較,可唔可以PM條線多少錢呢?及邊度有得試聽?"

I also want to know, Thanks.
回復