新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dick2005

[古典音樂] 尋找靚聲"four seasons"

新漢陳Sir 發表於 2015-4-1 17:31
各區HMV店、交易廣場、HK Records店及旺角[威威]店。售價應不超過130元。

THX.....
回復

陳 Sir的是西德舊版, 唔易搵,
新版就係咁
http://www.amazon.co.uk/Vivaldi- ... ywords=four+seasons
回復

藤原拓海 發表於 2015-4-2 16:25
陳 Sir的是西德舊版, 唔易搵,
新版就係咁
http://www.amazon.co.uk/Vivaldi-Seasons-Concerti-Standage-P ...

總有機會找到舊版的,不過要額外多付一百幾十元了。請到旺角信和中心7樓碰運氣吧!
回復

Decca weekend
Decca weekend Vivaldi The Four Seasons.JPG
Decca weekend Vivaldi The Four Seasons B.JPG
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-2 17:31
總有機會找到舊版的,不過要額外多付一百幾十元了。請到旺角信和中心7樓碰運氣吧! ...

剛在Amazon訂了陳sir推介的四季, 是西德舊版.  幾星期後才有貨收, 承為四百連運費.
回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-1 15:27
我誠意推薦 Trevor Pinnock 指揮英國古樂團 (The English Concert) 以古法演繹的Archiv Produktion 數碼錄 ...

C-hing, 點解反相阿!我部機無,又唔想整sc!
回復

hohoiho 發表於 2015-4-4 13:41
剛在Amazon訂了陳sir推介的四季, 是西德舊版.  幾星期後才有貨收, 承為四百連運費. ...

是blue face版嗎?
回復

ckw3031 發表於 2015-4-6 23:21
是blue face版嗎?

對呀, 同陳sir推介的一樣.  
回復

hohoiho 發表於 2015-4-6 23:53
對呀, 同陳sir推介的一樣.

你買的是上圖?定下圖?

評分

查看全部評分

回復

我在amazon的相見應是上圖個隻.  但要收到先知.
除了面板顏色之外, 你個兩隻有什麽不同?
回復

hohoiho 發表於 2015-4-7 01:20
我在amazon的相見應是上圖個隻.  但要收到先知.
除了面板顏色之外, 你個兩隻有什麽不同?
...

如果4百蚊買到上圖就合理價,上圖係最早期的西德版,較罕有,下圖就係後期西德銀圈版,比較易找,價錢也較平,聲音上當然係早期的較好。

評分

查看全部評分

回復

我個隻係上圖但02版
回復

knight 發表於 2015-4-7 13:42
我個隻係上圖但02版

我也是02版
回復

謝謝ckw賜教。
我也不執輸,於亞馬遜訂了一張,看看又是什麼版本!

評分

查看全部評分

回復

ckw3031 發表於 2015-4-7 00:12
你買的是上圖?定下圖?

ckw兄 胆兄,
講起四季 小弟都有好幾張,其中有張ARCHlV日版西德限定盤

評分

查看全部評分

回復

我現有的是法國印製,重播電平調好以後,音質比西德版只差了一點點。
論聲音,日本正價本銷版最好。恐怕要在日本才買得到了。

評分

查看全部評分

回復

新漢陳Sir 發表於 2015-4-8 09:41
我現有的是法國印製,重播電平調好以後,音質比西德版只差了一點點。
論聲音,日本正價本銷版最好。恐怕要 ...

原來我有個隻都係法國版,不過唔知「法國版」重有冇好似西德版咁再分咩新舊,銀圈,或介指之類呢?

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2015-4-8 14:57
原來我有個隻都係法國版,不過唔知「法國版」重有冇好似西德版咁再分咩新舊,銀圈,或介指之類呢? ...

[法國版] 應該是德國版之後最新印製的,不像西德版分得如此細緻。
回復

ccli1996 發表於 2015-4-8 14:57
原來我有個隻都係法國版,不過唔知「法國版」重有冇好似西德版咁再分咩新舊,銀圈,或介指之類呢? ...

你隻法版made in PMDC,有冇ifpi?
我估可能有made in France by PDO full silver,但我仲未見過。
回復

ckw3031 發表於 2015-4-8 22:22
你隻法版made in PMDC,有冇ifpi?
我估可能有made in France by PDO full silver,但我仲未見過。 ...

是有IFPI的
回復